ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

16 Ιανουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

BBC για Ελλάδα: «Τα νησιά των διακοπών όπου οι ντόπιοι δεν έχουν πού να μείνουν»

1 min read

Τα μέρη που οι ντόπιοι Έλληνες αποκαλούν «σπίτι» αλλάζουν – και σε κάποιες περιπτώσεις εξαφανίζονται – καθώς οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις «καννιβαλίζουν» τις μακροχρόνιες ρυθμίσεις στην αγορά ακινήτων, γράφει σε δημοσίευμά του το BBC με τίτλο «Τα νησιά των διακοπών όπου οι ντόπιοι δεν έχουν πού να μείνουν».

Στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στην Πάρο, όπου η 60χρονη Colette Nolan μετακόμισε με τον πρώην πλέον σύζυγό της, Έλληνα, πριν από περίπου 28 χρόνια. Τώρα οι ιδιοκτήτες του σπιτιού που νοικιάζει εδώ και πέντε χρόνια της ζητούν να το εγκαταλείψει, καθώς σκοπεύουν να το διαθέσουν μέσω Αirbnb. Το διαμέρισμα της Nolan μπορεί να αποφέρει περίπου 80 ευρώ τη νύχτα, ενώ εκείνη πληρώνει 100 ευρώ το μήνα ενοίκιο. Μάλιστα, όπως η ίδια αναφέρει στο βρετανικό δίκτυο, παρότι το συμβόλαιό της δεν λήγει παρά τον Απρίλιο, η υπόθεση έχει πάει στα δικαστήρια προκειμένου να εξαναγκαστεί σε αποχώρηση από το σπίτι.

Η γυναίκα δυσκολεύεται να βρει καινούριο σπίτι. Μένει τώρα απέναντι από την κόρη της, την οποία βλέπει κάθε μέρα. Αν όμως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος διαβίωσης, ίσως χρειαστεί να επιστρέψει στη Μεγάλη Βρετανία.

Τέτοιες προκλήσεις γίνονται ολοένα και συνηθέστερες σε μέρη τουριστικά, σημειώνει στο δημοσίευμά του το BBC. Ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται με βραχυχρόνια μίσθωση είναι ολοένα και μεγαλύτερος από τον αριθμό των ακινήτων όπου μπορούν να ζήσουν οι μόνιμοι κάτοικοι.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν προκαλέσει ελλείψεις στις διαθέσιμες κατοικίες και αυξήσεις στα ενοίκια σε όλο τον κόσμο. Οι συνέπειες ήταν μεγάλες σε πολλά μικρά μέρη, όπως τα ελληνικά νησιά, όπου ζουν συνήθως μικρές κοινότητες μόνιμων κατοίκων όλο το χρόνο αλλά υποδέχονται πλήθη τουριστών το καλοκαίρι. «Αν το ελληνικό κράτος στήριζε τις μακροχρόνιες μισθώσεις όπως στηρίζει τις βραχυχρόνιες δεν θα είχαμε τέτοια προβλήματα» σχολιάζει η κόρη της Nolan. 

Παρόμοια φαινόμενα και σε άλλα νησιά

Στην άλλη πλευρά της Ελλάδας, στην Κέρκυρα, αντιμετωπίζονται παρόμοια φαινόμενα. Το νησί είναι μεγαλύτερο από την Πάρο, αναφέρει το BBC, έχει περισσότερους μόνιμους κατοίκους και διαθέτει και πανεπιστήμιο. Αλλά κι εδώ η κυριαρχία των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην πόλη της Κέρκυρας έχει αναγκάσει φοιτητές να ζουν σε ξενοδοχεία και τους ντόπιους να αγωνίζονται να λύσουν τα προβλήματα στέγασης.

Παρόμοια κατάσταση περιγράφεται και σε άλλα νησιά. Ο 28χρονος Γιώργος Τζίμας, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στα Χανιά, λέει πως οι φοιτητές αποθαρρύνονται από το να επιλέξουν το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, λόγω του προβλήματος στέγης. «Είτε πρέπει να πληρώσουν πολύ ακριβό ενοίκιο είτε να ζήσουν και οι ίδιοι σε Airbnb» εξηγεί.

«Οι άνθρωποι που ζουν στο νησί ξέρουν ήδη πως υπάρχει πρόβλημα, και θέλουμε να το μάθουν και οι επισκέπτες. Θέλουμε να μάθουν πως έχουμε τις ζωές μας εδώ, δεν είναι μόνο ένα μέρος για τουρίστες. Δεν έχουμε ούτε ένα πάρκο».

Σε όλη την Ελλάδα, καταλήγει το BBC, οι πολίτες αναρωτιούνται να η μείωση του αριθμού των επισκεπτών μπορεί να περιορίσει και τη φρενίτιδα του Airbnb. «Μπορεί να υπάρχουν πολλοί απογοητευμένοι ιδιοκτήτες Airbnb που θα αποφασίσουν πως είναι λιγότερη φασαρία να δώσουν το σπίτι τους σε κάποιον για έναν χρόνο» λέει η Nolan. «Τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.eu.