ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
3 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Απευθείας πωλήσεις κόκκινων δανείων 3 δισ. από τις τράπεζες

1 min read

Του Λεωνίδα Στεργίου

Οι τράπεζες ανεβάζουν ταχύτητα για να μειώσουν το ποσοστό των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό ακόμα και από φέτος προκειμένου να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια χρηματοδότησης της οικονομίας. Έτσι, πέρα από το πρόγραμμα Ηρακλής, όπου στο επόμενο 18μηνο θα τιτλοποιηθούν κόκκινα δάνεια 32 δισ. ευρώ, οι τράπεζες δημιουργούν ειδικά πακέτα δανείων που κεντρίζουν το ενδιαφέρον εξειδικευμένων fund. Στόχος είναι η απευθείας πώληση, με διαγωνιστική διαδικασία, κερδίζοντας χρόνο και καλύτερες τιμές λόγω του μείγματος των χαρτοφυλακίων.

Έτσι, μέχρι το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί από δύο συστημικές τράπεζες (Alpha και Πειραιώς) επιπλέον απευθείας πωλήσεις κόκκινων δανείων ύψους 2,8 δισ. ευρώ και για το πρώτο εξάμηνο του 2022 επιπλέον 2,9 δισ. ευρώ. Το συνολικό μέγεθος των περίπου 6 δισ. ευρώ μπορεί να ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 καθώς δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις και οι άλλες δύο συστημικές (Εθνική και Eurobank).

Απευθείας πωλήσεις κόκκινων δανείων 3 δισ. από τις τράπεζες

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες για απευθείας πωλήσεις από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Μέχρι το τέλος του έτους, η Alpha Bank πρόκειται να έχει πουλήσει το χαρτοφυλάκιο με την ονομασία Orbit, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελείται κυρίως από καταναλωτικά δάνεια. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Πειραιώς ξεκινά τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τις πωλήσεις δανείων leasing, ναυτιλιακών δανείων και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών δανείων συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι πωλήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, Alpha και Πειραιώς θα έχουν ολοκληρώσει επιπλέον απευθείας πωλήσεις κόκκινων δανείων συνολικής αξίας 2,9 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η Alpha Bank θα πουλήσει κόκκινα δάνεια -κυρίως στεγαστικά- της Κύπρου, συνολικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή συνδέεται και με το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Alpha Bank για ενίσχυση της παρουσίας της στην Κύπρο, το Λουξεμβούργο και τη Ρουμανία, ύστερα από την πώληση των καταστημάτων σε Λονδίνο και Αλβανία. Επίσης, η Alpha Bank, στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα προχωρήσει σε πώληση δανείων -κυρίως leasing- ύψους 0,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είχαν εντάξει στον προγραμματισμό τους τιτλοποιήσεις συμβάσεων leasing, αλλά περίμεναν την τροπολογία που ήδη κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, η οποία επιτρέπει την τιτλοποίηση και την πώληση τους και μέσα από το πρόγραμμα “Ηρακλής”. Έτσι, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε συμπληρωματικές τιτλοποιήσεις μέσω “Ηρακλή” και σε απευθείας πωλήσεις δανείων η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Εξάλλου, η Εθνική Τράπεζα, σε παρουσίαση προς τους επενδυτές ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Frontier (6,1 δισ. ευρώ), υπάρχει περιθώρια για επιπλέον τιτλοποίηση και πώληση κόκκινων δανείων έως 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2022. Επιπλέον, η Eurobank, η οποία εστιάζει τώρα στην ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Mexico (3,3 δισ. ευρώ), δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει κάποια συμπληρωματική κίνηση, ώστε να μειώσει το ποσοστό κόκκινων δανείων κάτω του 10% από φέτος, σύμφωνα με το στόχο που έχει θέσει η διοίκηση της Τράπεζας

ΠΗΓΗ capital

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.