ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Υπόθεση Siemens Την ενοχή των 22 κατηγορουμένων ζητά η εισαγγελέας

1 min read

Για 22 εκ των κατηγορουμένων ωστόσο η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε την ενοχή τους για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ’επάγγελμα. 


Οι πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα οδήγησαν την εισαγγελέα της έδρας στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens σε συμπληρωματική πρόταση επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων με βάση το διαμορφούμενο ποινικό πεδίο.

Υπό αυτά τα δεδομένα η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών Ελένη Σκεπαρνιά εισηγήθηκε την ενοχή των 22 από τους 54 κατηγορούμενους  για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα καθώς το αδίκημα της δωροδοκίας λόγω της μετατροπής από κακούργημα σε πλημμέλημα  έχει υποπέσει σε παραγραφή.

Με την συμπληρωματική εισαγγελική της πρόταση, μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η κα Σκεπαρνιά υποστήριξε ότι έχει εξαλειφθεί λόγω παραγραφής η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας υπαλλήλου, καθώς με διάταξη στο νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος. Ωστόσο, κατά την κρίση της οι πράξεις τους ( δωροδοκία) «δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. Η συμπεριφορά τους ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα» είπε η κ. Σκεπαρνιά, αφήνοντας παράλληλα αιχμές σε βάρος του νομοθέτη , ο οποίος, όπως είπε, μετέτρεψε σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροκίας (σ.σ δηλαδή των στελεχών της Ζήμενς)» αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους».

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό και η πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παύσης ποινικής δίωξης, με αποτέλεσμα να ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελεχών της Siemens, Ελλήνων και Γερμανών.

Για 22 εκ των κατηγορουμένων ωστόσο η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε την ενοχή τους για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ’επάγγελμα.

Για τον πρώην στρατηγό του ΠΑΣΟΚ κ. Θεόδωρο Τσουκάτο, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ καθώς κατά την κρίση της, «η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο» καθώς δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ ή στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος ο Θ. Τσουκάτος υποστηρίζει. Ως εκ τούτου το αδίκημα σε βάρος του έχει παραγραφεί είπε η εισαγγελέας.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.