ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ε.Ε.: Νέα κρίσιμη συνεδρίαση για την επιβολή ολικού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

1 min read

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενέργεια, η πιθανή επισιτιστική κρίση και η ευρωπαϊκή άμυνα τα θέματα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Νέος κύκλος πυρετωδών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2022 ξεκινά τη Δευτέρα, ενόψει και της νέας, διήμερης Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, οι προσπάθειες για εξεύρεση συναινετικής λύσης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα συνεχιστούν το πρωί σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper), προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για μια εποικοδομητική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά στις 5 μ.μ. της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ηγείται των συνομιλιών μαζί με τη Γαλλική Προεδρία της Ε.Ε., η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορά ένα ολικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης, κάτι το οποίο θα τεθεί σε ισχύ ως το τέλος του χρόνου και μια εξαίρεση, επί του παρόντος, για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών και ειδικότερα μέσω του ρωσικού αγωγού «Druzhba» που τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία. Αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερωθεί σχετικά με αυτές τις συνομιλίες, ωστόσο, η συμφωνία σε επίπεδο πρεσβευτών αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι της Επιτροπής.

Ουκρανία, η ενέργεια, η -ενδεχόμενη- επισιτιστική κρίση και η άμυνα είναι τα θέματα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η κατάσταση στην Ουκρανία και η συνεχής βοήθεια των ευρωπαίων με πολιτικά, οικονομικά και οπλικά μέσα, είναι το πρώτο θέμα που θα συζητήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι θα απευθυνθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στους ευρωπαίους ηγέτες στην αρχή της συζήτησης.

Εξάλλου, αύριο, πρώτη ημέρα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» θα συζητήσουν το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών που πλήττουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση, εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Βασιζόμενοι στις αποφάσεις μας στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε την εργασία», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή-πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες.

Παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και ευρωπαϊκή άμυνα

Την Τρίτη, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που κινδυνεύει να φέρει η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας, συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ.

Τέλος, τους «27» θα απασχολήσει το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ενίσχυσε περαιτέρω τη φιλοδοξία τους για μια ισχυρή, συντονισμένη ευρωπαϊκή άμυνα. Προτεραιότητα είναι τα κράτη – μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.