ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Υεμένη: Ο Ιρανός πρεσβευτής αναχώρησε από τη Σαναά

1 min read

Ιρανός διπλωμάτης που υπηρετούσε ως πρεσβευτής στην Υεμένη αναχώρησε το Σάββατο από την πρωτεύουσα Σαναά που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι, σύμφωνα με Σαουδάραβα υψηλόβαθμο αξιωματούχο, καθώς το Ριάντ ελέγχει τον εναέριο χώρο αυτής της φτωχής και εμπόλεμης χώρας.

Προσκείμενοι στο Ιράν, οι αντάρτες Χούθι πολεμούν εδώ και επτά χρόνια τις υεμενίτικες κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν την υποστήριξη ενός στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ και η Τεχεράνη είναι περιφερειακοί αντίπαλοι που αντιτίθενται σε αρκετά θέματα.

“Ο πρεσβευτής έφυγε με ιρακινό αεροπλάνο και πιθανόν βρίσκεται τώρα στη Βαγδάτη”, δήλωσε ζητώντας να μην κατονομαστεί ο Σαουδάραβας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναχώρηση του πρεσβευτή Χασάν Ιρλού έγινε κατόπιν αιτήματος των ανταρτών και με την έγκριση του Ριάντ, το οποίο επέτρεψε αυτήν την πτήση μετά τη μεσολάβηση του Ιράκ και του Ομάν μεταξύ των Χούθι και των Σαουδαράβων.

Το Ιράν απομάκρυνε τον απεσταλμένο του στο κίνημα των ανταρτών Χουθι της Υεμένης αφότου ο διπλωμάτης προσβλήθηκε από COVID-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν το Σάββατο. “Προκειμένου να μεταφερθεί (ο Ιρλού) στη χώρα μας για θεραπεία, το υπουργείο Εξωτερικών διεξήγαγε διαβουλεύσεις με ορισμένες χώρες της περιοχής για να προετοιμάσει τη μεταφορά του, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη”,, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σαΐντ Χατιμπζαντέχ στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ δήλωσε μέσω Twitter: “Βάσει συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας που επιτεύχθηκε μέσω επαφών με το Ιράκ, ο Ιρανός πρεσβευτής στη Σαναά μεταφέρθηκε σε ιρακινό αεροπλάνο λόγω της κατάστασης της υγείας του”.

Πηγή: ΑΜΠΕ, capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.