ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

16 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αυτά είναι τα επτά βήματα για τις ψηφιακές συντάξεις

1 min read

Ψηφιακά και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (ακόμα και εντός μίας ημέρας) υπόσχεται η κυβέρνηση ότι θα εκδίδονται το 1/3 των κύριων συντάξεων και μια σειρά επιδομάτων από τα μέσα του 2020 και έπειτα. Τα επτά βασικά βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθούν όσοι και όσες θα υποβάλλουν μέσω διαδικτύου αιτήσεις συνταξιοδότησης εμπεριέχονται στα σχετικά άρθρα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που πρόκειται να ψηφιστεί σύντομα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι αιτήσεις απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, καθώς και αιτήματα για επιδόματα τετραπληγίας ή απολύτου αναπηρίας, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο, κατόπιν ταυτοποίησης, στον διαδικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr).

Οπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Νάσος Χατζητσάκος, οι ασφαλισμένοι και οι ασφαλισμένες θα πρέπει να προβαίνουν στα εξής βήματα:

1) Στην αίτηση θα πρέπει να καταχωρίζουν υποχρεωτική έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Η οριστικοποίηση της αίτησης θα ενέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.

2) Πριν από την υποβολή της αίτησης θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν επικαιροποιηθεί ο ΑΦΜ και ο αριθμός του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

3) Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των ΟΤΑ θα πρέπει να συμπληρώνουν το Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) προτού υποβάλουν την αίτηση συνταξιοδότησης ηλεκτρονικά.

4) Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες στην κατοχή των ασφαλισμένων υπάρχουν παραστατικά που αποδεικνύουν τον χρόνο ασφάλισης ο οποίος δεν έχει ψηφιοποιηθεί ή πιστοποιηθεί, θα υποχρεούνται να τον καταχωρίζουν στην ηλεκτρονική αίτηση και να τα προσκομίζουν εντός 15 ημερών από την υποβολή της αίτησης στο υποκατάστημα ΕΦΚΑ του τόπου κατοικίας τους.

5) Για την οριστικοποίηση μιας ηλεκτρονικής αίτησης, θα απαιτείται να έχει προηγουμένως δώσει τη συγκατάθεσή του αυτός ή αυτή που θα την υποβάλλει.

6) Σε όσες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι θα αιτούνται την αναγνώριση πλασματικών ετών, θα συμπληρώνουν σε παράρτημα της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης τον χρόνο, την κατηγορία εξαγοράς και τον αριθμό πρωτοκόλλου της αντίστοιχης βεβαίωσης ή του αντίστοιχου πιστοποιητικού. Για την εφάπαξ εξαγορά πλασματικού χρόνου θα εκδίδεται ειδοποιητήριο πληρωμής σε τράπεζα με μοναδικό κωδικό πληρωμής (με διάρκεια ισχύος ενός μήνα).

7) Η απόφαση συνταξιοδότησης, στη συνέχεια, θα εκδίδεται και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά. Οι αιτούντες θα τη λαμβάνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα έχουν δηλώσει.

Ο ακριβής χρόνος έναρξης της ψηφιακής διαδικασίας έκδοσης κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ θα καθοριστεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, με υπουργική απόφαση.

Δημοσίευση στα Social Media