ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

13 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

AΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΣΙΠΡΑ! Βασικό σενάριο εκλογές το Μάιο του 2019

1 min read

Μπορεί στο τραπέζι του Μαξίμου να είναι ανοικτά όλα τα θέματα από τα ελληνοτουρκικά που είνα σε φάση όξυνσης και το Σκοπιανό που θα επανέλθει αυτή την εβδομάδα με τη επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια, μέχρι τους πλειστηριασμούς την αστυνόμευση και τα σκάνδαλα του «παλιού πολιτικού συστήματος», ωστόσο προτεραιότητα αποτελεί πάντα η διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

 
Από την έκβασή της και συμπληρωματικά από την εξέλιξη στη Novartis και στις άλλες υποθέσεις που σύμφωνα με πληροφορίες θα ανοίξουν, θα εξαρτηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού και η απόφαση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Στο πλαίσιο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις τοποθετήσεις των θεσμών –στο κορυφαίο επίπεδο και όχι τα κλιμάκια-, για το θέμα της «καθαρής» ή «αυτοδύναμης», εξόδου από τα μνημόνια.
Η κυβέρνηση που επιμένει ότι είναι δυνατή μία καθαρή έξοδος δεν είναι ικανοποιημένη από τα μηνύματα που έρχονται κυρίως από την ΕΚΤ και τον ESM και εσχάτως και από την Κομισιόν ότι θα ήταν προτιμότερη μία «υβριδική έξοδος», με δικλείδες ασφαλείας που να εξασφαλίζουν την χώρα από τις διακυμάνσεις των αγορών αλλά επιπλέον να εξασφαλίζουν τους δανειστές από τις πολιτικές διακυμάνσεις στο εσωτερικό της χώρας –αφού δεν εμπιστεύονται το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Συμπληρωματικά η κυβέρνηση αναμένει την διευθέτηση του χρέους.
Επάνω στην καθαρή έξοδο στις αγορές, σε συνδυασμό με το χρέος και στην κάθαρση, ο πρωθυπουργός οικοδομεί ήδη το επόμενο αφήγημα: «βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια και προχωρήσαμε την κάθαρση, όπως είχαμε υποσχεθεί, δώστε μας εντολή για να συνεχίσουμε».
Αλλά και πριν φθάσει στις εκλογές θεωρεί ότι τα δύο αυτά θέματα, παράγουν πολιτικά αποτελέσματα και θα ενισχύσουν την τάση μείωσης της δημοσκοπικής ψαλίδας σε σχέση με τη ΝΔ.
Φυσικά την αξιωματική αντιπολίτευση θα την έχει στο στόχαστρο συνεχώς και όχι μόνο για τα σκάνδαλα αλλά και για «ακροδεξιά ρητορική στα εθνικά θέματα και στα θέματα νόμου και τάξης και ακραίο φιλελευθερισμό στην οικονομία και στα εργασιακά».
Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει σε εκείνους τους κύκλους στην ευρωζώνη μεταξύ των οποίων ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν που θέλουν να επιδείξουν μία επιτυχία στο ελληνικό πρόγραμμα.
Επίσης ποντάρει στο ότι κανείς δεν θέλει πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα με ενδεχόμενη πολιτική εμπλοκή και οικονομική αποσταθεροποίηση.
Εν ολίγοις το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι «στηρίχτε με επιλογές την κυβέρνηση για να μην πάει σε πρόωρες εκλογές».
Στη θετική εκδοχή το βασικό σενάριο είναι για εκλογές το Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές, αν και πολλοί εισηγούνται τον Σεπτέμβριο του 2018 αμέσως μετά την λήξη των μνημονίων.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι με έναν μαγικό τρόπο θα πετύχει την αναβολή στην αναληφθείσα υποχρέωση μείωσης των συντάξεων ή σε μέτρα εξισορρόπησης.
Πάντως σε περίπτωση που οι θεσμοί –πάντα στο κορυφαίο επίπεδο- σκληρύνουν την στάση τους κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για εκλογές πιο νωρίς.
Το διαμηνύουν δε σαν φόβο και προς τους ευρωπαίους εταίρους.
Το αν τους πείθουν είναι μία άλλη υπόθεση…Σπ. Γκ.www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση