Τε. Οκτ 21st, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΕΕ: Τον Απρίλιο η κρίσιμη έκθεση προόδου για την Τουρκία

1 min read

«Στην πλειονότητά τους οι χώρες-μέλη της ΕΕ τάσσονται υπέρ της συνέχισης της σημερινής κατάστασης»

Την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ερχόμενο Απρίλιο, μίας κρίσιμης έκθεσης προόδου για την Τουρκία, εάν στις επόμενες εβδομάδες δεν αλλάξει κάτι σοβαρό, προαναγγέλει ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Όπως επισημαίνει, πολλές χιλιάδες ανθρώπων στην Τουρκία βρίσκονται στις φυλακές ή έχουν προφυλακιστεί και περιμένουν εδώ και μήνες να τους απαγγελθεί κατηγορία, ενώ τα ποινικά δικαστήρια αδιαφορούν για τις συνταγματικές παραβιάσεις.

«Αυτά λαμβάνονται υπόψη εδώ και πάνω από έναν χρόνο και έχουν ως αποτέλεσμα το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο ίδιος δεν επιδιώκει μία τυπική αναστολή των διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως σημειώνει, «δεν θέλουμε να κλείσουμε την πόρτα, γιατί εκεί (στην Τουρκία) ζουν εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι ασφαλώς προσδοκούν την υποστήριξη από την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, έχει υποστηρίξει ότι θα πρέπει να εξετασθούν εναλλακτικές επιλογές από μία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ωστόσο, όπως παρατηρεί, στην πλειονότητά τους οι χώρες-μέλη της ΕΕ τάσσονται υπέρ της συνέχισης της σημερινής κατάστασης και θα πρέπει να αναμένεται εάν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με τις κρίσιμες θέσεις του απέναντι στην Τουρκία, θα δημιουργήσει μία νέα δυναμική.

Στο τέλος της ημέρας εκείνο που μετρά είναι η βελτίωση της κάθε μιας των περιπτώσεων και των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία, παρατηρεί ο Γιοχάνες Χαν, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πληροφορίες ότι υπάρχουν σκέψεις για την πραγματοποίηση σύντομα, μίας συνάντησης, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος και κορυφαίοι κοινοτικοί πολιτικοί θα επιδιώξουν μία προσέγγιση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για αυτή τη συνάντηση.

Στην ίδια συνέντευξή του στο ΑΡΑ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτιμά πως η επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συντελεστεί έως το 2025, και, όπως αναφέρει, οι δύο από τις υποψήφιες χώρες που έχουν παρουσιάσει τη μεγαλύτερη πρόοδο είναι αυτή τη στιγμή η Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.