ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
27 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αποφύγαμε τη χρεοκοπία – Μειώθηκαν οι ζημιές λέει η έκθεση του ορκωτού λογιστή Τι λέει η ΔΕΗ

1 min read

«Αποφύγαμε την χρεοκοπία» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μετά την έκθεση του ορκωτή λογιστή που εμφανίζει μείωση των ζημιών στα 274,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, έναντι 518 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018. Ο όμιλος κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4,3% στα 2,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή Ernst & Young δίνεται παράταση ζωής στην επιχείρηση, ωστόσο επισημαίνει ότι αν η ΔΕΗ δεν εξορθολογήσει τα οικονομικά της, τότε το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο.

Ο ορκωτός λογιστής είχε προειδοποιήσει τον Απρίλιο για την «ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Χατζηδάκης: Αποφύγαμε την αρνητική εξέλιξη της χρεοκοπίας

Θετική είναι η έκθεση του ορκωτού λογιστή για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε ότι «αποφύγαμε τη χρεοκοπία».

Κατά τον ίδιο «η προσπάθεια συνεχίζεται για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ενεργειακού πυλώνα της χώρας».

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι ακολουθεί τον Οκτώβριο νομοθετική ρύθμιση ώστε να απαλλαγεί η ΔΕΗ από το ασφυκτικό πλαίσιο του δημοσίου σε λειτουργικές της δραστηριότητες, ενώ τόνισε ότι τα υπόλοιπα μέτρα όπως η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα εξειδικευτούν στη συνέχεια.

Ο ίδιος μίλησε και για την απολιγνιτοποίηση και με αφορμή και την αναγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών μέχρι το 2028 σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν στο αμέσως απόμενο διάστημα. Έκανε δε γνωστό τη διενέργεια συζητήσεων με τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Υπογράμμισε πως θα υπάρξει ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων με χρηματοδότηση.

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης πως η ΔΕΗ περνά σε δραστηριότητες ΑΠΕ με τις λεπτομέρειες να εξειδικεύονται στο νέο επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο της εταιρίας.

Κατά τον ίδιο αν η έκθεση της ΕΥ δεν ήταν θετική θα έπαυε η διαπραγμάτευση της μετοχής από το χρηματιστήριο και θα υπήρχαν σοβαροί κλυδωνισμοί.

Τόνισε, όμως, ότι οι ζημιές της εταιρίας δεν σημαίνει ότι διαγράφονται παραμένουν συσσωρευμένες στην πλάτη της ΔΕΗ.

Τι λέει η ΔΕΗ 

Η άρση της αβεβαιότητας ως προς την βιωσιμότητα της ΔΕΗ πιστοποιείται από τον ορκωτό ελεγκτή, καθώς, όχι μόνο αίρεται η προηγούμενη επισήμανσή του, αλλά πλέον επικυρώνεται η έκθεση της Διοίκησης, χωρίς αστερίσκους, επισημαίνουν κύκλοι της επιχείρησης σχολιάζοντας το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή που συνοδεύει τα αποτελέσματα εξαμήνου της επιχείρησης τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Η οικονομική έκθεση Α’ εξαμήνου 2019 αποτυπώνει την άρση της αβεβαιότητας για την επιχείρηση, μετά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, την οποία επικυρώνει ο ορκωτός ελεγκτής (Ernst&Young), τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της ρευστότητας της επιχείρησης περιλαμβάνουν:

·Εξασφάλιση άντλησης δανειακών κεφαλαίων μακροπρόθεσμης διάρκειας συνολικού ύψους Euro238,1 εκατ.

·Αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση των εκπτώσεων συνέπειας και προπληρωμής και εισαγωγή «ρήτρας CO2» στα τιμολόγια των πελατών Χαμηλής Τάσης. Από τις ως άνω αναμένεται ενίσχυση της κερδοφορίας α) κατά Euro120 εκατ. μέχρι το τέλος της χρήσης 2019, και β) κατά Euro 532 εκατ. για το 2020.

·Είσπραξη εντός του πρώτου τριμήνου 2020 από το Ελληνικό Δημόσιο της προπληρωμής της αξίας κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας των φορέων του για το έτος 2020. Η προπληρωμή αυτή είχε πραγματοποιηθεί και στα δύο προηγούμενα έτη (2018 και 2019).

·Πρόσθετα έσοδα από την αναγνώριση υποανάκτησης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) παρελθόντων ετών ύψους Euro 200 εκατ. περίπου τα οποία μετά από σχετική γραπτή επιβεβαίωση που λήφθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Οικονομικών θα εγγραφούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό και θα εκταμιευτούν όχι αργότερα από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά από την απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιφέρει την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.

Επιπλέον πηγές εσόδων που δεν έχουν ληφθεί υπόψη στις εκτιμήσεις της διοίκησης είναι:

1. Η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της Μητρικής Εταιρείας.

2. Η πιθανή έκδοση διεθνούς ομολόγου, διαδικασία που είχε ξεκινήσει από το 2018, αλλά είχε ανασταλεί λόγω επιδείνωσης των οικονομικών μεγεθών και της έλλειψης ρήτρας CO2.

3. Μείωση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από πελάτες με τη συνεργασία συμβούλων.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.