ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

14 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ένα αλλιώτικο κυκλαδίτικο χωριό..

1 min read

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την κοσμοπολίτικη Χώρα της Φολεγάνδρου κανείς δε μπορεί να πιστέψει πως βρίσκεται ένα τόσο αφτιασίδωτο, παρθένο, ήσυχο και αυθεντικό κυκλαδίτικο χωριό.

Οι ανωμερίτες ζουν παρέα με το σφύριγμα του ανέμου. Για να προφυλαχθούν από τη μανία του, τα σπίτια τους έχουν μικρά παράθυρα. Το ένα σπίτι μακριά από το άλλο.

Στο πιο αλλιώτικο κυκλαδίτικο χωριό δεν υπάρχουν ούτε συνηθισμένα σπίτια αλλά ούτε και πλατεία - Εικόνα 12

Και αυτό, γιατί οι ανωμερίτες έμαθαν να ικανοποιούν τις ανάγκες της ζωής τους, στηριγμένοι στις δικές τους δυνάμεις. Κάθε σπίτι είναι αυτόνομο, έχοντας το φούρνο του, το κελάρι του, το αλώνι του, τον κήπο με τα δέντρα και τα λαχανικά του.

Στο πιο αλλιώτικο κυκλαδίτικο χωριό δεν υπάρχουν ούτε συνηθισμένα σπίτια αλλά ούτε και πλατεία - Εικόνα 14Στο πιο αλλιώτικο κυκλαδίτικο χωριό δεν υπάρχουν ούτε συνηθισμένα σπίτια αλλά ούτε και πλατεία - Εικόνα 16

Κάθε ανωμερίτικο νοικοκυριό θα προετοιμαστεί για τη χρονιά. Θα σπείρουν το κριθάρι για τα ζώα τους, θα εκμεταλλευτούν το πιο μικρό –και δυσεύρετο– κομμάτι καλλιεργήσιμης γης για τα κηπευτικά της οικογένειας.

Στο πιο αλλιώτικο κυκλαδίτικο χωριό δεν υπάρχουν ούτε συνηθισμένα σπίτια αλλά ούτε και πλατεία - Εικόνα 18Στο πιο αλλιώτικο κυκλαδίτικο χωριό δεν υπάρχουν ούτε συνηθισμένα σπίτια αλλά ούτε και πλατεία - Εικόνα 20

Ακόμη και σήμερα, στους δρόμους της Άνω Μεριάς θα συναντήσετε ντόπιους που έρχονται από τα κοπάδια ή τα μποστάνια τους καβάλα στα γαιδουράκια τους. Πάντα χαμογελαστοί χαιρετούν τους επισκέπτες που φτάνουν εδώ με τα αστραφτερά αυτοκίνητα τους.

Στο πιο αλλιώτικο κυκλαδίτικο χωριό δεν υπάρχουν ούτε συνηθισμένα σπίτια αλλά ούτε και πλατεία - Εικόνα 22

Τους κορνάρουν και αυτοί ατάραχοι βγαίνουν χωρίς να βιαστούν από την μέση του δρόμου. Γιατί να ταραχτούν άραγε. Ξέρουν ότι το χωριό τους θα προσφέρει στους επισκέπτες υπέροχη θέα, αυθεντικές γεύσεις Ελλάδας και την ησυχία που λείπει από την Χώρα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Στο πιο αλλιώτικο κυκλαδίτικο χωριό δεν υπάρχουν ούτε συνηθισμένα σπίτια αλλά ούτε και πλατεία - Εικόνα 24

Στο χωριό αυτό βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο που δεν είναι τίποτα άλλο από μια θεμωνιά του 19ου αιώνα. Στους χώρους της θα δείτε το τυπικό αγροτικό νοικοκυριό, όπως αυτό λειτουργούσε μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. (Είναι ανοιχτό το καλοκαίρι, καθημερινά 5-8 μ.μ. τηλ.: 2286041370)

Στο πιο αλλιώτικο κυκλαδίτικο χωριό δεν υπάρχουν ούτε συνηθισμένα σπίτια αλλά ούτε και πλατεία - Εικόνα 26

Αν έχετε χρόνο να περπατήσετε μέχρι το Φάρο της Ασπρόπουντας. Ο Φάρος χτίστηκε το 1919 σε ύψος 58 μ. πάνω από τη θάλασσα και το φανάρι του έχει ύψος 11 μ. Το φως του είναι ορατό σε απόσταση 17 ν.μ. και λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Στο φάρο θα φθάσετε με τα πόδια είτε από το Λιβαδάκι (15′) είτε από την Άνω Μεριά.

Στο πιο αλλιώτικο κυκλαδίτικο χωριό δεν υπάρχουν ούτε συνηθισμένα σπίτια αλλά ούτε και πλατεία - Εικόνα 28

Στο πιο αλλιώτικο κυκλαδίτικο χωριό δεν υπάρχουν ούτε συνηθισμένα σπίτια αλλά ούτε και πλατεία - Εικόνα 30

ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση