ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ζαλίζουν τα ποσά των φαρμακευτικών: 1,250 τρις δολάρια τζίρος μόνο για το 2021!

1 min read

Η παγκόσμια φαρμακευτική αγορά άγγιξε το 2020 τα 1228,45 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να φτάσει τα 1250 δισεκατομμύρια το 2021. Εκτιμάται ότι το 2025 θα έχει φτάσει τα 1700,97 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ο καθένας θέλει να βγάλει λεφτά. Γιατί θα πρέπει να εκπλήσσει αυτό;». Με αυτόν τον τρόπο υπερασπίστηκε ένα στέλεχος της Sanofi το 2016 τις πρακτικές των φαρμακοβιομηχανιών αλλά οι βιομηχανίες αυτές αποκρύπτουν τις περισσότερες φορές τις κρατικές επιδοτήσεις που έλαβαν όπως για παράδειγμα: το αμερικανικό κράτος χρηματοδότησε τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας με 41,68 δισεκατομμύρια δολάρια και έδωσε και επιπλέον χορηγήσεις 3,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πανδημία.

Πολύ μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας υποστηρίζει και την ανάπτυξη των νέων σκευασμάτων των φαρμακοβιομηχανιών. Μόνο για τα εμβόλια δόθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

  • Ακόμη και το εμβόλιο τηs Pfizer/BioNTech στηριχτηκε σε μια γενναία επιχορήγηση 375 εκατομμυρίων ευρώ στη BioNTech από τη γερμανική κυβέρνηση.

Αλλά παρά τα τεράστια κέρδη στην αντεπίθεση έχουν βγει τις τελευταίες μέρες οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες για να αντιπαλέψουν τις προτάσεις για άρση των πατεντών στα εμβόλια για την COVID-19, μετά και την επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπέρ μιας προσωρινή άρσης των πατεντών για να διευκολυνθεί η αύξηση της παραγωγής και διάθεσης εμβολίων, ιδίως σε χώρες που έχουν πολύ μικρά ποσοστά εμβολιασμού, καθώς πλέον ο μαζικός εμβολιασμός σε παγκόσμια κλίμακα  θεωρείται το κλειδί για την οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτής της αντεπίθεσης αφενός πιέζουν κυβερνήσεις που δεν έχουν τοποθετηθεί ή έχουν εκφράζει αντιρρήσεις  όπως την Γερμανία και την Ιαπωνία να μην ακολουθήσουν την αμερικανική κυβέρνηση, απέναντι στην οποία επίσης έχουν εντατικοποιήσει τόσο το λόμπινγκ όσο και τις παρεμβάσεις δημοσίων σχέσεων.

Ορίζοντας των προσπαθειών τους η διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών που σχεδιάζει πάνω στο θέμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για τον επόμενο Νοέμβριο. Η ελπίδα των εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια είναι ότι μέχρι τότε θα έχει διευκολυνθεί η μαζική παραγωγή εμβολίων και να έχουν πετύχει τον στόχο των 11 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων μέχρι το τέλος του 2021, ώστε να καλυφθεί και σημαντικό μέρος των αναγκών των αναπτυσσόμενων χωρών όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

Ο φόβος των φαρμακευτικών εταιρειών δεν αφορά τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά αποτελέσματά τους, καθώς οι συμφωνίες που ήδη έχουν συναφθεί για την παραγωγή εμβολίων δεν επηρεάζονται. Όμως, συνολικά οι μακροπρόθεσμες πωλήσεις εμβολίων για την COVID-19 θα επηρεαστούν.

Το επιχείρημα των φαρμακοβιομηχανιών είναι γνωστό από χρόνια. Τα φάρμακα ολοένα και περισσότερο κοστίζουν πάρα πολύ στο στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης και των κλινικών δοκιμών. Το κόστος παραγωγής μπορεί να είναι μικρό, αλλά το κόστος ανάπτυξης είναι μεγάλο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.