ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τελευταία ημέρα προθεσμίας για τους ανεμβολίαστους άνω των 60, εμβόλιο Από Δευτέρα βεβαιώνονται τα πρόστιμα

1 min read

Πιο αναλυτικά, όλοι όσοι μένουν στη χώρα μας και έχουν γεννηθεί έως και την 31.12.1961 πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολίου (για το μονοδοσικό Johnson & Johnson) κατά του κορονοϊού έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, διαφορετικά επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, δύναται να τροποποιείται η ημερομηνία ώστε το μέτρο να εφαρμόζεται σε φυσικά πρόσωπα που συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους μετά την 31.12.2021.

Από την ημέρα ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και συνολικά το 90% των πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Το πρόστιμο των 100 ευρώ

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού, επιβάλλεται από 17 Ιανουαρίου διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Αναφορικά με τον Ιανουάριο, για την παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ (καθώς το μέτρο θα ισχύει από τα μέσα του μήνα).

Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και την 15η ημέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16η ημέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου.

Το πρόστιμο παύει από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της υποχρέωσης.

Το πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τα πρόστιμα θα αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού, όπως είχε αναφέρει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λόγοι απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιοι λόγοι για τους οποίους κάποιος δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί και αφορούν:

  • Όσους έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  • Όσους έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός
  • Όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr
  • Όσους έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022. Οι αιτήσεις απαντώνται εντός επτά ημερολογιακών ημερών και η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό.

Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης µέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειας του εμβολιασμού. Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.