ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Επιβράδυνε ο πληθωρισμός: 7,6% στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, 9,2% στην Ευρωζώνη

1 min read

Υποχώρηση μεγαλύτερη του αναμένόμενου κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να επιβραδύνεται στο 9,2% τον Δεκέμβριο από 10,1% τον Νοέμβριο και ενώ αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters “έβλεπαν” να τρέχει ο πληθωρισμός στο 9,7%. Για την Ελλάδα η πρώτη μέτρηση της Eurostat δείχνει πληθωρισμό 7,6%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, πέφτοντας κάτω από το συμβολικό όριο του 10% για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, όταν είχε φθάσει σε ύψος ρεκόρ, στο 10,6%, έπειτα από ενάμισι χρόνο αδιάκοπης αύξησης.

Η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών αφορά μόνο τον τομέα της ενέργειας (ηλεκτρισμός, αέριο, πετρέλαιο…). Αυτή η συνιστώσα του πληθωρισμού παραμένει εκείνη όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση τιμών τον Δεκέμβριο, η οποία όμως μειώθηκε στο 25,7% από 34,9% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων (του αλκοόλ και του καπνού συμπεριλαμβανομένων) συνεχίζεται, με ετήσια άνοδο 13,8% σε σύγκριση με 13,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η αύξηση των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων συνεχίζεται επίσης, με 6,4% (+0,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο), όπως και εκείνη των υπηρεσιών, 4,4% (+0,2%).

Ο πληθωρισμός -χωρίς τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- ανήλθε στο 6,9% από 6,6%, ενώ στη μέτρηση που εξαιρεί τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκε στο 5,2% από 5%.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών επιταχύνθηκε, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση των τιμών είναι πιο επίμονη από ό,τι έδειχναν οι έως τώρα εκτιμήσεις.

Στο 7,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Ο πληθωρισμός στη Ελλάδα μετρήθηκε στο 8,5% από την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η πρώτη μέτρηση της Eurostat τον φέρνει στο 7,6%. Παρά το φρένο στον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη και κυρίως στα τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, αυξήσεις 25,3% στα γαλακτοκομικά, 20,4% στα λάδια, 18,7% στο ψωμί, 16,7% στα κρεατικά, 12,6% στα λαχανικά.

Σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις και στην ενέργεια, αν και ο ρυθμός αύξησης υποχώρησε καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνο από το ενεργειακό ράλι. Στο φυσικό αέριο η ανατίμηση φτάνει το 27,8%, και στα στερεά καύσιμα το 23,2%. Πτωτικά κατά 5,3% κινήθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Από τις 19 χώρες της ευρωζώνης -η Κροατία έγινε η 20ή χώρα που υιοθέτησε το ενιαίο νόμισμα τον Ιανουάριο- το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού καταγράφηκε τον Δεκέμβριο στην Ισπανία, 5,6%, και ακολουθούν το Λουξεμβούργο (6,2%) και η Γαλλία (6,7%).

Ο πληθωρισμός έφθασε το 9,6% στη Γερμανία και το 12,3% στην Ιταλία.

Τα πιο υψηλά ποσοστά πληθωρισμού καταγράφονται στις βαλτικές χώρες, Λετονία (20,7%), Λιθουανία (20%) και Εσθονία (17,5%), σύμφωνα με τα εναρμονισμένα στοιχεία της Eurostat.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.