ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
27 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Επιθεώρηση Εργασίας: Τι στοιχεία θα περιέχει το tablet των ελεγκτών της – Πώς επιλέγονται οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις

1 min read

Όλα τα στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των εργαζομένων της, την ειδικότητά τους, τα ένσημά τους και όποια άλλη σχετική ενημέρωση απαιτείται, θα έχουν στα tablet τους οι «ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, κάθε φορά που θα αποφασίζουν να ελέγξουν μία επιχείρηση.

Πριν καν περάσουν την πόρτα της για να κάνουν έλεγχο θα έχουν διαθέσιμο στους προσωπικούς τους υπολογιστές, τους οποίους και θα έχουν μαζί τους, κάθε δεδομένο που αφορά στο προσωπικό της και την ίδια. Η σύνδεση θα είναι άμεση με την ΕΡΓΑΝΗ και έτσι θα διευκολύνεται και ο έλεγχος.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Για το τρέχον έτος, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας έχει προγραμματίσει να κάνει τουλάχιστον 67.700 ελέγχους για την πρόληψη εργασιακών παραβάσεων. Και λέμε, τουλάχιστον καθώς σε αυτόν τον αριθμό δεν υπολογίζονται εκείνοι οι έλεγχοι που θα είναι αποτέλεσμα καταγγελιών.

Σε ποιους κλάδους στοχεύουν οι έλεγχοι

Η Ανεξάρτητη Αρχή για την τρέχουσα χρονιά προγραμματίζει την διενέργεια αυξημένων κατά 10% ελέγχων σε σχέση με πέρυσι και θα στοχεύσει κυρίως στον τομέα υγείας και ασφάλειας, στην εργασία σε επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου και στη βιομηχανία.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις συνολικός αριθμός των ελέγχων που θα διενεργηθούν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία καθώς και την Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας και Ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, κατά το έτος 2024, καθορίζεται σε 67.700.

Από τους 67.700 ελέγχους οι 39.993 αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, περιλαμβανομένης της αδήλωτης εργασίας, σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με κύρια προτεραιότητα σε:

α) Επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλό δείκτη κινδύνου παραβατικότητας

β) επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία

γ) επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία και βρέθηκαν παραβατικές με σκοπό τον έλεγχο συμμόρφωσης

δ) επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχιακή βάση

ε) κλάδους στους οποίους απασχολούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι ή εργαζόμενοι πολίτες τρίτων χωρών

στ) επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί το σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας

ζ) επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλή συγκέντρωση ανήλικης εργασίας

η) κατασκευές-τεχνικά έργα.

Με ποια μέθοδο επιλέγονται οι επιχειρήσεις που ελέγχονται

Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία έχουν προγραμματιστεί 27.707 πανελλαδικοί έλεγχοι με κύρια προτεραιότητα σε επιχειρήσεις με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας όπως Κατασκευές-Τεχνικά Έργα όπου οι έλεγχοι θα είναι αυξημένοι κατά 10% από το 2023, στη Βιομηχανία Τροφίμων (αύξηση ελέγχων επίσης κατά 10%) σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία και σε επιχειρήσεις που απασχολούν διανομείς με δίκυκλο.

Οι έλεγχοι γίνονται πιο στοχευμένα (με  τη μέθοδο riskanalysis) και αυτός είναι ο λόγος που σε πρόσφατους ελέγχους αυξήθηκαν τα ποσοστά παραβατικότητας στο 50,34%.

Μέσα στον Ιανουάριο, ελέγχθηκαν 580 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 292 βρέθηκαν παραβατικές με επιβολή προστίμων, συνολικού ποσού 1.192.700 ευρώ.

Βρέθηκαν θιγόμενοι 767 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 29 ως αδήλωτοι, οι 576  για παραβίαση χρονικών ορίων εργασίας και οι 162 για λοιπές παραβάσεις.

Από τους  στοχευμένους ελέγχους προέκυψε ότι η υποδηλωμένη εργασία ανήλθε στο 11,18% ενώ συνήθως κυμαίνεται στο 5% με 7%.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.