ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Τα δακρυγόνα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχουν απαγορευθεί

1 min read

Με αφορμή την πρόσφατη διαδήλωση για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, όπου τα ΜΑΤ εξαπέλυσαν επίθεση με δακρυγόνα κατά των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά…

ψάξαμε λίγο το θέμα περί χρήση χημικών από αστυνομικούς σε συγκεντρώσεις.Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2012, τα δακρυγόνα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα, η ρίψη δακρυγόνων παραβιάζει το άρθρο 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το οποίο απαγορεύεται η πάσης φύσεως κακομεταχείριση.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά προσφυγή του εκπαιδευτικού Αλί Γκιουνές κατά της Τουρκίας, ο οποίος είχε δεχθεί στο πρόσωπο δακρυγόνο από τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά την διάρκεια συμμετοχής του σε ειρηνική διαδήλωση που έγινε ενάντια στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2004 στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως ανέφερε ρεπορτάζ του iefimerida, «το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία, για παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης που απαγορεύουν την κακομεταχείριση ανθρώπων και τα βασανιστήρια και την υποχρέωσε να καταβάλλει 10.000 ευρώ στον παθόντα και να πληρώσει και 1.500 ευρώ για δικαστικές δαπάνες.

Στο σκεπτικό της απόφασης του το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι η χρήση δακρυγόνων εναντίον ανθρώπων προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή, ναυτία, εμετούς, σπασμούς στο στήθος και σε ισχυρές δόσεις μπορεί να προκαλέσει, βλάβη στους πνεύμονες και εσωτερική αιμορραγία και ως εκ τούτου συνιστά διακριτή πράξη κακομεταχείρισης και βασανισμού.

Το Δικαστήριο επισημαίνει ακόμη ότι, παρόλο που τα δακρυγόνα δεν συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των χημικών όπλων, για τα οποία απαγορεύθηκε η παραγωγή, αποθήκευση και χρήση τους, με την Διεθνή Σύμβαση του 1993, εντούτοις η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει ιδιαίτερα τονίσει ότι, η χρήση δακρυγόνων σε κλειστούς χώρους αποτελεί μια δυνητικά επικίνδυνη ενέργεια.

Με την απόφαση του το Δικαστήριο συμπεραίνει ότι, ο αδικαιολόγητος ψεκασμός διαδηλωτή (εν προκειμένω του Αλί Γκιουνές), έχει σκοπό να προκαλέσει έντονο σωματικό και ψυχικό πόνο».

Αυτό συνέβη το 2012 στην Τουρκία.

Μεταφερόμαστε στο 2016, όπου μετά από χρήση χημικών σε πορεία συνταξιούχων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και έδωσε σχετική εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση τους σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν φανερά ενοχλημένος από το γεγονός και είχε ζητήσει από τον κο Τόσκα να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό.

Δύο χρόνια μετά, η εντολή αυτή που είχε δώσει ο Νίκος Τόσκας φαίνεται πως καταπατήθηκε ουκ ολίγες φορές.

Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα, όποτε γίνεται διαμαρτυρία για τη Μακεδονία, τα δακρυγόνα των αστυνομικών κατά των διαδηλωτών πρωταγωνιστούν.

Δεν ξεχνάμε τις εικόνες από το Πισοδέρι, την ώρα που υπογραφόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως δεν θα ξεχάσουμε και τις εικόνες από την πρόσφατη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης.

Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεχνάει» όποτε τον συμφέρει, καθώς το 2016 τον συνέφερε να επαναφέρει την τάξη με την απαγόρευση ώστε να κατευνάσει τα πνεύματα, ενώ τώρα, είναι προς όφελος του να καταπνίξει κάθε φωνή που αντιτίθεται στις εγκληματικές πολιτικές του- ακόμα και αν οι φωνές προέρχονται από ειρηνικούς πολίτες.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.