ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
11 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εκλογές-θρίλερ στη Γερμανία: Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα – Οι πιθανές συμμαχίες για κυβέρνηση

1 min read

Ποια είναι τα προγνωστικά των εκλογών στη Γερμανία; Πόσο καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των αναποφάσιστων; Ποιοι είναι οι πιθανοί κυβερνητικοί σχηματισμοί που μπορεί να δούμε; Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί κενό εξουσίας και να ηγείται υπηρεσιακής κυβέρνησης η Άνγκελα Μέρκελ;

Στις εκλογές στη Γερμανία είναι στραμμένα τα μάτια της διεθνούς κοινότητας, με ανοιχτά να παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα, καθώς το ποσοστό των αναποφάσιστων δημιουργεί πρωτοφανή ρευστότητα και μπορεί να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.

«Τόσο αμφίρροπες εκλογές, όπως αυτές της Κυριακής, η Γερμανίαείχε να ζήσει από το 2002, όταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κέρδισε ανέλπιστα τον Έντμουντ Στόιμπερ. Τότε ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος είχε ωφεληθεί από τις πλημμύρες που είχαν πλήξει τη χώρα, καθώς επέδειξε σθένος, αποτελεσματικότητα αλλά και συμπόνοια» σχολιάζει η έμπειρη ανταποκρίτρια και σχολιάστρια από τη Γερμανία, Φαίη Καραβίτη.

«Τώρα, η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ, που αναπόφευκτα σημαίνει αλλαγή σελίδας, οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας, η… “νεκρανάσταση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο πρόσωπο του Όλαφ Σολτς και ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων συνθέτουν μια εικόνα έντονης ρευστότητας, όπου όλες οι προβλέψεις είναι ανοιχτές» προσθέτει.

Σχεδόν όλοι οι συνδυασμοί συγκυβέρνησης εφικτοί

Η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία έληξε με το σοσιαλδημοκρατικό SPD να διατηρεί προβάδισμα «στα όρια όμως του στατιστικού λάθους», σημειώνει η κα Καραβίτη. «Την ίδια ώρα ο κατακερματισμός των δυνάμεων, όπως καταγράφεται έως τώρα, υπόσχεται περίπλοκες, χρονοβόρες και ενδεχομένως για κάποιους επώδυνες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Υπενθυμίζω ότι το 2017 χρειάστηκαν 171 ημέρες για την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών και της κατάρτισης του κυβερνητικού προγράμματος».

Ποια μπορεί αν είναι η επόμενη ημέρα, με έως σήμερα δεδομένα; Σχεδόν όλοι οι συνδυασμοί «φαίνονται εφικτοί», σχολιάζει η συνομιλήτριά μας.

«Ένας “μεγάλος” συνασπισμός SPD–Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) (στον οποίο δίνω λιγότερες πιθανότητες), ένας συνδυασμός “Τζαμάικα” δηλαδή CDU/CSU-Πρασίνων-Φιλελευθέρων (FDP), ένας συνδυασμός SPD–Πρασίνων–Αριστεράς. Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι θα χρειάζονταιτρία κόμματα προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση – αυτό από μόνο του περιπλέκει τα πράγματα» συμπεραίνει.

Ρυθμιστής πιθανώς οι Φιλελεύθεροι (FDP)

Ποιος θα αναλάβει ρόλο ρυθμιστή; «Σε τέτοιο ρόλο πιθανότατα θα αναδειχθεί το FDP (οι Φιλελεύθεροι), με ένα ποσοστό κοντά στο 10-11% που αναμένεται να λάβει και θα κληθεί να αποδείξει ότι από το 2017, όταν διέλυσε τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το CDU και τους Πράσινους, έχει ωριμάσει και αποκτήσει υπευθυνότητα».

Ανάλογα με το αποτέλεσμα, υπάρχουν πολλά «προβλήματα εν αναμονή» στα κόμματα.

«Το CDU κλονίστηκε σοβαρά από τη διαρκή εσωστρέφεια, πρώτα με τις δυσκολίες να εκλέξει νέο αρχηγό και κατόπιν με την υπόθεση της επιλογής υποψήφιου Καγκελάριου. Και τις δύο φορές ο Άρμιν Λάσετ θριάμβευσε ως αγαπημένος των μηχανισμών του κόμματός του. Αν όμως μεθαύριο ηττηθεί, όλα συνηγορούν στην πρόβλεψη ότι θα δει και την πόρτα της εξόδου. Και η εσωστρέφεια ασφαλώς θα ενταθεί» υπογραμμίζει η κα Καραβίτη.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.