ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
30 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φιλκεράμ-Johnson: Στο σφυρί το ακίνητο της πτωχευμένης βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας

1 min read

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Η τελευταία πράξη στην ιστορία της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας κεραμικών πλακιδίων Φιλκεράμ-Johnson αναμένεται να διαδραματιστεί αύριο καθώς έχει δρομολογηθεί η ηλεκτρονική εκποίηση των εγκαταλελειμμένων για πάνω από μια δεκαετία εγκαταστάσεων της στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Αν και στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες για την αναζήτηση ενδιαφερόμενου αγοραστή χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, αυτή την φορά βγαίνει με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στο ποσό των 9.237.500 ευρώ.

Η βορειοελλαδίτικη εταιρεία, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και ανήκε στον επιχειρηματία Γιώργο Φιλίππου, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες παραγωγής κεραμικών πλακιδίων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικότερα στην Ευρώπη. 

Η ολισθηρή πορεία και η πτώχευση

Είναι ενδεικτικό ότι το 2008, αν και χρονιά που αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για την καθοδική της πορεία, ωστόσο ο τζίρος της ξεπερνούσε τα 46 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, είχε προχωρήσει στην υλοποίηση επενδύσεων το 2004 και το 2008 για δύο μονάδες παραγωγής νέων τύπων πλακιδίων, το κόστος των οποίων προσέγγισε τα 12 εκατ. ευρώ. 

Ωστόσο, η είσοδος της χώρας στην περιπέτεια της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας και ορισμένους αδέξιους χειρισμούς από την πλευρά της διοίκησης οδήγησε στην συρρίκνωση της δραστηριότητάς της και στη συνέχεια στο να κατεβάσει τον διακόπτη της παραγωγικής διαδικασίας ενώ το 2011 κατάθεσε αίτημα πτώχευσης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Τι βγαίνει στο σφυρί 

Δώδεκα χρόνια αργότερα θα χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Φιλκεράμ- Johnson επί της συμβολής των οδών Χάλκης και Λαέρτου στο 5ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου στην θέση Πατριαρχικό του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Πρόκειται για μια έκταση 139 στρεμμάτων, η οποία αποτελείται από 14 όμορα και γειτονικά οικόπεδα, τα οποία αποκτήθηκαν σταδιακά από την εταιρεία κατά τη χρονική περίοδο από το 1960 μέχρι και το 1987. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας, επιφάνειας 45 στρεμμάτων, κατασκευάστηκαν διαδοχικά, με είκοσι πέντε οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από το 1961 μέχρι το 2002, στις αντίστοιχες επιφάνειες του γηπέδου που προέκυπταν από τις παράλληλες και διαδοχικές αγορές της έκτασης.  

Η κακή εικόνα συντήρησης και η θέση του ακινήτου

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, η διαδοχική διαχρονικά κατασκευή των εγκαταστάσεων διαθέτει ένα “δαιδαλώδες” κτιριακό πρόγραμμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διατηρηθεί για την λειτουργία του ακινήτου με την  ίδια χρήση.

Σήμερα οι εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετά χρόνια, παρουσιάζουν μια κακή εικόνα ενώ έχει αφαιρεθεί ολόκληρος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός της μονάδας. 

Πάντως η θέση του ακινήτου χαρακτηρίζεται ως καλή καθώς εντοπίζεται σε μια περιοχή στην οποία αναπτύσσονται και κυριαρχούν ως χρήση μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως για παράδειγμα τα Cosmos Center, Carrefour, Makro και ΙΚΕΑ ενώ η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις γίνεται άμεσα από την οδό Χάλκης, η οποία είναι αγροτική

capital

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.