ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ερντογάν με θράσος χιλίων πιθήκων: Ελπίζω η Γαλλία να ξεφορτωθεί “το συντομότερο” τον Μακρόν

1 min read

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει η Γαλλία να “ξεφορτωθεί σύντομα” τον πρόεδρό της, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αποτελεί “βάρος” για τους δύσκολους καιρούς που αντιμετωπίζει, όπως είπε, η χώρα, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.

Οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας έχουν διαρραγεί σχεδόν απόλυτα το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω διαφορών στην πολιτική των δύο χωρών στη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο και τη διαμάχη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και λόγω της διαμάχης γύρω από τα σκίτσα του Μωάμεθ και τη στάση του Παρισιού έναντι του Ισλάμ.

“Ο Μακρόν είναι βάρος στις πλάτες της Γαλλίας. Ο Μακρόν και η Γαλλία περνούν μια πολύ επικίνδυνη περίοδο αυτό το διάστημα. Ελπίδα μου είναι η Γαλλία να ξεφορτωθεί το πρόβλημα Μακρόν το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την προσευχή της Παρασκευής, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Τους τελευταίους μήνες, η ρητορική του επικεφαλής του τουρκικού κράτους έναντι του Γάλλου ομολόγου του έχει κλιμακωθεί, με τον Τ. Ερντογάν να καλεί τον Εμ. Μακρόν να επισκεφθεί… ψυχίατρο προκειμένου να ελέγξει την ψυχική και πνευματική του υγεία.

“Ποιο είναι το πρόβλημα του ατόμου που λέγεται Μακρόν με το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους;”, είχε αναρωτηθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας σε στελέχη του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου είναι επίσης πρόεδρος.

“Τι άλλο μπορεί να ειπωθεί για έναν αρχηγό κράτους που δεν κατανοεί την ελευθερία της πίστης και που συμπεριφέρεται έτσι σε εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα του που ακολουθούν ένα διαφορετικό δόγμα; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε πνευματικό επίπεδο”, είχε αναφέρει συγκεκριμένα.

Η Γαλλία, δήλωσε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος, “έχασε τον ρόλο του μεσολαβητή” μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, μετά τα ψηφίσματα της γαλλικής Γερουσίας, καθώς και της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με τα οποία καλούσαν τον πρόεδρο Μακρόν και την κυβέρνηση Καστέξ να αναγνωρίσουν την “Δημοκρατία του Αρτσάχ”, αρμενική αποσχιστική διοίκηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

“Ο καλός μου φίλος Αλίγεφ (σ.σ. πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν) έδωσε μια συμβουλή στους Γάλλους, λέγοντάς τους ότι εάν αγαπούν τόσο πολύ τους Αρμένιους, δεν έχουν παρά να τους παραχωρήσουν τη Μασσαλία. Τους δίνω κι εγώ με τη σειρά μου την ίδια συμβουλή”, τόνισε ο Τ. Ερντογάν.

Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε δηλώσει ότι “ο τουρκικός λαός, που είναι ένας μεγάλος λαός, χρειάζεται κάτι διαφορετικό”. Η Άγκυρα είχε αντιδράσει έντονα στις δηλώσεις Μακρόν, τις οποίες είχε εκλάβει ως προσπάθεια να στραφεί ο λαός της Τουρκίας ενάντια στην εξουσία του προέδρου Ερντογάν.

capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.