ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

23 Απρ 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι κινδυνεύουν στη Χοντάιντα

1 min read

Η τύχη εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων διακυβεύεται στην επαρχία Χοντάιντα της Υεμένης, όπου οι οικογένειες είναι «κατατρομοκρατημένες από τους βομβαρδισμούς», προειδοποίησε την Πέμπτη (13/9) η συντονίστρια του ανθρωπιστικού έργου του ΟΗΕ στην Υεμένη, η Λίσε Γκράντε.

Μετά την κατάρρευση, το Σάββατο, των συνομιλιών που προβλεπόταν να γίνουν στη Γενεύη στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη, οι μάχες ξανάρχισαν γύρω από το λιμάνι στην πόλη Χοντάιντα — μέσω του οποίου φθάνει σχεδόν όλη η ανθρωπιστική βοήθεια και το 70% των εμπορευμάτων που εισάγονται στη χώρα — με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.

Δυνάμεις πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, με την υποστήριξη της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, προσπαθούν να αποσπάσουν τη Χοντάιντα από τους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι την ελέγχουν από το 2014.

«Διακυβεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στη Χοντάιντα», τόνισε η Γκράντε σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών» στην επαρχία, η οποία βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Την Πέμπτη οι Χούθι εξαπέλυσαν αντεπίθεση για να ανακτήσουν τον έλεγχο των «Kilo 10» και «Kilo 16», δύο δρόμων-κλειδιών κοντά στη Χοντάιντα, που τους απέσπασαν μία ημέρα νωρίτερα φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτικές πηγές.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη των δυνάμεων που πολεμούν εναντίον των ανταρτών, σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες,σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό δύο νοσοκομείων της επαρχίας.

Πέρα από τις μάχες, ο πληθυσμός είναι αντιμέτωπος με μεγάλη έλλειψη τροφίμων: 900.000 άνθρωποι βρίσκονται σε «απελπισμένη» αναζήτηση τροφής, συνέχισε η Γκράντε.

Η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο αν οι κυβερνητικές δυνάμεις ή οι αντάρτες πλήξουν τα αλευροποιεία της περιοχής, ειδικά ένα τα αποθέματα του οποίου αρκούν για να τραφούν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι για έναν μήνα.

«Αν τα αλευροποιεία χτυπηθούν ή καταστραφούν (σ.σ. στις μάχες), το ανθρώπινο κόστος θα είναι ανυπολόγιστο», προειδοποίησε η Γκράντε, για την οποία «οι ανθρωπιστικές συνέπειες αυτού του πολέμου είναι αδικαιολόγητες».

«Οι οικογένειες έχουν ανάγκη τα πάντα (…) τρόφιμα, νερό, ιατρικές φροντίδες, χρήματα», είπε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση σπαρακτική.

Πάνω από 10.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, από τον Μάρτιο του 2015. Στη χώρα αυτή σύμφωνα με τον ΟΗΕ εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Πάνω από οκτώ εκατομμύρια άμαχοι αντιμετωπίζουν το φάσμα του λιμού στο φτωχότερο κράτος της αραβικής χερσονήσου, όπου το 75% του πληθυσμού εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση