ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
27 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Επιδημία» lockdown στην Ευρώπη – Τι ισχύει για την Ελλάδα

1 min read

Συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλεί η εμφάνιση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, της επονομαζόμενης «μετάλλαξης της Μποτσουάνα», με τους επιστήμονες να φοβούνται την έναρξη μιας νέας πανδημικής φάσης και τις χώρες της Ευρώπης να επιβάλλουν απαγορευτικό στις πτήσεις από το νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου. 

Τα τελευταία 24ωρα, τα βλέμματα των επιστημόνων από όλο τον κόσμο, αλλά και της κοινής γνώμης, παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από την νεότερη παραλλαγή ανησυχίας που εντοπίστηκε στην Αφρική και η οποία αρχικά πήρε το όνομα μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Mάλιστα ο ΠΟΥ σε επίσημη ανακοίνωσή του χαρακτηρίστηκε ως «παραλλαγή ανησυχίας» το νέο στέλεχος, ενώ δόθηκε η ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η σλοβενική προεδρία.

Όπως αναφέρει ο επίσημος λογαριασμός της τρέχουσας προεδρίας της ΕΕ, αρμόδια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες-μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

Οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν το πρώτο κρούσμα του στελέχους. Πρόκειται για ανεμβολίαστη νεαρή γυναίκα, η οποία εμφάνισε συμπτώματα παρόμοια με εκείνη της ήπιας γρίπης, έντεκα ημέρες μετά το ταξίδι της στην Αίγυπτο μέσω Τουρκίας. 

Η γυναίκα δεν ανέφερε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική ή άλλες χώρες της περιοχής, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Κανένας από τους συγγενείς της δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα. Η ασθενής λέγεται ότι είχε υψηλό ιικό φορτίο τη στιγμή της διάγνωσης από τους ερευνητές στα πανεπιστήμια KU Leuven και UZ Leuven.

Υπενθυμίζεται ότι κρούσματα της νέας αφρικανικής μετάλλαξης έχουν αναφερθεί στην Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική αλλά και στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα και δύο ύποπτα. 

Νυχτερινό lockdown στην Ολλανδία

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε πως τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη αναγκαία καταστήματα στην Ολλανδία θα πρέπει να κλείνουν από τις 5 το απόγευμα τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) έως τις 5 το πρωί, στο πλαίσιο μιας σειράς νέων μέτρων, με στόχο να αποτραπεί η αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα να οδηγήσει στην υπερφόρτωση των νοσοκομείων.

Τα μέτρα, που περιλαμβάνουν, επιπλέον, τη χρήση μάσκας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα τεθούν σε ισχύ από τις 28 Νοεμβρίου, έγινε γνωστό από τον Ρούτε, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου από τη Χάγη, όπου συγκεντρώθηκαν μερικές δεκάδες διαδηλωτές.

«Από την Κυριακή, όλα στην Ολλανδία θα κλείνουν κατά κανόνα μεταξύ 17.00 (τοπική ώρα) και 05.00», εκτός από τα αναγκαία καταστήματα, δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κυβέρνησης.

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων αφορά τα παιδιά.

«Οι αριθμοί των μολύνσεων είναι καθημερινά υψηλοί, υψηλότεροι, οι υψηλότεροι», τόνισε ο Μαρκ Ρούτε. «Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας με λίγες μόλις ρυθμίσεις».

Οι ολλανδικές αρχές κατέγραψαν 21.350 νέες μολύνσεις σήμερα, λίγο χαμηλότερα από τον μέσο όρο των 22.258 κρουσμάτων που καταγράφονταν τις τελευταίες 7 ημέρες.

«Λιγότερο από το 50% των ανθρώπων που εκδηλώνουν συμπτώματα κάνουν τεστ, αυτό δείχνει πως το μήνυμα δεν έχει περάσει επαρκώς και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτό», συμπλήρωσε.

Η ολλανδική κυβέρνηση συνέστησε, επίσης, σε όλους τους εργαζόμενους την τηλεργασία και εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Κόσμος συγκεντρώθηκε μπροστά από τα υπουργεία στη Χάγη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Ρούτε. Πολλοί εξ αυτών κρατούσαν μεγάφωνα και σφυρίχτρες, όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αστυνομικά βαν και μονάδες αντιμετώπισης ταραχών έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, καθώς εκφράζονται φόβοι για νέο γύρο επεισοδίων, έπειτα από ένταση πολλών ημερών σε όλη τη χώρα.

Tα μέτρα που αποφάσισε η Ελλάδα για ταξιδιώτες από αφρικανικές χώρες

Αυστηρά μέτρα λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για να προλάβει την εξάπλωση της μετάλλαξης της Μποτσουάνα.

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

-Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

-Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

-Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

-Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR Test).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ..   

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.