ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η ακρίβεια «γονατίζει» τα νοικοκυριά: Επιμένουν οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα

1 min read

ΕΙΔΗΣΕΙΣ NEWSKAMATERO

Γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο και απορρυπαντικά, συνεχίζουν το ράλι ανόδου και τον Φεβρουάριο, με τις λίστες με τις νέες τιμές χονδρικής που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ να ετοιμάζονται να περάσουν τις αυξήσεις και στα ράφια.

  • Η ακρίβεια και οι σφοδρές ανατιμήσεις στην πραγματική οικονομία, έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα εισοδήματα και στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ένας στους δύο πολίτες περιόρισε τις αγορές βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα. Η ανασφάλεια και ο φόβος είναι το βασικό συναίσθημα που δηλώνουν ότι νιώθουν οι καταναλωτές σε σχέση με την οικονομική κατάσταση που βιώνουν σήμερα. Περίπου 1 στους 5 καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και 1 στους 4 καταναλωτές θέρμανσης δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τους αντίστοιχους λογαριασμούς.
  • Αυξήσεις 25,6% καταγράφονται στα γαλακτοκομικά, 21,7% στα έλαια, 18,1% στο ψωμί και τα δημητριακά, 17,8% στα κρέατα. Ακριβότερα κατά 13,1% ήταν σε ετήσια βάση τα λαχανικά, ενώ αυξήσεις 18,1% καταγράφονται στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Το πρόβλημα, βεβαίως, είναι πολύ μεγαλύτερο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς οι αγορές τροφίμων αποτελούν το 34,8% των συνολικών τους δαπανών, με την κυβέρνηση να προτάσσει το «καλάθι του νοικοκυριού» ως μέτρο ανάσχεσης της ακρίβειας.

Εκτοξεύτηκαν οι τιμές σε σουβλάκι και πίτσα

Ένα τυλιχτό σουβλάκι κοστίζει 3,40 ευρώ ωστόσο εάν δεν επιθυμεί κάποιος να βάλει κρέας τότε θα πληρώσει 2,50 ευρώ. Ιδιοκτήτης ψησταριάς ανέφερε ότι: «Είχαμε 3 ευρώ το σουβλάκι και το αυξήσαμε στα 3,40 ευρώ. Θα έλεγα ότι είναι σχετικά καλή τιμή σε σύγκριση με άλλα καταστήματα». Το κόστος στις πρώτες ύλες έχει φέρει αυξήσεις και στην πίτσα παρότι κάποια εστιατόρια προσπαθούν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν γίνεται σταθερές τις τιμές. «Μία πίτσα μπορεί να κοστίσει στο εστιατόριό μας από 10 έως 15 με 16 ευρώ. Στα 10 ευρώ πωλείται η πίτσα μαργαρίτα. Έχουμε προσπαθήσει να σταθεροποιήσουμε την τιμή στην πίτσα αλλά εάν αυξηθούν περισσότερο οι πρώτες ύλες, τότε θα αναγκαστούμε να κάνουμε κάποιες αυξήσεις» είπε ιδιοκτήτρια εστιατορίου.

Ελπίδα στην κατεύθυνση της συγκράτησης των τιμών των προϊόντων δίνει η μείωση κατά 16% της τιμής του φυσικού αερίου, κάτι που οδήγησε σε μείωση 31% στην τιμή της χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις αναμένεται πάντως να φέρουν και σημαντικές μειώσεις στις κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Ένας νέος κύκλος αυξήσεων στα τρόφιμα αναμένεται τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυξήσεις θα φανούν μέσα στον Φεβρουάριο μεταξύ άλλων σε γαλακτοκομικά και ελαιόλαδο.  

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.