Σα. Οκτ 24th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εγκρίνεται σήμερα η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

1 min read

German Chancellor Angela Merkel arrives for a press conference after a board meeting of the Christian Democratic Union CDU in Berlin, Germany, Monday, Sept. 25, 2017, the day after the German parliament election. (AP Photo/Matthias Schrader)

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στο συνέδριο του CDU

Στη διάρκεια του σημερινού συνεδρίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, πρόκειται να τεθεί προς έγκριση η συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Συνολικά 1.001 αντιπρόσωποι του κόμματος θα συμμετάσχουν στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας).

Βασικός στόχος είναι να επικυρωθεί η συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού με το SPD, έπειτα από τέσσερις μήνες δισταγμών και διαπραγματεύσεων.

Το πολιτικό κόστος αυτού του συνασπισμού είναι μεγάλο για τη Μέρκελ.

Προκειμένου να καταφέρει να πείσει τους Σοσιαλδημοκράτες δέχθηκε να τους παραχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θεωρείται θεματοφύλακας της δημοσιονομικής αυστηρότητας τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη.

«Μια υπερβολική υποχώρηση», σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ένα σημαντικό στέλεχος του CDU, ο οποίος με αυτό τον τρόπο εξέφρασε την άποψη της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος που εναντιώνεται στην κεντρώα, όπως τη θεωρεί, πολιτική πορεία που έχει πάρει η καγκελάριος.

Για να καθησυχάσει τη δεξιά πτέρυγα και ενόψει του συνεδρίου η Μέρκελ ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι προάγει τον επικεφαλής τους Γενς Σπαν σε υπουργό Υγείας.

Η παρουσία του αποδεικνύει ότι «το κόμμα είναι πλουραλιστικό», εξήγησε η ίδια όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο 37χρονος Σπαν, που μέχρι πρότινος ήταν υφυπουργός Οικονομικών, αποτελεί έναν από τους σφοδρότερους επικριτές της Μέρκελ, ο οποίος καταγγέλλει ότι το CDU έχει γίνει πολύ «σοσιαλδημοκρατικό».

Εξάλλου έπειτα από τις επανειλημμένες εκκλήσεις από το εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών, η Μέρκελ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και περισσότερα από 12 χρόνια, δεσμεύθηκε μια κυβέρνηση πιο νέα, ενώ έθεσε και τις βάσεις για τη διαδοχή της.

Η καγκελάριος θέλει να διορίσει νέα γενική γραμματέα του CDU την Ανεγκρέτ Κραμπ- Κέρενμπάουερ, κάτι που πρόκειται να ψηφιστεί επίσης σήμερα στη διάρκεια του συνεδρίου.

Η 55χρονη Κραμπ- Κέρενμπάουερ θεωρείται γέφυρα της καγκελαρίου με τη δεξιά πτέρυγα του CDU και πλέον προαλείφεται για να τη διαδεχθεί μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης θητείας της Μέρκελ.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.