ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ξεκινάει η επίταξη των ιδιωτών γιατρών – Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

1 min read

Η κυβέρνηση αναμένει μέχρι αργά το βράδυ σήμερα τις απαντήσεις των ιδιωτών γιατρών στην έκκλησή της να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση θα προχωρήσει από αύριο, Τρίτη, στην επίταξη των υπηρεσιών τους, γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη καθιερωμένη ενημέρωση. Παράλληλα ο Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι δεν συζητείται επέκταση της υποχρεωτικότητας για εμβολιασμένους. Ποια είναι τα μέτρα που εξετάζει.

«Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενισχύσουν προσωρινά το Σύστημα Υγείας. Σήμερα το βράδυ αναμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα της κίνησης αυτής, τις απαντήσεις από τους ιατρικούς συλλόγους προς την κατεύθυνση αυτή. Ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο και από αύριο ξεκινά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις η διαδικασία επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, η κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη, αλλά φέτος παρόλο που έχουμε περισσότερα κρούσματα, ταυτόχρονα έχουμε λιγότερες νοσηλείες, καθώς υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης με τα κρούσματα και τη θνητότητα. «Μόνο ο ένας στους 10 στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένος και το 94% έχει σοβαρό υποκείμενο νόσημα», σημείωσε.

Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι το αποτελεσματικότερο όπλο που έχουμε απέναντι στον ιό και ιδίως απέναντι στη σοβαρή νόσηση, ανέφερε και πρόσθεσε πως συνεχίζεται η πολιτική μέριμνας για την εφαρμογή των μέτρων, με εκτεταμένους ελέγχους και ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Φέτος έχουμε 1.277 κλίνες ΜΕΘ σε σχέση με τις 577 του 2019», είπε και επισήμανε πως η κυβέρνηση συνεργάζεται με ιδιωτικό τομέα για covid και non covid περιστατικά και μέχρι σήμερα 11 κλινικές στη βόρεια Ελλάδα έχουν δώσει κλίνες.

Ήδη 11 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και την Κοζάνη έχουν διαθέσει για τη νοσηλεία covid περιστατικών πάνω από 400 κλίνες, έχουν διαθέσει 231 κλίνες για non covid περιστατικά.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι βρίσκονται στη διάθεση της χώρας μας μετά από την έγκριση από τον ΕΜΑ μονοκλωνικά φάρμακα που θα χορηγούνται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα όπως οι ειδικοί κρίνουν από το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε, δίνουμε έμφαση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο για την πρώτη δόση για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας όσο και για την τρίτη δόση για όσους έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους και ιδιαίτερα για τους συμπολίτες μας που είναι από 60 και πάνω αλλά και για όλο τον πληθυσμό.

«Ταυτόχρονα εξακολουθούμε τη μέριμνα για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί αλλά και τους εκτεταμένους ελέγχους για την τήρησή τους. Και φυσικά κάθε μέρα συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ γιατί εκεί τούτη την ώρα δίνεται η μεγάλη μάχη», τόνισε.

Στο ερώτημα αν εξετάζεται απαγόρευση των άνω των 65 ετών στους κλειστούς χώρους, δηλαδή το γαλλικό μοντέλο, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο εμβολιασμός. «Εφαρμογή υγειονομικών μέτρων, εμβολιαστική κάλυψη και στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής μας» επισήμανε.

Εν συνεχεία υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση δεν συζητά κανενός είδους υποχρεωτικότητα. Ζητούμενο είναι αν το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα συνδέεται και με την τρίτη δόση. Το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν εξελίξεις».

Ποια είναι τα μέτρα που εξετάζονται

Το κυλιόμενο ωράριο στον Δημόσιο Τομέα είναι το μόνο μέτρο που βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των κυβερνητικών επιλογών, για τον περιορισμό του νέου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπό την παρούσα επιδημιολογική κατάσταση δεν εξετάζεται η λήψη νέων μέτρων, αν και υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις ειδικών, ενώ έμφαση θα δοθεί στην ένταση του μηνύματος για τους εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, το μήνυμα για τους εμβολιασμούς θα ενταθεί όσον αφορά την πρώτη δόση για τους άνω των 60 και την τρίτη δόση για τους άνω των 65.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης εξακολουθεί να εστιάζει σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και για τον λόγο αυτό τόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι όσο και επιστήμονες επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι ο εμβολιασμός είναι το βασικό ανάχωμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει ότι θα ρίξουν το βάρος των προσπαθειών τους στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών. Σε αυτούς δηλαδή που ακόμα μέχρι και σήμερα βρίσκονται ακόμα πίσω στον ρυθμό εμβολιασμών και κινδυνεύουν άμεσα από τυχόν επιπλοκές του ιού.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.