ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

24 Μαρτίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αλβανία: Καταδίκη Έλληνα σε 8,5 χρόνια φυλάκιση για «πρόκληση μίσους και ταραχών»

1 min read

Σάλος ξέσπασε στους κόλπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου του Αργυροκάστρου απέναντι σε ομογενή. Σύμφωνα με πληροφορίες του επιβλήθηκαν 8,5 χρόνια φυλάκισης.

Ωστόσο η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε πρωτόδικο βαθμό, ενώ η ποινή θα τελεσιδικήσει αν υπάρξει καταδικαστική απόφαση και από το Εφετείο των αλβανικών αρχών.

Το κατηγορητήριο αναφέρεται στην παρουσία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2018, στο χωριό Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, στο πλαίσιο εορτασμού της 104ης Επετείου Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Τότε μάλιστα εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ίδιος δεν εκλήθη καν την ημέρα της εκδίκασης, ούτε και ο συνήγορος υπερασπισής του που μάλιστα φέρεται να νοσούσε από κορωνοϊό. 

Του προσάπτουν τρεις κατηγορίες που αρνείται.

Την «πρόκληση μίσους και ταραχών, διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων και οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια».

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση

Συγκεκριμένη στρατηγική του αλβανικού κράτους απέναντι στους υπέρμαχους του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, βλέπει ο Λεωνίδας Παππάς εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας και μέλος της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια», των Ελλήνων της Αλβανίας.

«Μετά τη δολοφονία του Κώστα Κατσίφα τον Οκτώβριο του 2018 υπάρχει μια στρατηγική από τις αλβανικές αρχές απέναντι στα άτομα που είναι ενεργά αναφορικά με τα θέματα του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού» επισημαίνει το μέλος της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια».

Ο Μόντης Κολιλάς είναι συγγενής του Αριστοτέλη Γκούμα που το 2010 είχε δολοφονηθεί από Αλβανούς στη Χειμάρρα προκαλώντας «σεισμό» εντός της ελληνικής μειονότητας.

«Δραστήριος σε εκδηλώσεις, σε ομιλίες υπέρ των δικαιωμάτων και της ιστορίας των Ελλήνων της περιοχής. Πρόκειται για άτομο που δεν έχει καμία σχέση με ακραία στοιχεία» διευκρινίζει ο Λ. Παππάς.

«Όταν δημιουργήθηκε το αλβανικό κράτος μετά τους βαλκανικούς πολέμους οι προγονοί μας περίμεναν ότι ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός θα ενσωματωθεί στην Ελλάδα», προσθέτει ο εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας και μέλος της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια».

«Όμως αυτό δεν έγινε αυτό και ο ελληνικός στρατός αποχώρησε, σεβόμενοι τη συνθήκη της Φλωρεντίας. Τελικά οι βορειοηπειρώτες αντέδρασαν και ξεκίνησαν έναν ένοπλο αγώνα τότε. Όμως η Αλβανία υπέγραψε το πρωτόκολλο της Κέρκυρας και έκρινε την περιοχή αυτόνομη»συνέχισε.

«Αυτήν την παράδοση τίμησε ο Κολίλας, στις 12 Mαΐου 2018. Την 104η Επέτειο Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Δεν άρεσε στους Αλβανούς και τον είχαν στοχοποιήσει. Αυτό φανερώνεται και από την εμπλοκή της αντιτρομοκρατικής. Θέλουν να φιμώσουν τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου με κάθε τρόπο» καταλήγει ο Λ. Παππάς.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.