ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ξεκινά η δίκη για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης – Στο εδώλιο 11 κατηγορούμενοι

1 min read

Ξεκινάει σήμερα η δίκη των έντεκα συλληφθέντων για τα γεγονότα της 9ης Μαρτίου 2021 στη Νέα Σμύρνη, όπου μετά από απροκάλυπτο αστυνομικό πογκρόμ δημιουργήθηκαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας με αποτέλεσμα πολλοί από τους πρώτους και ένας άνδρας της ΕΛ.ΑΣ να τραυματιστούν σοβαρά.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσουν έντεκα από τους αρχικά δώδεκα κατηγορούμενους (για τον τραυματισμό του αστυνομικού και τα επεισόδια), αφού ένας εξ αυτών συνελήφθη, προφυλακίστηκε, λοιδορήθηκε, ξαναβαφτίστηκε «Ινδιάνος» και στο τέλος αφέθηκε ελεύθερος, καταδεικνύοντας έτσι ακόµη ένα φιάσκο της ΕΛΑΣ, η οποία, όπως αποδεικνύεται, αρκέστηκε στη δίωξη και φυλάκιση ενός αθώου, ώστε να δείξει ότι έπιασε τον ένοχο.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται ο Άρης Παπαζαχαρουδάκης και ο Όμηρος Μ. οι οποίοι έχουν καταγγείλει ότι υπέστησαν βάναυσα βασανιστήρια στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ όπου και οδηγήθηκαν μετά τη σύλληψή τους. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο έχουν καταθέσει μήνυση κατά της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για τα όσα εφιαλτικά καταγγέλλουν ότι πέρασαν στα χέρια των αστυνομικών.

Σημειώνεται πως ο Α. Παπαζαχαρουδάκης είναι ο πολίτης του οποίου όπως φαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης, παρακολουθούταν το τηλέφωνο «για λόγους εθνικής ασφάλειας» τον Ιανουάριο του 2021 λόγω του ότι… συνελήφθη ένα μήνα την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου, τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου!

Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης στο redandblack.gr, «μετά τα επεισόδια και το όργιο καταστολής το 2021 στη Νέα Σμύρνη, τρεις άνθρωποι προφυλακίστηκαν για την επίθεση σε αστυνομικό. Σύμφωνα με μαρτυρίες και στοιχεία, οι άνθρωποι αυτοί προφυλακίστηκαν με ελάχιστες ενδείξεις, έπειτα από παράνομες άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων, με κατασκευασμένα αποδεικτικά στοιχεία. Εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να παρέμβουμε στο έργο της δικαιοσύνης», και συμπλήρωσε:

«Ωστόσο, είναι χρέος μας, οφείλουμε να σταθούμε απέναντι σε όλες τις πρακτικές αστυνομικής τρομοκρατίας, στις καταγγελίες για βασανιστήρια και παράνομες πρακτικές κατά τη διάρκεια συλλήψεων και προσαγωγών. Η Ελλάδα των αρχών του 21ου αιώνα δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ένα κράτος με πολιτικούς κρατούμενους και βασανιστήρια, με πρακτικές που μας γυρίζουν πίσω, στα πιο σκοτεινά χρόνια της πρόσφατης ιστορίας μας, με ασύδοτη, εκδικητική αστυνομία και πολιτική ηγεσία που ενθαρρύνει την καταστολή και τη «στρατιωτικοποίηση» των σωμάτων ασφαλείας, που εμφανώς προωθούν και υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ολιγαρχών, αντί να καταπολεμούν την εγκληματικότητα».

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης σημείωσε αναφερόμενος στο θέμα πως «η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία της ΕΛΑΣ θα προτιμάει σίγουρα να ξεχάσουμε το κρεσέντο αστυνομικής βίας εκείνων των ημερών. Βία που ξετυλίχθηκε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων κατοίκων, καταγράφηκε σε κάμερες και διαχύθηκε χάρη στα social media, τρομάζοντας με την έντασή της όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Κάτι που φάνηκε με την πρωτόγνωρη σε μέγεθος διαδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε αμέσως και αυθόρμητα, χωρίς την εμπλοκή κομμάτων».

Παράλληλα πρόσθεσε πως «πρέπει να είμαστε σαφείς. Κανείς πολίτης δεν επιδοκιμάζει, όπως είναι αυτονόητο, την επίθεση στον αστυνομικό, η ζωή του οποίου είχε κινδυνεύσει. Αλλά επίσης σε κανένα σύγχρονο κράτος δεν μπορεί η απάντηση να είναι η αυθαιρεσία, η τυφλή βία, το «δικαίωμα στην εκδίκηση», η κατάφωρη παραβίαση των κανονισμών. Αυτές οι τακτικές και μέθοδοι ενισχύουν και οξύνουν το κλίμα αντιπαράθεσης. Έχω την πίστη ότι η Δικαιοσύνη θα εξετάσει τα πραγματικά γεγονότα και θα σταθεί στο ύψος της, ώστε οι πολίτες να ανακτήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη στους θεσμούς».

Υπενθυμίζεται πως τη μέρα εκείνη πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας αποτέλεσμα του απρόκλητου ξυλοδαρμού πολίτη από άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης την 8η Μαρτίου του 2021, στο πλαίσιο των απαγορεύσεων κυκλοφορίας και συναθροίσεων λόγω της πανδημίας Covid-19.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.