ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

14 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Επειδή αγαπάει τους φτωχούς, η κυβέρνηση τους πολλαπλασιάζει»

1 min read

Πώς τοποθετήθηκαν οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Σκληρή κριτική στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και συζητείται σήμερα στις συναρμόδιες επιτροπές άσκησαν οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εγκαλώντας την κυβέρνηση για νεοφιλελεύθερη πολιτική και «κωλοτούμπες».

Δήμας: «Το σπίτι του ιδιοκτήτη με email στον τραπεζίτη»

«Το πολυνομοσχέδιο είναι ένα μείγμα μνημονιακών δεσμεύσεων, αριστερών ιδεοληψιών και οδυνηρών διαψεύσεων για πολλές κοινωνικές ομάδες και συντεχνίες, στις οποίες μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση έκλεινε το μάτι», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρίστος Δήμας, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει διατάξεις που είναι ορισμός της πρόχειρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αλλά η χώρα χρειάζεται μια πραγματικά φιλελεύθερη κυβέρνηση.

«Στο υπερταμείο που εσείς ψηφίσατε, υποθηκεύσατε την περιουσία του ελληνικού κράτους για 99 χρόνια. Για την καρέκλα έχετε δεσμεύσει ακόμη και τα δισέγγονα μας. Στο υπερταμείο, με το σημερινό νομοσχέδιο, περνούν απευθείας το 34% της ΔΕΗ και οι συμμετοχές του Δημοσίου σε ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αστικές Συγκοινωνίες της πρωτεύουσας και άλλα. Αυτό είναι ο ορισμός της πρόχειρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής σας και ξεπερνά τα όρια της θεωρίας σοκ. Η χώρα όμως χρειάζεται μια πραγματικά φιλελεύθερη κυβέρνηση που έχει και τη γνώση και την ικανότητα να την οδηγήσει εκτός κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο Χρίστος Δήμας σχολίασε ότι στην πραγματικότητα το φλουρί της πίτας στο υπουργικό συμβούλιο, το κέρδισαν όσοι άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση για πλειστηριασμούς, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, ακόμη και για χρέη στην εφορία 500 ευρώ.

«Από το σύνθημα “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” φτάσαμε με την ψήφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, στο σύνθημα: το σπίτι του ιδιοκτήτη με email στον τραπεζίτη» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο κ. Δήμας μίλησε και για εμπαιγμό των συμβασιούχων, σημειώνοντας ότι με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο (άρθρο 242) «απαγορεύεται η μετατροπή των εργασιακών σχέσεων του έκτακτου προσωπικού που προσλαμβάνονται με οποιαδήποτε σχέση ορισμένης διάρκειας, που καταρτίζεται κατά τους κανόνες του ιδιωτικού δικαίου, σε συμβάσεις αορίστου διαρκείας».

«Πάτε τώρα να εξηγήσετε αυτή τη διάταξη στους συμβασιούχους, που πριν από λίγους μήνες υποσχόσασταν μονιμοποίηση» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Για τις απεργίες σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και άλλα πράττει τώρα και έκανε τον όρο «κωλοτούμπα» να αποκτήσει διεθνή εμβέλεια.

Στο θέμα των οικογενειακών επιδομάτων, επεσήμανε ότι επί της ΝΔ είχε προβλεφθεί αύξηση, ενώ δόθηκε και ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, αλλά με το πολυνομοσχέδιο, οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες που λαμβάνουν το ειδικό επίδομα τιμωρούνται.

Αντίθεση εξέφρασε και με την υποχρεωτικότητα του θεσμού της διαμεσολάβησης, σημειώνοντας ότι στις περισσότερες χώρες είναι προαιρετική.

Καραθανασόπουλος: Ο ΣΕΒ απαιτεί και η κυβέρνηση νομοθετεί

«Επίθεση διαρκείας απέναντι στην εργατική τάξη, χωρίς μάλιστα ημερομηνία λήξης» κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι η επίθεση αυτή συντελείται στο όνομα της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και του καπιταλιστικού κέρδους.

Ο βουλευτής δήλωσε πως και αν μετά τον Αύγουστο δεν υπάρξει νέο μνημόνιο με τη μορφή πιστοληπτικής γραμμής, θα παραμένουν οι μνημονιακοί νόμοι. Επισήμανε ακόμη, ότι τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνεχίσουν, τουλάχιστον έως το 2060, στο όνομα της βιωσιμότητας του χρέους, για το οποίο βεβαίως δεν ευθύνεται η εργατική τάξη.

Ιδιαίτερα για την διάταξη για την απεργία, είπε ότι είναι η υπονομευτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στο εργατικό κίνημα. «Ξεκινάει η κυβέρνηση το ξήλωμα αυτού του δικαιώματος, της κατάκτησης της απεργίας και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το ζήτημα αποτελούσε διακαή πόθο των βιομηχάνων, διακαή πόθο των τραπεζιτών, διακαή πόθο του ΣΕΒ» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, για να προσθέσει ότι «ο ΣΕΒ απαιτεί και η κυβέρνηση νομοθετεί».

«Είναι αποκαλυπτική η στάση της ΝΔ, η οποία θα ψηφίσει αυτή τη διάταξη με χέρια και με πόδια, αλλά και οι υποκριτικές κορώνες του ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία και τώρα λέει να κάνουμε διάλογο και να δούμε…να δούμε δηλαδή πώς θα υπονομεύσουμε το δικαίωμα στην απεργία» σχολίασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι «και το ΠΑΣΟΚ στην ίδια ρότα κινείται» το οποίο, όπως κατήγγειλε, επίσης υπονόμευσε τις δομές του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Έχετε βαμμένα και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα χέρια σας στο αίμα της εργατικής τάξης» είπε επίσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να μετατρέψει το εργατικό κίνημα σε εργοδοτικό και κυβερνητικό κίνημα. «Αποτελεί εχθρική πράξη η διάταξη αυτή απέναντι στην εργατική τάξη» είπε και κατηγόρησε επίσης και τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ότι υποκριτικά βγάζουν δελτία τύπου αν και βάζουν πλάτη σε αυτές τις επιδιώξεις.

«Σας καλούμε να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις όσο είναι νωρίς. Η εργατική τάξη έχει αποδείξει ότι άλλες προηγούμενες προσπάθειες, από τον αείμνηστο Λάσκαρη, βρήκαν τοίχο. Συντρίφτηκαν από το εργατικό κίνημα και το ίδιο μέλλον θα έχει και η δικιά σας διάταξη» προειδοποίησε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Κωνσταντινόπουλος: Η κυβέρνηση αγαπά τους φτωχούς και τους πολλαπλασιάζει

Σφοδρή κριτική, με έντονα σκωπτικό τόνο, άσκησε, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο ειδικός αγορητής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ πλήρη αναξιοπιστία λόγων ως αντιπολίτευση και έργων ως κυβέρνηση.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος στράφηκε και εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, όταν τον ρώτησε πώς αισθάνεται που, από την πλατεία Συντάγματος με τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Κατρούγκαλο, τώρα «τα υπογράφει όλα».

Εξάλλου, ο κ. Κωνσταντινόπουλος προκάλεσε σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του, αντιδράσεις από τις πτέρυγες των συγκυβερνώντων κομμάτων, καθώς, με αιχμή ιδίως τις διατάξεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις απεργίες, καταλόγισε στους βουλευτές ότι έρχονται στη Βουλή κάθε φορά και ψηφίζουν όλα τα μέτρα, εναντίον των οποίων διαμαρτύρονταν και έβγαιναν στους δρόμους.

Σχετικώς με τις απεργίες, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ είπε, ότι κάνει αυτό που ούτε η ΝΔ έκανε και σήμερα το «κάνουν μαζί».

«Αλήθεια, η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, είναι ιδιωτικοποίηση ή ξεπούλημα;», «κάνετε μεγάλη κοινωνική παρέμβαση, αφού μειώνετε το προσωπικό κόστος με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», «πώς θα γίνουν οι προσλήψεις των “ράμπο” στο νέο Ελεγκτικό Σώμα, με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;», «η δίκαιη ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε, προβλέπει καζίνο στην Κρήτη και αλλού στην Ελλάδα;» ήταν μερικές από τις αναφορές του κ. Κωνσταντινόπουλου, που προκάλεσαν θόρυβο και διαμαρτυρίες στην αίθουσα της Γερουσίας, όπου διεξάγεται η συζήτηση.

Τέλος, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στα επιδόματα, λέγοντας πως αυτή η κυβέρνηση κάνει αναδιανομή της φτώχειας και σχολίασε: «Επειδή αγαπάει τους φτωχούς, τους πολλαπλασιάζει», ενώ προσέθεσε, πως «σήμερα ή από σήμερα θα ξεκινήσει να υλοποιεί την πιο σκληρή δεξιά πολιτική».

Γεωργιάδης: Πρόκειται για πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα

Eκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο ειδικός αγορητής, Μάριος Γεωργιάδης, έκανε λόγο για «πρωτοφανές φαινόμενο», να έρχεται ένα νομοσχέδιο 1.531 σελίδων και 400 άρθρων με τα οποία ρυθμίζονται δεκάδες θέματα και να καλούνται οι βουλευτές μέσα σε ένα βράδυ να το μελετήσουν. «Πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα, με επίτηδες ατάκτως ερριμμένα άρθρα, ώστε κανείς να μην τα καταλάβει, ενώ δεν υπάρχει άλλη χώρα που να ευτελίζει τόσο τα κοινοβουλευτικά ήθη», ανέφερε είπε ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, είπε πως δεν τους φτάνουν 1000 και μία νύχτες να κοιμήσουν τα παιδιά τους με τόσα παραμύθια.

«Το 2018 είναι το έτος που όλοι οι Έλληνες θα καταθέσουν μία ή δύο συντάξεις ή έναν μισθό από τους πρόσθετους φόρους και τις εισφορές. Η αρχή έγινε με τον Προϋπολογισμό, η συνέχεια έρχεται με τα 50 αυτά προαπαιτούμενα και βέβαια έπεται συνέχεια με αυτά που είναι σε εκκρεμότητα και η κυβέρνηση δεν ‘έχει το θάρρος να παραδεχτεί» προσέθεσε.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, συνοψίζοντας την έντονη κριτική του, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας που έκανε πράξη τα συσσίτια, τους μποναμάδες, τα κουπόνια και τους μισθούς των 375 ευρώ και πρόσθεσε πως «ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν δεν εφαρμόστηκε τέτοιο εκτεταμένο πρόγραμμα φτωχοποίησης τόσων ομάδων του πληθυσμού και όλης της μεσαίας τάξης».

Μαυρωτάς: Να δοθεί έμφαση στη δημογραφική πολιτική

Να δοθεί έμφαση στην δημογραφική πολιτική ζήτησε εκ μέρους του Ποταμιού ο ειδικός αγορητής του, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος αιτήθηκε αλλαγές στις διατάξεις για τα οικογενειακά επιδόματα, ώστε να υποστηριχθούν οι πολύτεκνες οικογένειες.

Αναφερόμενος στο θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων που τίθενται πλέον, ο κ. Μαυρωτάς μίλησε για αλλαγή της φιλοσοφίας και επικαλούμενος την αριστοτέλεια ρήση «δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων», τόνισε πως πρέπει μεν να μπουν κριτήρια, αλλά «να μην απεμπολήσουμε τελείως το θέμα της δημογραφικής πολιτικής και της υπογεννητικότητας».

«Να το συζητήσουμε να βρούμε μια πιο δίκαιη και πιο εθνική πολιτική έναντι του δημογραφικού προβλήματος, όπως για τον προσδιορισμό του οικογενειακού ισοδύναμου», είπε, και πρότεινε να μπει ένας αυξανόμενος συντελεστής στον αριθμό τέκνων, καθώς με τις σημερινές ρυθμίσεις ένας τρίτεκνος με 35.000 οικογενειακό εισόδημα μένει εκτός επιδόματος.

Για το θέμα της απαρτίας για απόφαση απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού τόνισε πως απαιτείται εξορθολογισμός του πλαισίου για τις απεργίες και οι εργαζόμενοι πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότερο να μετέχουν στην διαδικασία λήψης απόφασης απεργίας. Όλα αυτά όμως, θα έπρεπε να γίνουν με ανοικτό κοινωνικό διάλογο, «που δεν το είδαμε» συμπλήρωσε ο βουλευτής. «Με αυτές τις διαδικασίες, δεν μπορούμε να συναινέσουμε», είπε.

Τέλος, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού παρατήρησε ότι υπάρχουν περίπου 100 υπουργικές αποφάσεις υλοποίησης διαδικασιών απαραίτητων για την εφαρμογή των νόμων μέσα στα 400 άρθρα του πολυνομοσχεδίου, ενώ μόνο για ένα άρθρο τίθενται ρητές προθεσμίες – για να καταλήξει πως «νομοθεσία χωρίς χρονοδιαγράμματα, είναι τελικά πύργος κτισμένος στην άμμο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε έναν ιστορικό συμβιβασμό»

«Είναι ένα νομοσχέδιο προαιπατουμένων, για να κλείσει η 3η αξιολόγηση και με στόχο την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία», τόνισε από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τριανταφύλλου, ενώ επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τις ότι βάλλουν κατά της κυβέρνησης, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις πολιτικές που εφάρμοσαν επί δεκαετίες, οδηγώντας τη χώρα σε πλήρη διάλυση.

«Κάποιες δυνάμεις θέλουν την όξυνση, δεν μιλούν όμως πώς έφτασε η χώρα εδώ. Κάποιες δυνάμεις δεν αρκούνται σε πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν φαίνεται όμως, γιατί και το 2019 θα είναι κυβέρνηση, αλλά θέλουν την ισοπέδωση του» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τριανταφύλλου, που άνοιξε τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Η κ. Τριανταφύλλου μίλησε για πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ένα ιστορικό συμβιβασμό, όπως είπε, με στόχο να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, τονίζοντας ότι «έψαξε απεγνωσμένα να κερδίσει χρόνο για να καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο» και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός, επειδή δεν φορά παρωπίδες, αναγνωρίζει την προσπάθειά του να ανακόψει την αρνητική πορεία της χώρας.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε επίσης για ακραία σενάρια, που φτιάχνονται στην Ευρώπη και τόνισε ότι θέλουν πολύ δουλειά για να ανατραπούν οι πολιτικές λιτότητας και εθνικισμού.

«Εκτός απροόπτων πολιτικών εξελίξεων, τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα σφραγίσει και την τυπική έξοδο της χώρας από την επιτροπεία» τόνισε, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Εμείς καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε με άλλους όρους την πολιτική, για μια χώρα ισότιμη, βασισμένη στα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ξέρουμε ότι βαδίζουμε σε δρόμο δύσκολο, που πρέπει όμως να φτάσουμε στο τέρμα του. Με την αταλάντευτη επιμονή μας θα οδηγήσουμε την Ελλάδα στην έξοδο από τα μνημόνια, στην ουσιαστική δημοκρατία και θα κατορθώσουμε την παραγωγική ανασυγκρότησή της».

Παπαχριστόπουλος: Οι πολίτες έστειλαν σπίτι τους κάποιους υπερεπαναστάτες

Στα βήματα που έγιναν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, κυρίως για το χρέος, την ανεργία, τους μισθούς, τις συντάξεις και την άμβλυνση της φτώχειας, αναφέρθηκε εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο ειδικός αγορητής, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Κοιτάμε τη χώρα και όχι την κυβέρνηση. Γίνονται συμβιβασμοί, αλλά αυτή η κυβέρνηση, όταν υποχρεώθηκε στο τρίτο μνημόνιο πήγε σε εκλογές», ανέφερε ο κ. Παπαχριστόπουλος, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως κάνει ότι δεν βλέπει το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, «λες κι ήταν αόρατες».

«Οι πολίτες έστειλαν σπίτι τους κάποιους υπερεπαναστάτες και ανέθεσαν στην ίδια κυβέρνηση να διαχειριστεί έναν συμβιβασμό. Ο Σόιμπλε ήθελε να μας πετάξει έξω. Και δεν χρειάζεται να ξαναπούμε τη διαστρέβλωση που φάγαμε, ότι το ‘όχι’ στο δημοψήφισμα ήταν ‘όχι’ στην Ευρώπη», προσέθεσε και κατέληξε λέγοντας πως «μια φτωχή χώρα, χρεοκοπημένη έπρεπε να διαχειριστεί αυτή την πραγματικότητα».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση