ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
3 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Παρασκευής: Νέα μέτρα αν χρειαστεί – Τι αποκάλυψε για τα εμβόλια (ΗΧΗΤΙΚΟ)

1 min read

Το «καμπανάκι» για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας «χτύπησε» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων που ισχύουν από σήμερα μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

«Όλη η Ελλάδα έχει μπει σε αυξημένο κίνδυνο και κάποιες περιοχές είναι σε ακόμη πιο αυξημένο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευής υπογραμμίζοντας πως τα υφιστάμενα μέτρα σε κάποιες περιοχές -όπως στην Αττική- «έχουν αποτελεσματικότητα, αλλά όχι τη ζητούμενη για να φτάσουμε σε έλεγχο της διασποράς». Μάλιστα αποκάλυψε πως η κόπωση στην κοινωνία ήταν η πιο σημαντική παράμετρος για τις χτεσινές αποφάσεις και τη μη εφαρμογή στην παρούσα φάση πιο αυστηρών μέτρων.

«Θα δούμε σύντομα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και ενδεχομένως -αν χρειαστεί- να τροποποιηθούν και προς ποια κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδεχόμενο πιο σκληρών μέτρων απάντησε: « Είναι κάτι που θα εξεταστεί. Αν τα μέτρα δεν μπορούν να αποδώσουν, θα εξεταστούν όλα τα σενάρια». Άλλωστε «πάντα τα μέτρα έχουν κι έναν δοκιμαστικό χαρακτήρα», ενώ στην αρχή καταβάλλεται προσπάθεια ώστε «να μην υπάρχει υπερβολική πίεση».

Ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε και στα νεότερα δεδομένα που αφορούν τα παιδιά που -σε αυτή τη φάση- εξακολουθούν να μη νοσούν σοβαρά, αλλά παρουσιάζουν, όπως είπε, σε μεγαλύτερο ποσοστό συμπτώματα, ενώ νοσηλεύονται πλέον και πιο νέοι άνθρωποι.

Για την επιδημιολογική εικόνα στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου τόνισε πως τα τελευταία δεδομένα δείχνουν σταθεροποίηση, ενώ φαίνεται πως τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα. Αναφερόμενος δε στις μεταλλάξεις τόνισε πως τα νέα στελέχη είναι αυτά που έχουν οδηγήσει στο τρίτο κύμα και πως είναι πιο επικίνδυνα αναφορικά με την υψηλή μολυσματικότητα. «Και αυτό είναι ένα ισχυρό  καμπανάκι ότι όλοι πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

Για τον εμβολιασμό είπε ότι το επιχειρησιακό πλάνο εξελίσσεται πολύ καλά. ενώ τόνισε τη σημασία της επικείμενης έγκρισης του εμβολίου της Johnson & Johnson που θα απαιτεί μόνο μία δόση και «αυτό θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τη διαδικασία».

Τουλάχιστον 6μηνη η διάρκεια της ανοσίας

Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια της ανοσίας που «χτίζεται» από τα διαθέσιμα εμβόλια ο κ. Παρασκευής τόνισε πως μέχρι τώρα φαίνεται πως δεν υπάρχει σοβαρή ανησυχία για την αποτελεσματικότητά τους και για τα δύο πιο συχνά στελέχη. «Εκεί που υπάρχει μία μικρότερη αποτελεσματικότητα είναι για το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι μάλλον και αυτό θα παρέχει ικανοποιητική προστασία για σοβαρή νόσο».

Όσο για τη χρονική διάρκεια της ανοσίας; «Αυτή δεν μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια. Θα είναι τουλάχιστον 6 μήνες. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και παραπάνω. Και αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί γιατί υπάρχουν και άλλοι παράμετροι εκτός από τα αντισώματα, όπως η κυτταρική ανοσία». Πάντως ο κ. Παρασκευής θεωρεί συντηρητική την εκτίμηση του εξαμήνου. Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, «η ανοσία, έστω και σε μικρό βαθμό, θα μας προστατεύει σίγουρα από σοβαρή νόσο».

Ο κ. Παρασκευής εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα κορωνοπάρτι και τις μαζικές διαδηλώσεις, καθώς δυσχεραίνουν τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ εξήγησε και για ποιους λόγους απαγορεύεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, ενώ αντίθετα επιτρέπονται τα ταξίδια στο εξωτερικό. Τόνισε, όμως, πως «δεν απέχουμε πολύ» από το «άνοιγμα» των νομών.

Πάσχα με συγγενείς σε ανοιχτό χώρο

Όσο για το φετινό Πάσχα; Ο κ. Παρασκευής επισήμανε ότι ενδεχομένως δεν θα είναι σαν το Πάσχα του 2019, αλλά «θα είναι καλύτερο από το Πάσχα 2020«, καθώς θα μπορέσουμε να βρεθούμε με τους συγγενείς μας σε ανοιχτό χώρο…

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Δημήτρης Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά:

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.