ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ζητάνε λύτρα οι χάκερς που κλείδωσαν τους servers του Δήμου Θεσσαλονίκης!

1 min read

Κυβερνοεπίθεση δέχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με τους δράστες να έχουν «κλειδώσει» αρχεία και να ζητούν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως λύτρα για να δώσουν και πάλι την πρόσβαση.

  • Τα τεχνικά συνεργεία έχουν αναλάβει να κάνουν τα «μαγικά» τους, ενώ την υπόθεση έχει αναλάβει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που αμέσως την ενημέρωσε ο Δήμος.

Το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε κατά την κυβερνοεπίθεση είναι το ransomware, το οποίο απειλεί να δημοσιοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα του θύματος ή να διακόψει την πρόσβασή του θύματος σε αυτά, μέχρι να δοθούν λύτρα και πήρε τον έλεγχο των servers πιθανόν μέσω ενός κακόβουλου email.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, μιλώντας στο Voria.gr, όταν κάποιος επιχειρεί να μπει σε ένα από τα χακαρισμένα αρχεία, τότε πετιέται ένα μήνυμα στα αγγλικά που λέει «Θεσσαλονίκη, την έχετε πατήσει», ενώ παρατίθεται και ένας υπερσύνδεσμος που οδηγεί στον αριθμό των χρημάτων που ζητούν για να ξεμπλοκάρουν το σύστημα.

Όσον αφορά στα λύτρα, υπήρξαν αναφορές για 20 εκατομμύρια, αλλά ο κ. Αβαρλής το διέψευσε χωρίς όμως να αναφέρει το ποσό που ζητάνε οι χάκερς. Και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης χθες το βράδυ κράτησε back up από τα δεδομένα του συστήματος και δεν υπάρχει πιθανότητα να αλλοιωθούν τα αρχεία.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.