ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
2 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Υπόθεση Ριχάρδου: Ερωτήματα-για άλλη μια φορά-για την λειτουργία της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας

1 min read

Ερωτήματα προκύπτουν για τις δυσλειτουργίες που εμφανίζονται για άλλη μια φορά μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας (Αστυνομία, κυβέρνηση) αφού η υπόθεση Ριχάρδου Μυλωνά κατέληξε σε ένα τεράστιο φιάσκο για όλους ανεξαιρέτως και ειδικότερα για τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα ο οποίος μάλιστα τον είχε «καταδικάσει» ήδη από το βήμα της Βουλής.

Εδώ μάλιστα τίθεται θέμα παραβίασης ακόμα και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς είναι σαφές ότι λόγω της πρωθυπουργικής δήλωσης υπήρξε ιδιαίτερη πίεση για να προφυλακιστεί ο Ριχάρδος Μυλωνάς.

Μια κίνηση η οποία αποδείχτηκε μέγα λάθος καθώς πρώτα θα έπρεπε να περιμένουν οι δικαστικές αρχές την απάντηση από το ΥΠΟΙΚ. Μέχρι τότε θα κρατούνταν ο Ριχάρδος αλλά δεν θα είχε συμβεί αυτό το ντροπιαστικό αποτέλεσμα, άλλωστε δεν θα έπαιρνε πολύ χρόνο για να δοθεί απάντηση.

Ο δε πρωθυπουργός Α.Τσίπρας δεν είχε κανέναν λόγο να βγει για να μιλήσει και να πει τα όσα είπε.

Συγκεκριμένα από το βήμα της Βουλής δήλωσε αφού συνεχάρη την Αστυνομία κάνοντας λόγο για «μεγάλη επιτυχία» για τους εγκληματίες με τα λευκά κολάρα:

 «Αναφέρομαι στο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος που είχε ξεζουμίσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες που είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται και να είναι σε απελπισία και προσπάθησαν να βρουν δυνατότητα ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά

Αναφέρθηκε δηλαδή καταδικαστικά για έναν επιχειρηματία άσχετα με το αν του αρέσει ή όχι δραστηριότητά του. Διέπραξε μεγάλο ατόπημα και δημιουργείται το ερώτημα:

Ο πρωθυπουργός διαθέτει μια «στρατιά» οικονομικών και νομικών συμβούλων. Κανείς δεν του είπε τα αυτονόητα περί εξαγωγής χρυσού; Κανείς δεν τον προστάτεψε από το να βγει να πει τέτοια πράγματα αφού δεν μπορεί να το κάνει από μόνος του;

Δεν μπορούμε να δεχθούμε με τόσους νομικούς και επαφή με το ΥΠΟΙΚ ο Έλληνας πρωθυπουργός να υποπίπτει σε τόσο μεγάλο πολιτικό σφάλμα

Μπορεί από την έρευνα η οποία θα συνεχιστεί να προκύψουν άλλα αδικήματα, μπορεί όμως και όχι. Πάντως σίγουρα δεν υφίσταται το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

Η δικαστική εξουσία έπρεπε να αναμένει και να δώσει στον Ριχάρδο Μυλωνά 3 ημέρες προθεσμία για να έρθει το χαρτί από το ΥΠΟΙΚ

Η Αστυνομία πάλι φαίνεται πως στερείται στοιχειώδους νομικής κατάρτισης.

Ακόμα και παλαιότεροι έμπειροι αστυνομικοί εξέφρασαν την απορία τους για το πως φτιάχτηκε μια τέτοια δικογραφία χωρίς να υπάρχει προγενέστερη ενημέρωση από το ΥΠΟΙΚ και πως παρέσυραν εν τέλει ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό του οποίου οι νομικές υπηρεσίες δεν τον προστάτεψαν

Υπενθυμίζουμε ότι οι δικαστικές εξελίξεις ανακοινώθηκαν στους δικηγόρους οι οποίοι δήλωσαν:

Αλέξης Κούγιας: «Μας κάλεσε η κυρία ανακρίτρια η οποία  προς τιμή της,  μας ανακοίνωσε ότι από χθες το μεσημέρι, με επιμέλεια της, κατάφερε να προκαλέσει αντίδραση από ΑΑΔΕ, που είναι η μόνη αρμόδια για να βεβαιώνει τελωνειακές παραβάσεις. Κατόπιν αυτού ενεργοποίησε αυτεπαγγέλτως τη διαδικασία για αποφυλάκιση.

Το βέβαιο είναι ότι σε λίγες ώρες οι κατηγορούμενοι θα είναι ελεύθεροι. Αυτό είναι το μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δικαιοσύνη για ιδιοτελείς σκοπούς αλλά η δικαιοσύνη δίνει απαντήσεις. Δεν γνωρίζω αν αυτεπαγγέλτως δικαιοσύνη στραφεί βάρος αυτών που δημιούργησαν φαρσοκωμωδία.»

Δημήτρης Κακόγιαννος: «Είναι μία κακή νομική τροφή από μία ακατάλληλη αστυνομική κουζίνα»

Επαμεινώνδας Παπαδέαs: «Με μία κακή, πρόχειρη και κατασκευασμένη δικογραφία, μία μητέρα δύο ανηλίκων βρίσκεται σήμερα προφυλακισμένη». 

Την ανυπαρξία αδικήματος λαθρεμπορίας επεσήμανε χθες στις δικαστικές αρχές, οι οποίες δεν είχαν αντιληφθεί το όλο θέμα, ένας εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι η αρμόδια εισαγγελέας της υπόθεσης επικοινώνησε με το υπουργείο Οικονομικών και ενημερώθηκε ότι ο νόμος δεν επιβάλει δασμούς, άρα δεν υπάρχει λαθρεμπορία, για εξαγωγές χρυσού στη γειτονική Τουρκία.

Αναλυτικά η αίτηση του συνηγόρου του Ριχάρδου Μυλωνά

«Πληροφορήθηκα ότι εχθές τόσο Εσείς όσο και η αρμόδια Εισαγγελέας επικοινωνήσατε με το Υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες που εφαρμόζουν τον Τελωνειακό Κώδικα και διαπιστώσατε την ανυπαρξία του βασικού εγκλήματος της λαθρεμπορίας, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ούτε της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που αντιμετωπίζουν τις ίδιες με εμένα κατηγορίες.

Κατόπιν αυτού, όπως επισημαίνει, «και προς αποφυγή της ειλημμένης αποφάσεώς μου να μηνύσω τους αστυνομικούς που επελήφθησαν της υπόθεσης για τη διάπραξη του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, διότι κατά την επιεικέστερη εκδοχή παραπλανήθηκαν, Σας καλούμε όπως εφαρμόσετε την διάταξη του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ., σύμφωνα με την οποία “Αν στη διάρκεια της ανάκρισης προκύψει ότι δεν υπάρχει πλέον ο λόγος για τον οποίον διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση ή επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι, μπορεί ο ανακριτής αυτεπαγγέλτως ή με πρόταση του εισαγγελέα να άρει αυτά τα μέτρα ή να υποβάλει στο συμβούλιο αίτηση για την άρση τους. Εναντίον αυτής της απόφασης ο κατηγορούμενος μπορεί να προσφύγει στο συμβούλιο των εφετών”»

Σημειώνεται ότι από τα ξημερώματα της Τρίτης το pronews.gr είχε ενημερώσει για το ότι δεν μπορούσε να σταθεί η κατηγορία περί λαθρεμπορίας

«Ετσι, πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι εχθές, 3 Δεκεμβρίου, έφτασε στο γραφείο της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση απάντηση σε ερώτημα που είχε υποβάλλει στο Υπουργείο Οικονομικών από το οποίο προκύπτει η εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία δεν υπόκειται σε φόρους και δασμούς και μόνη υποχρέωση του εξαγωγέα είναι να αποδείξει τη νομιμότητα της κατοχής!

Κάτι που βέβαια, γενικά είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με το εμπόριο χρυσού, αλλά όταν πρόκειται για τέτοιες ηχηρές υποθέσεις μερικές φορές οι διωκτικές αρχές κρύβουν «άσσους» στα χέρια τους, οπότε καλό είναι να αναμένονται όλα τα στοιχεία, αλλά τελικά από το σύνολο της δικογραφίας φαίνεται ότι άλλα στοιχεία δεν υπάρχουν σε βάρος του και ότι οι εξαγωγές ήταν… νόμιμες!!!

Βάσει της σύμβασης τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία αλλά και του άρθρου 157 ν. 2960/2001 για τη λαθρεμπορία που ορίζει ότι η πράξη της λαθρεμπορίας προϋποθέτει απώλεια δασμών, φόρων και επιβαρύνσεων είτε για το ελληνικό δημόσιο είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν, αφού όλες οι ποσότητες χρυσού ήταν δηλωμένες στην «πηγή» (τα ενεχυροδανειστήρια που λειτουργούσαν νόμιμα) και είχαν φορολογηθεί κανονικά!

Κατ’ αυτό τον τρόπο καταρρέει η βασική κακουργηματική κατηγορία της λαθρεμπορίας πάνω στην οποία στηρίζεται η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και οι κατηγορίες που απομένουν είναι πλημμεληματικού βαθμού και αυτές βέβαια, εξετάζονται αν είναι έτσι!»

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.