ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

13 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αερομαχία ελληνικών-τουρκικών F-16 ανάμεσα σε Λήμνο και Λέσβο

1 min read

Με προκλήσεις ξεκίνησε η διακλαδική άσκηση των Τούρκων με τον αλυτρωτικό τίτλο “Γαλάζια Πατρίδα”. Το διάστημα 12.00 με 13.00 συνολικά έξι τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν τρεις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ανάμεσα από Λήμνο και Λέσβο. Ελληνικά μαχητικά που βρίσκονταν ήδη στον αέρα τα κατεδίωξαν και μάλιστα μία από τις αερομαχίες κατέληξε σε εμπλοκή από τα “γαλάζια φτερά”.

Στο Αιγαίο το Τσεσμέ

Από τις 25 Φεβρουαρίου που είχαν εξαγγείλει ότι θα ξεκινούσε η «Γαλάζια Πατρίδα», σήμερα τελικά άρχισαν να βγαίνουν οι πρώτες μονάδες του τουρκικού στόλου από τους ναυστάθμους. Σε τρία βασικά σημεία θα εκτυλιχθεί η άσκηση, στον κόλπο Ξηρού- στο ύψος των στενών, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου κοντά στον ναύσταθμο του Ακσάζ, ανάμεσα από Ρόδο και Καστελλόριζο, και στην θαλάσσια περιοχή στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι θα βγάλει συνολικά 87 πλοία, όμως σε αυτά περιλαμβάνονται και οι δυνάμεις του λιμενικού καθώς και τα βοηθητικά σκάφη, ακόμη και τα φουσκωτά.

Την Κυριακή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο και το υδρογραφικό Τσεσμέ αποσύρθηκε για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες προς τον κόλπο της Σμύρνης για να προφυλαχθεί. Τα ξημερώματα, που οι καιρικές συνθήκες το επέτρεψαν επέστρεψε στο Κεντρικό Αιγαίο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στο κέντρο της θαλάσσιας περιοχής που έχει ορίσει με την παράνομη NAVTEX, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δυτικά του Άγιου Ευστράτιου. Παρακολουθείται από ακταιωρό του Λιμενικού, από την οποία εκπέμπεται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ηχογραφημένο μήνυμα με το οποίο το καλεί το τουρκικό ερευνητικό (TCG CESME, A-599) να εγκαταλείψει την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη λήγει η παράνομη navtex.

Δημοσίευση στα Social Media