ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

21 Ιανουαρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα «κουρεμένα» ενοίκια Δεκεμβρίου! Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

1 min read

Τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισέπραξαν τον Δεκέμβριο έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Δικαίωμα καταβολής μειωμένου ενοικίου κατά 40% έχουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Συγκεκριμένα, μειωμένο ενοίκιο είχαν δικαίωμα να καταβάλουν:

• οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ,

• οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη, και

• οι ναυτικοί που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ναυτολόγησης για την κύρια κατοικία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου είχαν υποβληθεί 213.750 δηλώσεις Covid και 193.454 τροποποιητικές δηλώσεις.

Η διαδικασία υποβολής της δήλωσης

Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης Covid τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθωτή, μισθωτή, καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου ανακτώνται από την τελευταία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, με την προσθήκη των παρακάτω στοιχείων που θα πρέπει να συμπληρωθούν από τον εκμισθωτή:

• Χρήση μισθίου, όπου ο εκμισθωτής θα πρέπει να επιλέξει τις ακόλουθες επιλογές:

– «κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους»,

– «κύρια κατοικία στην οποία ο εκμισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»,

– «κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»,

– «επαγγελματική στέγη»,

– «κύρια κατοικία ναυτικού».

• Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση.

• Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση.

• Τον μήνα που αφορά η μείωση.

Μείωση 80% από τον Ιανουάριο

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περαιτέρω μείωση του ενοικίου το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή θα μπορούν να καταβάλλουν μειωμένο μίσθωμα κατά 80%, ενώ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα εισπράττουν αποζημίωση από το κράτος ίση με το 60% του συμφωνημένου ενοικίου, όπως αναγράφεται το ενοικιαστήριο συμβόλαιο.

Τονίζεται πως για το πρώτο δίμηνο του έτους οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται πληττόμενες, αλλά λειτουργούν κανονικά, θα μπορούν να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%, όπως και οι εργαζόμενοι που θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό αναστολή εργασίας.

Πηγή newsbreak

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.