ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Χημικά σε διαδηλώσεις: Μια ιστορία με πολλά (πολιτικά) δάκρυα

1 min read

Ο δημοσιογραφικός πρόλογος «έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια επεισοδίων με ομάδα διαδηλωτών», δεν είναι η πρώτη φορά που έχει γραφτεί σε ελληνικά ΜΜΕ. Αυτή τη φορά αφορά στα όσα έγιναν την Κυριακή στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το φυτίλι, λοιπόν, άναψε λίγο πριν από τις 15:00 της ίδιας ημέρας όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ανέβει στα σκαλιά δίπλα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με τα ΜΑΤ να τους απωθούν ρίχνοντας δακρυγόνα. Τα επεισόδια, ωστόσο, γενικεύθηκαν λίγα λεπτά αργότερα, με αποτέλεσμα να γίνει εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, μετατρέποντας σε θάλαμο αερίων την ευρύτερη περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Έτσι, προκλήθηκε ασφυξία σε μεγάλη μερίδα των διαδηλωτών, ανάμεσά τους παιδιά και μεγάλης ηλικίας άνθρωποι.

Σε μηνυτήρια αναφορά θα προχωρήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για τα χημικά και δακρυγόνα που χρησιμοποιήθηκαν στο συλλαλητήριο. «Καταγγέλλουμε το αντιδημοκρατικό και επικίνδυνο αυτό μέσο καταστολής ενός ειρηνικού συλλαλητηρίου για τα εθνικά μας συμφέροντα που βάναυσα καταπατούνται. Η χρήση των χημικών ουσιών, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ακόμα και παιδιών ενώ πέρα από τις άμεσες βλάβες στην υγεία, έχει επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού που παραμένει στην περιοχή. Καθώς έχει αποδειχθεί ότι η χρήση τους, σε μικροπεριβάλλοντα, προκαλεί τη συσσώρευση τοξικών χημικών ενώσεων, σε επίπεδα ικανά να επιφέρουν συμπτώματα στους κατοίκους της περιοχής για μακρό χρονικό διάστημα. Ζητούμε να αποδοθούν ευθύνες σε όσους επέλεξαν το βάναυσο αυτό τρόπο για να φιμωθεί η φωνή των εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το ζήτημα, ανάμεσα στα υπόλοιπα, δεν είναι μόνο η αλόγιστη ποσότητα των χημικών που έπεσαν στο Σύνταγμα, αλλά πως ήταν ληγμένα, από το 2017. Όπως καταγγέλλουν πολίτες -οι οποίοι μετείχαν στο συλλαλητήριο, δημοσιεύοντας φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα- είναι εμφανές πως η ημερομηνία λήξης των χημικών -εισαγόμενα, από τη Βραζιλία- έχει προ πολλού παρέλθει. Χαρακτηριστικά, φαίνεται να έχουν λήξει από τον Ιανουάριο του 2017. Αυτό επισημαίνει και ο Ισπανός συγγραφέας Πέδρο Ολάγια στο Twitter, όπου γράφει πως αυτού του τύπου τα χημικά έχουν απαγορευθεί από διεθνείς συνθήκες.


Στις 07/10/2011 μαθαίναμε με ένα tweet πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για την καθολική απαγόρευση χημικών αερίων και άλλων όπλων εξαιρετικά επικίνδυνων για την ανθρωπότητα, κάνοντας και σχετική ανάρτηση στη σελίδα του κόμματος
.


Το 2012, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, θύματα της ευρείας χρήσης χημικών και δακρυγόνων από την Αστυνομία -στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη-  έπεσαν και οι Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος, που την ώρα εκείνη προσπαθούσαν να εισέλθουν στη Βουλή.

Φυσικά, όπως έχει αποδειχθεί και βλέπουμε καθημερινά, οι αστυνομικές δυνάμεις -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον κόσμο- χρησιμοποιούν εκτεταμένα διαφόρων ειδών χημικά για τη διάλυση ταραχών, διαδηλώσεων κ.λπ.

Κάποιοι, εξαιρετικά ρομαντικοί, θεωρούν ότι κάποτε οι ρίψεις δακρυγόνων θα καταργηθούν. Αλλά μέχρι να γίνει πράξη αυτό, τα δάκρυα στα μάτια από τα χημικά θα συνεχίσουν να  τρέχουν…

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.