ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

21 Μαρτίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αλέξης Τσίπρας: Εγώ ζήτησα να ανακληθούν όλες οι μετατάξεις

1 min read

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, την πρώτη μετά την διάλυση της Βουλής για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα το δίλημμα των εκλογών, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως «επικαλούμαστε την λογική κι όχι τον φόβο. Θέλουμε αυτή η αναμέτρηση να είναι μια σύγκριση προγραμμάτων».

Παραδέχθηκε πως δεν είχαν αντιληφθεί πως η Νέα Δημοκρατία προηγείτο, συμπληρώνοντας πως «πέσαμε έξω. Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι ίδιο το βράδυ ανακοινώσαμε ότι θα προκηρύξουμε εκλογές».

Για τις μετατάξεις στην Βουλή ανέφερε ότι προφανώς δεν πρόκειται για διορισμούς αλλά για «καλύτερη θέση» για δημοσίους υπαλλήλους. Πρόκειται για μια πληγή. Ήταν λάθος αυτό που έγινε και αυτό μετά από την τροπολογία του κ. Τραγάκη.

«Χρωστάμε μια συγγνώμη για αυτό στον ελληνικό λαό. Όχι μόνο στα μέλη μας και στα κόμματα. Όταν έμαθα για αυτό ζήτησα να ανακληθούν όλες οι μετατάξεις και υπήρξε και η ακόλουθη αντίδραση της κ. Χριστουδολουπούλου. Προς τιμήν της πήρε την απόφαση που έπρεπε να πάρει» είπε σχετικά κρατώντας αποστάσεις τόσο από τον Νίκο Βούτση όσο και από την Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σύγκριση των προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της πλειοψηφίας που ανακοίνωσε πριν τις ευρωεκλογές λέγοντας ότι είναι σχεδιασμένα και κοστολογημένα.

«Τα ανακοινώσαμε όταν επιτέλους είχαμε την δυνατότητα και θα τα υλοποιήσουμε χωρίς να διαλύσουμε τους πιο αδύνατους. Οι αντίπαλοι μας λένε ότι έχουν την δυνατότητα να δώσουν γενναίες φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό θα ήταν καλό αν γινόταν δίχως περικοπές στα πιο χαμηλά και μεσαία στρώματα. Αυτά που προβάλλουν ως μεγάλες φοροελαφρύνσεις είναι οι αντίστοιχες μειώσεις και οι περικοπές που θα γίνουν στις δαπάνες σε μισθούς συντάξεις, σε στήριξη της παιδείας και του κοινωνικού κράτους»ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, είχε προειδοποιήσει ότι αν στις ευρωεκλογές το πρόγραμμα ελαφρύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού τότε θα άνοιγε η όρεξη των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, όπως και έγινε. Αυτές οι αιτιάσεις, σημείωσε, ακούγονται και από κύκλους εντός Ελλάδας, όπως ο διοικητής της Τράπεζας που συνηθίζει «να βγαίνει σαν λαγός και να κάνει προβλέψεις μπακαλικής. Είναι δυνατόν να κάνει προβλέψεις του πλεονάσματος; Είχε πει ότι θα έπρεπε να πάει η χώρα σε γραμμή στήριξης και το είχε επιχειρηματολογήσει ως αδυναμία του πολιτικού συστήματος. Βλέπουμε από τη μία τον κ. Στουρνάρα, από την άλλη ορισμένους κύκλους στην ΕΕ. Όταν ανακοινώσαμε τα μέτρα στο Ζάππειο δεν υπήρξε αντίδραση εκτός από τον κ. Βέμπερ που είπε ότι είναι λεφτά των Ευρωπαίων πολιτών. Όχι είναι του ελληνικού λαού. Και στην συνέχεια ο κ. Ρέγκλινγκ που επίσης ανήκει σε συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια αλλά αυτά που είπε δεν έχουν βάση».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως «διακυβεύεται ένα κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με την ΕΕ την επόμενη ημέρα εφόσον επικροτηθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί που είχαν ενστάσεις θα παραμερίσουν». «Αν δεν υπάρξει αυτό την επόμενη ημέρα θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους και θα υπάρξει η γνωστή αιτιολογία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τις περικοπές. Επίσης για πρώτη φορά στην Έκθεση της Κομισιόν ετέθη θέμα για απολύσεις στον δημόσιο τομέα»συμπλήρωσε.

«Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως «η ΝΔ θέλει να θεσπίσει την αναλογία 1:5 στις απολύσεις – προσλήψεις ενώ εμείς επιμένουμε στην αναλογία 1:1».

Για την υπόθεση Novartis

Για την υπόθεση Novartis σημείωσε πως «δεν τιμά το πολιτικό σύστημα» και ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα της εποχής μας. «Ένα διεθνές σκάνδαλο με συγκεκριμένες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία διότι όταν άλλες χώρες είχαν 4 δισ. λιγότερη φαρμακευτική δαπάνη… Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα εξ αντικειμένου. Εμπιστευτήκαμε τη Δικαιοσύνη και δώσαμε πίσω την υπόθεση να την διερευνήσει όπως είχαμε κάνει και με την υπόθεση Παπαντωνίου» υποστήριξε ενώ συμπλήρωσε πως υπήρξε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην διερεύνηση που βάζει ερωτήματα ή ασυλίας για κάποιους ή ομηρείας για κάποιους άλλους που δεν ευθύνονται. «Θα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και να την αφήσουμε να λειτουργεί απερίσπαστα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μου κάνει τεράστια εντύπωση που εδώ και ένα χρόνο όσοι γράφουν για ένα ψευδώνυμο κανείς δεν έχει πει ποιος είναι αυτός (ο Ρασπούτιν). Να μας εξηγήσουν αυτοί που ομιλούν με ψευδώνυμα και να τους ονομάσουν» συμπλήρωσε τονίζοντας πως «οφείλουμε να είμαστε απολύτως προσεκτικοί και στο τι λέμε και το τι κάνουμε» και ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει αυτή την κυβέρνηση ότι είχε ευνοϊκή μεταχείριση από την Δικαιοσύνη. «Δεν έχουμε ανοικτά θέματα με την Δικαιοσύνη, ούτε δάνεια, ούτε Siemens, δεν εμπλεκόμαστε πουθενά και δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να ελέγξουμε την Δικαιοσύνη» τόνισε.

Για τον Νίκο Κοτζιά

Ερωτώμενος για την απόφαση του ΠΡΑΤΤΩ να μην συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «θα μιλάω με τα καλύτερα λόγια για τον Νίκο τον Κοτζιά. Θα τον τιμώ για την μεγάλη προσφορά του. Δεν μπόρεσα να τον μεταπείσω να συμμετέχει. Αν δεν βρεθούμε μαζί σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση σίγουρα θα είμαστε από κοινά μετερίζια στο μέλλον».

Για το αποτέλεσμα των εκλογών ανέφερε ότι είναι εφικτό να γυρίσει: «Μπορούμε να το αντιστρέψουμε αν κοιτάξουμε με ειλικρίνεια τους ανθρώπους που δεν μας ψήφισαν αλλά δεν μας έκλεισαν την πόρτα. Να εξηγήσουμε πιο είναι το δικό μας σχέδιο και ποιος είναι ο οδοστρωτήρας που θέλει να σαρώσει τα εργασιακά δικαιώματα».

«Με απόλυτη ειλικρίνεια δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω τίποτα γιατί έχω κατακτήσει πράγματα που δεν γεννήθηκα για να τα αποκτήσω. Δεν γεννήθηκα σε πριγκιπικές καρέκλες. Όλη η παρουσία μου στην πολιτική έχει ένα γνώμονα, να είμαι χρήσιμος για την παράταξή μου και όταν απέκτησα θεσμικό ρόλο, για την πατρίδα. Βρέθηκα μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να μην γυρίσει η χώρα πίσω – Ξέρετε κανέναν μαχητή να πηγαίνει για να χάσει;» είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα επεσήμανε πως «πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να μην εφησυχάζουμε επ’ ουδενί. Ο υπουργός Άμυνας με την ευθύνη που τον διακρίνει έχει μιλήσει δημόσια και επ’ ουδενί δεν μίλησε για θερμό επεισόδιο. Αυτό το είπε ο κ. Σημίτης και θα πρέπει να τον ρωτήσετε. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ τα τελευταία χρόνια ισχυρότερες συμμαχίες από αυτές που έχει τώρα. Έχει στέρεα θέση στον πυρήνα της Ευρώπης, αναδείχθηκε σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και με τις συνεργασίες της σε Βαλκάνια, με το Ισραήλ και διεθνώς. Δεν υπάρχει ούτε φόβος ούτε ανησυχία. Είμαστε μια χώρα ειρήνης, διαλόγου και συνεργασίας. Δεν απειλούμαι κανέναν και ούτε θα δεχθούμε από κανέναν να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αν τολμήσουν να παραβιάσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αυτό θα έχει συνέπειες».

O Aλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως ο Προκόπης Παυλόπουλος θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.