ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

30 Ιουλίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Χαμόγελο του Παιδιού: «Καλπάζει» η ενδοοικογενειακή βία – Σοκάρουν τα στοιχεία (video)

1 min read

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος όσον αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας στις ζωές των παιδιών, αλλά και στην έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου από τις τηλεφωνικές κλήσεις και δράσεις του «Χαμόγελου του Παιδιού» τα αιτήματα των παιδιών και των οικογενειών τους στην Ελλάδα που ζητούν βοήθεια διαρκώς αυξάνονται.

  • Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού παρουσίασε τα στοιχεία που πρόεκυψαν κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την σωματική ακεραιότητα και ψυχική υγεία των παιδιών. Μάλιστα εφιστά την προσοχή για παιδιά που έχουν κακοποιηθεί, που εκφράζουν αυτοκτονικό ιδεασμό αλλά και για εφήβους που πραγματοποίησαν φυγές.

«Τηρώντας πιστά, εδώ και 25 χρόνια, τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας προς την ελληνική κοινωνία παρουσιάζουμε και φέτος τον καθιερωμένο απολογισμό των δράσεών μας για το Α’ Εξάμηνο του 2021. Το διάστημα αυτό που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορωνοιού, χρειάστηκε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταπεξέλθουμε με ποιότητα και αποτελεσματικότητα στα διαρκώς αυξανόμενα αιτήματα και στις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους»είπε ο κ. Γιαννόπουλος παρουσιάζοντας τα στοιχεία.

«Χάρη πάντα στη δική σας στήριξη, στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του έμπειρου προσωπικού μας, με σεβασμό και σταθερή συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς καταφέραμε να στηρίξουμε με ποιοτικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες – 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες τον χρόνο – δωρεάν και πανελλαδικά, 23.878 παιδιά και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, στις έκτακτες δυσμενείς συνθήκες κληθήκαμε μέσα από πληθώρα αναφορών και στις 3 Γραμμές Βοήθειας του Οργανισμού, να διαχειριστούμε σε καθημερινή βάση άκρως ανησυχητικά φαινόμενα και υποθέσεις παιδιών όπως, παιδιά που εξαφανίζονται, παιδιά που εκφράζουν την πρόθεση να αυτοκτονήσουν, παιδιά με ενεργή ψυχοπαθολογία, γυναίκες που βιώνουν τη φρίκη της ενδοοικογενειακής βίας», κατέληξε.

Το Επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία στους βασικούς άξονες της πρόληψης, της παρέμβασης και της θεραπείας τόνισε ότι όλες οι κλήσεις που απευθύνθηκαν και στις 3 γραμμές βοήθειας και υποστήριξης για να ζητήσουν βοήθεια σε θέματα βίας και κακοποίησης αυξήθηκαν.

Αναφορικά με τα στατιστικά στοιχεία του Α’ Εξάμηνο του 2021 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρείχε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε:

● 10.453 παιδιά στον τομέα της Βίας
● 194 παιδιά & 38 ενήλικες στον τομέα της Εξαφάνισης
● 2.725 παιδιά στον τομέα της Υγείας
● 10.506 παιδιά με προβλήματα διαβίωσης

Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία, το Α’ εξάμηνο του 2021, καταγράφηκε ραγδαία αύξηση στα περιστατικά παιδιών σε κίνδυνο σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2020.

Συγκεκριμένα, στον άξονα της Βίας σημειώθηκε αύξηση:

● 144% στις παρεμβάσεις πρόληψης με θεματική τη διαχείριση της πανδημίας.
● 27,78% στις παρεμβάσεις πρόληψης σε γονείς/κηδεμόνες με θεματική τη σεξουαλική κακοποίηση
● 41,29% στις ανώνυμες και επώνυμες αναφορές στη Γραμμή SOS 1056, για παιδιά σε κίνδυνο. Ωστόσο, τα ποσοστά αναφορών σεξουαλικής κακοποίησης παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά
● 41,38% στις ανώνυμες και επώνυμες αναφορές στη Γραμμή SOS 1056 για εφήβους
● 1.000% στις κλήσεις από γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας
● 64% στον αριθμό των παιδιών από 0 έως 6 ετών για τα οποία πραγματοποιήθηκε επιτόπια παρέμβαση.
● 81,69% για παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ή κακοποιούνται
● 248,89% για παιδιά που εξέφρασαν αυτοκτονικό ιδεασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες κλήσεις έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες που σημαίνει ότι τα παιδιά περίμεναν να πάνε για ύπνο οι γονείς τους.
● 25,53% στις επιτόπιες παρεμβάσεις για παιδιά που διέτρεχαν άμεσα κίνδυνο
● 53,04% σε διαταραχές (αναπτυξιακές, προσωπικότητας, πρόσληψης τροφής κ.λπ.)

Επίσης, στον άξονα των Εξαφανίσεων σημειώθηκε αύξηση:

● 19,75% στις κλήσεις διαχειρίστηκε η Γραμμή 116000
● 12,96% στον αριθμό των παιδιών που εξαφανίστηκαν
● 52,00% στον αριθμό των ενηλίκων που εξαφανίστηκαν

Φωτό: Χαμόγελο του Παιδιού

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.