ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Φεβρουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Διακινούσαν νοθευμένα καύσιμα μέσω 20 πρατηρίων στην Αττική

1 min read

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δρούσε σε Βουλγαρία και Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία εγκληματική οργάνωση με διαρκή και επιχειρησιακά δομημένη δράση, τα μέλη της οποίας μετέφεραν συστηματικά από την Βουλγαρία στη χώρα μας μεγάλες ποσότητες χημικών διαλυτών, τις οποίες διακινούσαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων σε περιοχές της Αττικής.

Ακολούθως προέβαιναν στην ανάμειξη των διαλυτών με καύσιμα κινητήρων, με σκοπό την αποφυγή καταβολής των αναλογούντων φόρων και δασμών και ταυτόχρονα την απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους από τη διάθεση τους στην αγορά. Για την επίτευξη των σκοπών της οργάνωσης, τα μέλη της χρησιμοποιούσαν δυο εταιρείες στην Βουλγαρία, με εναλλασσόμενους -κατά διαστήματα- ρόλους, καθώς είτε δηλώνονταν ως αποστολείς και μεταφορείς των εν λόγω χημικών διαλυτών σε «εικονικές» ελληνικές εταιρείες, είτε μόνο ως μεταφορείς αυτών.

Επίσης, για τη διακίνηση των διαλυτών χρησιμοποιούσαν «εικονικά» παραστατικά, με αποδέκτες εταιρείες «φαντάσματα», που δήθεν δραστηριοποίονταν στην εμπορία τέτοιων προϊόντων. Στην πραγματικότητα, οι χημικοί διαλύτες αρχικά παραδίδονταν, είτε σε εταιρεία που διαχειρίζονταν μέλος του εγκληματικού δικτύου, είτε αποθηκεύονταν προσωρινά σε δυσπρόσιτες και δυσεπιτήρητες κτηριακές εγκαταστάσεις σε περιοχές της Αττικής (Ασπρόπυργος-Αχαρνές), στις οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.

Κατά την κίνηση των φορτηγών οχημάτων που εισέρχονταν από τη Βουλγαρία, λαμβάνονταν μέτρα προστασίας προς αποφυγή ελέγχων και αποκάλυψης της παράνομης δραστηριότητας, διαθέτοντας προπομπούς Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, στα οποία επέβαιναν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Στη συνέχεια, οι χημικοί διαλύτες παραλαμβάνονταν αυθημερόν ή τις επόμενες ημέρες από τους χώρους προσωρινής αποθήκευσης με διαδικασία μετάγγισης από παλετοδεξαμενές σε βυτία και κατέληγαν σε 20 πρατήρια υγρών καυσίμων σε διαφορές περιοχές της Αττικής.

Εκεί αναμιγνύονταν παρανόμως με καύσιμα κινητήρων, με σκοπό την αύξηση του τελικού όγκου τους, με αποτέλεσμα με τον τρόπο αυτό να αποφεύγουν την καταβολή των αναλογούντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων. Η εγκληματική οργάνωση διαρθρώνονταν σε τέσσερις ανεξάρτητες υποομάδες, που συνδέονταν-συνεργάζονταν με τον κεντρικό πυρήνα στην Βουλγαρία, σχεδιάζοντας και προγραμματίζοντας την αγορά (ποσότητες-κόστος), τον χρόνο και τρόπο πραγματοποίησης κάθε μεταφοράς-παράδοσης-παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης ποσοτήτων χημικών διαλυτών.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προκύπτει, ότι η συνολική ποσότητα χημικών διαλυτών που διακινήθηκε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, από τις αρχές του 2018 μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τους 2.000 τόνους, με τη συνακόλουθη απώλεια των δασμοφολορογικών επιβαρύνσεων να υπολογίζεται σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 20 πρατήρια υγρών καυσίμων, σε έξι αποθηκευτικούς χώρους και σε οικία, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– 24 τόνοι χημικών διαλυτών, σε ισάριθμες υπέργειες δεξαμενές,
– 21 υπέργειες δεξαμενές χωρητικότητας 1.000 λίτρων κενές περιεχόμενου,
– Οκτώ δεξαμενές κενές περιεχομένου,
– Φορτηγό Δ.Χ. με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας,
– Βυτιοφόρο όχημα και Δ.Χ. φορτηγό,
– Δύο επικαθήμενα και δυο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
– Κινητά τηλεφωνά και κάρτες sim,
– Το χρηματικό ποσό των 16.600 ευρώ,
– Κεντρική μονάδα Η/Υ και φορητός υπολογιστής

Επιπρόσθετα, κατά τους διενεργηθέντες ελέγχους πραγματοποιήθηκε ποσοτική καταμέτρηση της στάθμης των δεξαμενών των πρατηρίων και ελήφθησαν δείγματα από τις δεξαμενές, προκειμένου να αποσταλούν στο Χημείο του Κράτους, για να διερευνηθεί η ύπαρξη ποιοτικών αποκλίσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, ενώ παράλληλα συλλέχθηκε πλήθος στοιχείων για περαιτέρω επεξεργασία και έλεγχο.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν 20 άτομα. Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 72 συνολικά ατόμων για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, της οργάνωσης της αγοράς πετρελαιοειδών, των κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών που αφορούν την αποθήκευση, κατοχή, διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων άνευ αδείας Οι 20 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Δημοσίευση στα Social Media