ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

22 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εφορία: Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών χιλιάδες υποθέσεις – Ποιοι παίρνουν προτεραιότητα

1 min read

«Τρέχουν» να προλάβουν στην Εφορία υποθέσεις που ως επί το πλείστον είναι στα όρια της παραγραφής. Υποθέσεις που αφορούν σε φορολογία εισοδήματος, αναδρομικών, εισοδημάτων εξωτερικού και ΦΠΑ, έχουν ήδη αρχίσει να διαβιβάζονται στις Εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα για τα… περαιτέρω. Η εντολή είναι σαφής: «Τελειώστε άμεσα τον έλεγχο και προωθήστε τα ειδοποιητήρια με τον ‘λογαριασμό’».

Όπως είναι λογικό οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις υποθέσεις που βρίσκονται το «κατώφλι» της παραγραφής. Πρόκειται για εκείνες που  αφορούν κυρίως το 2016 και παραγράφονται στο τέλος του 2022.

Γιατί «τρέχουν» να προλάβουν οι φοροελεγκτές

Η επιτάχυνση των ελέγχων πάντως δεν είναι τυχαία: Αρχίζει με αφορμή και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία αναφέρει ότι το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα, θα χάνεται εάν εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ αλλάζει τα δεδομένα καθώς δεν αρκεί απλά η έκδοση της πράξης προσδιορισμού του φόρου, αλλά αυτή θα πρέπει να έχει κοινοποιηθεί στους φορολογούμενους, υποχρεωτικά έως τη λήξη της προθεσμίας.

Με δεδομένο ότι η παραγραφή των υποθέσεων πλέον γίνεται στην πενταετία, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις επεκτείνεται σε 8, 10 ή και 15 χρόνια ανάλογα με την περίπτωση και την παράβαση.

Υποθέσεις που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο»

Αυτή την στιγμή στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν υποθέσεις που αφορούν κυρίως το 2016 και παραγράφονται στο τέλος του 2022. Τι είδους όμως παραβάσεις ελέγχουν οι φοροελεγκτές;

  1. Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
  2. Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016.
  3. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019. Για τις υποθέσεις αυτές η αρχική 5ετής προθεσμία παραγραφής, η οποία έληγε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2019 (5 χρόνια από τη λήξη του έτους 2013 στο οποίο έπρεπε να είχε υποβληθεί η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση), παρατάθηκε για 3 ακόμη χρόνια, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, επειδή οι αρχικές δηλώσεις υποβλήθηκαν στο τελευταίο έτος της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής.
  4. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
  5. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2006, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.

Αυτό σημαίνει ότι η εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, για τις υποθέσεις του φορολογικού έτους 2006.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.