ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Υπουργείο Υγείας Σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία μετατρέπουν τον ΕΟΠΥΥ

1 min read

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προκάλεσε η νέα πρόκληση Οικονόμου κατά της Αυγέρη με ακατανόμαστους χαρακτηρισμούς

Νεοφιλελεύθερες παρεμβάσεις στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ κι ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των ιδιωτικών συμφερόντων του χώρου της Υγείας στο δημόσιο σύστημα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ξεκίνησε να συζητείται χθες στη Βουλή σε επίπεδο Επιτροπής. Ο Ανδρέας Ξανθός σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανένα από τα μείζονα προβλήματα» του συστήματος Υγείας και επισήμανε ότι η Ν.Δ. επιμένει στη λογική ότι «το κράτος είναι βαρίδι και η λύση σε όλα είναι η ιδιωτικοποίηση». Κι αυτό, κόντρα στις διεθνείς τάσεις, ακόμα και συντηρητικών Ευρωπαίων ηγετών, όπως ο Μακρόν, για τη σημασία της επένδυσης στη δημόσια Υγεία.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκτίμησε ακόμα πως το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο «κατώτερο των αναγκών», αλλά και κατώτερο των προσδοκιών που η ίδια η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει σε τμήματα της εκλογικής της πελατείας, όπως τις ιατρικές ενώσεις και τους προμηθευτές. Ο Αν. Ξανθός τόνισε ότι αυτή η ανεπάρκεια της κυβέρνησης σηματοδοτεί ότι δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο να επιχειρήσει μια συγκροτημένη παρέμβαση, έστω και νεοφιλελεύθερης κοπής, και να πετύχει τις ελάχιστες δυνατές συναινέσεις.

Αντικίνητρα παραμονής των γιατρών στο ΕΣΥ

Ο Αν. Ξανθός επέκρινε την απροθυμία της κυβέρνησης να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών των γιατρών προκειμένου να αποτρέπει την επιστημονική μετανάστευση. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση πως ουσιαστικά δημιουργεί αντικίνητρα για την παραμονή των γιατρών στο ΕΣΥ προκειμένου να χρησιμοποιήσει την αυξανόμενη αποχώρηση των γιατρών για να δικαιολογήσει την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά για τα απογευματινά χειρουργεία, ο Αν. Ξανθός σημείωσε ότι τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε «οιονεί ιδιωτικές κλινικές» με συμμετοχή των πολιτών κατά 30% στο νοσήλιο.

Ο Αν. Ξανθός είχε αντιπαράθεση με τον Θάνο Πλεύρη, καθώς ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε πως η ιδέα του προσωπικού γιατρού εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Ο Αν. Ξανθός ξεκαθάρισε ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού ξεκίνησε να εφαρμόζεται για πρώτη φορά το 2017 μέσα από έναν «νόμο-αλλαγή παραδείγματος» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.  Έναν νόμο που η Ν.Δ. και οι ιατρικοί σύλλογοι πολέμησαν και η σημερινή κυβέρνηση «πάγωσε» για τρία χρόνια.

«Εν κρυπτώ και παραβύστω» η μοιρασιά της πίτας στον ΕΟΠΥΥ

Ο Αν. Ξανθός έκανε ακόμα λόγο για «αμιγώς νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη» του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος τείνει να μετατραπεί σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Υπογράμμισε ότι για να επιβάλει αυτή τη μετάλλαξη του ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνηση μετατρέπει τη διοίκησή του σε «απολύτως αδιαφανή, αντιδημοκρατική και αυταρχική»,. απομακρύνοντας όλους τους κοινωνικούς φορείς και δημιουργώντας ένα Δ.Σ. μόνο με διορισμένα από την ίδια πρόσωπα. «Εν κρυπτώ και παραβύστω η μοιρασιά της πίτας;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Αν. Ξανθός.

Το κρέας που βαφτίστηκε ψάρι

Ο Θ. Πλεύρης επιχείρησε να ισχυριστεί πως  οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν είναι αρεστές στους παρόχους υπηρεσιών Υγείας στον ΕΟΠΥΥ και στα ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου της Υγείας. Ο Θ. Πλεύρης υποστήριξε πως οι ιδιωτικές κλινικές δεν επιθυμούν τα απογευματινά χειρουργεία και ότι αυτό το μέτρο αποτελεί «ενδυνάμωση» και όχι αποδυνάμωση του ΕΣΥ.

Ο Θ. Πλεύρης υπερασπίστηκε την απομάκρυνση των επιστημονικών ενώσεων από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ με το πρόσχημα ότι είναι ταυτόχρονα και πάροχοι, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει εκπροσώπηση της ΕΣΑμεΑ.  Όσον αφορά τον ατομικό γιατρό, ο Θ. Πλεύρης ισχυρίστηκε πως ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2017 «απέτυχε», καθώς κατέληξε να δίνει ίση αμοιβή σε όλους, ανεξάρτητα από το πόσους ασθενείς εγγράφουν.

Σεξιστική επίθεση Οικονόμου στην Αυγέρη

Στην αρχή της συνεδρίασης σημειώθηκε επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον γνωστό για τις προσβλητικές του δηλώσεις Βασίλη Οικονόμου, που επιτέθηκε με απρεπείς χαρακτηρισμούς στη Δώρα Αυγέρη. Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν οι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν για τον πυκνό προγραμματισμό των συνεδριάσεων για το νομοσχέδιο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων επιτέθηκε στην αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγορώντας την πως  δεν έρχεται συχνά στην Επιτροπή και πως θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις.

«Αυτά εκεί που σας παίρνει, κυρία μου. Είσαι για πολύ μεγάλο … να σε ακούσουμε και να γελάμε. Εσύ δεν δικαιούσαι να ομιλείς γιατί είσαι ανύπαρκτη στην Επιτροπή» ήταν το αδιανόητο σεξιστικό σχόλιο του βουλευτή της Ν.Δ., με τη Δ. Αυγέρη να ζητά να γίνει μομφή εναντίον του.

«Ο κ. Οικονόμου, ο άνθρωπος που πρόσβαλε τους πολίτες αποκαλώντας τους τζαμπατζήδες, σήμερα φρόντισε να επιβεβαιώσει ότι δεν έχει όρια στη χυδαιότητά του. ‘Είσαι για πολύ μεγάλο…’ είπε στη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δώρα Αυγέρη κάνοντας ανάλογες χειρονομίες» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «ο σεξιστικός οχετός του κ. Οικονόμου θα έπρεπε να σημάνει την αυτόματη αποπομπή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Απαιτούμε ο κ. Μητσοτάκης να πράξει άμεσα το αυτονόητο».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.