ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

23 Απρ 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Χάος με τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Ακόμα περιμένουν την επιστροφή φόρου για τα κουρεμένα ενοίκια

1 min read

Την επιστροφή φόρου που τους είχε υποσχεθεί το κράτος περιμένουν ακόμα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρώθηκαν «κουρεμένα» ενοίκια από το Μάρτιο έως και τον Αύγουστο. 

Παρά το γεγονός ότι η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης COVID από τους ιδιοκτήτες έχει περάσει εδώ και εβδομάδες (από τις 9 Οκτωβρίου), η ΑΑΔΕ δεν έχει κάνει τις σχετικές εκκαθαρίσεις, ωστόσο μετά τον ντόρο που γίνεται, φαίνεται πως κινητοποιείται και αναλαμβάνει «δράση».

Την ίδια ώρα, οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν στο τέλος του μήνα, διπλή δόση ΕΝΦΙΑ, αλλά και την 4η δόση του φόρου εισοδήματος, φόροι που περίμεναν να συμψηφιστούν με τις επιστροφές που είχε υποσχεθεί το κράτος αλλά δεν έγιναν ποτέ.

Οι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα έκπτωσης το 30% του ποσού που δεν εισέπραξαν.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που μισθώνει το ακίνητό του για 500 ευρώ το μήνα, για τους μήνες από το Μάρτιο έως και το Μάιο, εισέπραξε «κουρεμένο» ενοίκιο κατά 40%. Αντί να πάρει 1.500 €, πήρε 900 €.  Η πίστωση φόρου που δικαιούται είναι το 20% των 900 ευρώ, δηλαδή 180 ευρώ.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες τονίζουν επίσης ότι από τη στιγμή που περιμένουν ακόμα την επιστροφή φόρου, φοβούνται να συμμετάσχουν στο μέτρο της κυβέρνησης για εθελοντική μείωση ενοικίου κατά τουλάχιστον 30%, που έχει ανακοινωθεί για τον Οκτώβριο, με βασική προϋπόθεση τη γραπτή συμφωνία ιδιοκτήτη – ενοικιαστή.

Ανώτατο στέλεχος του Υπουργείο Οικονομικών πριν λίγες ημέρες, είχε… απειλήσει εμμέσως τους ιδιοκτήτες ότι αν δεν συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους σε εθελοντική μείωση ενοικίου κατά τουλάχιστον 30%, θα αναγκαστεί το δημόσιο να επαναφέρει την υποχρεωτική μείωση μισθωμάτων κατά 40%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον «σκληρό» πυρήνα της εστίασης, που καταγράφουν χαμηλούς τζίρους, αλλά δεν μπορούν να πληρώνουν τα ενοίκια που έχουν συμφωνήσει.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) που τονίζει ότι παρά την ορθή νομοθέτηση της προαιρετικής μείωση ενοικίων πριν από 45 ημέρες, δεν φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής στην πράξη την αναμενόμενη ανταπόκριση.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όπως λένε οι ιδιοκτήτες, το οικονομικό επιτελείο έχει υιοθετήσει το… μαρτύριο της σταγόνας, αφού εκδίδει αποφάσεις και διευκρινίσεις μήνα – μήνα, «για ποιες κατηγορίες μισθώσεων θα ισχύσουν οι συμψηφιστικές επιστροφές φόρου, αντί να αφορούν ολόκληρο το νομοθετημένο τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου, και χωρίς έως τώρα καμιά δήλωση ή ένδειξη του τι θα ισχύσει το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Με αυτό τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες κινούνται στα «τυφλά» για τον επόμενο μήνα, μη γνωρίζοντας τι ενοίκια θα εισπράξουν, αλλά και τι εκπτώσεις θα πρέπει να τους δώσει το κράτος, όταν καταφέρει να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία.

Δημοσίευση στα Social Media