ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο λίγο πριν την συνάντηση με τον Μητσοτάκη

1 min read

Στην Αθήνα βρίσκεται ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ για συναντήσεις με την ελληνική ηγεσία πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη την Κυριακή.

Ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) έφτασε στην πρωτεύουσα χθες το βράδυ στις 20:31, κάτω υπό άκρα μυστικότητα και είχε μία πρώτη, ανεπίσημη, συνάντηση με τον κ. Δένδια στο King George λίγο μετά τις 9. Ο Χαφτάρ, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στη χώρα μας υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας από τη Βεγγάζη, ενώ η έλευσή του δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα, για λόγους ασφαλείας.

Στο ξενοδοχείο King George στην πλατεία Συντάγματος, υποδέχθηκε τον στρατάρχη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Καίτοι, η άφιξη Χαφτάρ στην Αθήνα δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φροντίσει να προϊδεάσει για την εν λόγω εξέλιξη μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA κάνοντας λόγο για σημαντικές ανακοινώσεις τις επόμενες ώρες.

Η έλευση του επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) στην Αθήνα πραγματοποιείται μόλις τρία εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο Χαλίφα Χάφταρ θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 13:00 και τα αποτελέσματά τους αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο στρατάρχης Χάφταρ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκλείστηκε από τη σύνοδο του Βερολίνου – στην οποία, παρεμπιπτόντως, θα δώσει το παρών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και θα ζητήσει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Η επίσκεψή του θεωρείται ότι στέλνει πολλαπλά μηνύματα στο εξωτερικό, τόσο στην Τουρκία, όσο και στις δυνάμεις που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης. Να σημειωθεί ότι περίπου την ίδια ώρα που ο Χάφταρ έφθανε στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης έστελνε το μήνυμα στην ΕΕ ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για τη Λιβύη αν δεν περιλαμβάνεται η ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Μάλιστα, ανέφερε ότι το βέτο θα ασκηθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα, σε επίπεδο ΥΠΕΞ και στη Σύνοδο Κορυφής.

Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλίσει πως ο στρατάρχης Χάφταρ, εφόσον οι δυνάμεις που ελέγχει επικρατήσουν είτε στο στρατιωτικό είτε στο διπλωματικό πεδίο, θα συναινέσει ρητώς και κατηγορηματικώς στην κατάργηση του μνημονίου της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες.

Παράλληλα εν είδει διαβήματος, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται εντός της ημέρας να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, κατά την οποία θα καταστήσει σαφές σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές γιατί η εξαίρεση της Ελλάδος από τη Σύνοδο της Κυριακής συνιστά διπλωματικό παράδοξο. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε φροντίσει να καταστήσει πρόδηλη την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας προς το Βερολίνο, όταν προ τριών ημερών και συγκεκριμένα την προηγούμενη Τρίτη είχε αποστείλει επιστολή προς την κ. Μέρκελ εξηγώντας σημείο προς σημείο την ελληνική επιχειρηματολογία.

Αναλόγου περιεχομένου επιστολές απέστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός και προς όλους τους Ευρωπαίους ομολόγου του, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Γερμανία: O Χαφτάρ συμφωνεί στην κατάπαυση του πυρός

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο διοικητής των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύεται σε μια εκεχειρία στη χώρα. «Ο στρατάρχης Χαφτάρ διατύπωσε την ετοιμότητά του να συμβάλει στην επιτυχία της Διάσκεψης της Λιβύης στο Βερολίνο και είναι πρόθυμος να συμμετάσχει. Επανέλαβε τη δέσμευσή του να τηρηθεί η υπάρχουσα εκεχειρία», αναφέρει στο Twitter το γερμανικό ΥΠΕΞ, επικαλούμενο τον Μάας, που έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από συναντήσεις που είχε στη Βεγγάζη.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.