ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αναβάθμιση των ρωσικών αποθηκών πυρηνικών όπλων στον θύλακα του Καλίνινγκραντ…

1 min read

Μια πολύ σημαντική με πολλές γεωπολιτικές προεκτάσεις αποκάλυψη έκανε ο διευθυντής του οργανισμού FAS (Federation of American Scientists) Hans M. Kristensen αναφορικά με την αναβάθμιση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στο θύλακο του Καλίνινγκραντ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον αναλυτή, τα τελευταία δύο χρόνια οι Ρώσοι έχουν ανακατασκευάσει εγκαταστάσεις στην περιοχή Kulikovo του θύλακα του Καλίνινγκραντ που φαίνεται ότι πρόκειται για μια ενεργή υπόγεια αποθήκη μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων. Η κατασκευή των πυρηνικών αποθηκών ξεκίνησε το 2016 και σύμφωνα με αναλυτές σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Οι τρεις υπόγειες αποθήκες κατασκευάστηκαν εντός υπάρχοντος χώρου αποθηκών του ρωσικού Στρατού, ο οποίος είχε αναβαθμιστεί σταδιακά την περίοδο 2002-2010. Οι τρεις υπόγειες αποθήκες κατασκευάστηκαν με νέα εκσκαφή του χώρου, ακολούθησε η κατασκευή των αποθηκών με οπλισμένο σκυρόδεμα και μετέπειτα η επιχωμάτωση τους.

Οι νέες αποθήκες μπορεί να βρίσκονται σε απόσταση μόλις 48 χλμ από τα σύνορα του θύλακα με την Πολωνία και 16 χλμ από το κέντρο της πόλης του Καλίνινγκραντ.

Όμως, όπως αποκαλύπτει ο αναλυτής, οι αποθήκες του Kulikovo βρίσκονται σε στρατηγικό σημείο για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Καλίνινγκραντ και μπορούν να καλύψουν τις επιχειρησιακές ανάγκες τουλάχιστον πέντε βάσεων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις. στις αποθήκες αυτές η Ρωσία διατηρεί ή θα μπορούσε να τοποθετήσει με ασφάλεια σε περίπτωση κρίσης, τακτικά πυρηνικά όπλα τα οποία συνήθως φυλάσσονται σε εγκαταστάσεις στην κεντρική Ρωσία.

Τα όπλα αυτά μπορούν να μεταφερθούν ταχύτητα στις αποθήκες αυτές με μεταγωγικά αεροσκάφη και να αποθηκευτούν προσωρινά σε περίπτωση κρίσης.

Ο λόγος που επιλέχτηκε η συγκεκριμένη τοποθεσία σχετίζεται με την εγγύτητα των αποθηκών του Kulikovo με τις στρατιωτικές υποδομές που οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, σε απόσταση μόλις 8 χλμ από τις αποθήκες του Kulikovo βρίσκεται η αεροπορική βάση Chkalovsk, από την οποία μπορούν να επιχειρήσουν μαχητικά αεροσκάφη Su-27, καθώς και τακτικά και στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Su-24M και Tu-22M αντίστοιχα, όπως συνέβαινε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Επιπρόσθετα, σε μικρή απόσταση βρίσκεται και η αεροπορική βάση Chernyakhovsk από την οποία επιχειρούν σήμερα τα βομβαρδιστικά Su-24M και μαχητικά Su-27.

Τα Su-24M μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικές βόμβες, επομένως η κατασκευή των τριών υπόγειων αποθηκών στο Kulikovo μπορεί να εξυπηρετήσει την υποστήριξη και τον εξοπλισμό των αεροσκαφών αυτών με τακτικά πυρηνικά όπλα σε περίπτωση μίας κρίσης.

Εκτός από την βάση αυτή, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν στην περιοχή Donskoye μια βάση παράκτιας άμυνας, η οποία απέχει μόλις 27 χλμ από τις αποθήκες στο Kulikovo.

Η μονάδα επάκτιας άμυνας που εδρεύει στη βάση αυτή είναι εξοπλισμένη με το πυραυλικό σύστημα P-800 Bastion, το οποίο χρησιμοποιεί τον πύραυλο cruise μεγάλης εμβέλειας SS-N-26 (3M-55, Yakhont).

Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές, διαμορφώνοντας ένα νέο πιο επικίνδυνο για τα ΝΑΤΟικά πλοία επιχειρησιακό περιβάλλον στην Βαλτική θάλασσα.

Σε απόσταση 35 χλμ από τις αποθήκες του Kulikovo βρίσκεται και μια από τις βασικότερες ναυτικές βάσεις του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής. Πρόκειται για την ναυτική βάση Baltiysk.

Στη βάση αυτή ναυλοχούν σε μόνιμη βάση τρεις κορβέτες κλάσης Parchim και τέσσερις κορβέτες κλάσης Nanuchka, ενώ σε περίπτωση κρίσης μπορούν να εξυπηρετηθούν από τη βάση, υποβρύχια, φρεγάτες και καταδρομικά, τα οποία μπορούν να φέρουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.

Τέλος, σε απόσταση 96 χλμ από τις αποθήκες στην πόλη Chernyakovsk βρίσκεται και η 152η Ταξιαρχία Τακτικών Βαλλιστικών πυραύλων, η οποία είναι εξοπλισμένη με τους πυραύλους SS-26 Iskander, που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Οι πύραυλοι αυτοί έχουν εμβέλεια 500 χλμ και μπορούν να πλήξουν στόχους μέχρι τα νότια σύνορα της Πολωνίας (την πόλη της Κρακοβίας) σημαντικό τμήμα της νοτίου Σουηδίας και φυσικά και τις τρείς Βαλτικές χώρες.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.