ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Χαστούκι» των ΗΠΑ στην Τουρκία – «Μπλόκο» στα F-35

1 min read

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία δεν είναι και στο… καλύτερό τους σημείο. Λίγο ο Άσαντ, λίγο ο Πούτιν, λίγο ο Γκιουλέν… Κι όταν μάθει τα… νέα για το νέο αμερικανικό μπλόκο σχετικά με τα μαχητικά F-35 θα γίνει ακόμη πιο έξαλλος.

Το νέο αμερικανικό μπλόκο στον Ερντογάν έρχεται από τρεις γερουσιαστές. Εισηγήθηκαν ένα μέτρο προκειμένου να ανασταλεί η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για την κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους F-35 της Lockheed Martin στην Τουρκία. Παρόλο που η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο NATO και ένα από τα εννέα κράτη-εταίρους που συμμετέχουν στη συμπαραγωγή του προηγμένου αεροπλάνου, που διαθέτει δυνατότητες αποφυγής του εντοπισμού του από τα ραντάρ.



Η πρόταση κατατέθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές Τζέιμς Λάνκφορντ και Τομ Τίλις και τη δημοκρατική Τζέιν Σαχίν. Οι τρεις Αμερικανοί γερουσιαστές έδωσαν, μαζί με την πρόταση για… μπλοκο και ανακοίνωση στην οποία εξηγούν γιατί ζητούν ό,τι ζητούν. Το θέμα τους είναι ο ίδιος ο Ερντογάν. Εκφράζουν ανησυχία γιατί θεωρούν πως κυβερνά με τρόπο «επικίνδυνο» και αψηφά «το κράτος του νόμου».

Ρίσκο αν δώσουμε στον Ερντογάν τα… F-35

«Οι στρατηγικές αποφάσεις της Τουρκίας δυστυχώς απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τα συμφέροντα των ΗΠΑ κι ενίοτε έρχονται σε ευθεία αντίθεση με αυτά», κάτι που «καθιστά τη μεταφορά της τεχνολογίας και των προηγμένων δυνατοτήτων του F-35 στο καθεστώς του Ερντογάν όλο και πιο ριψοκίνδυνο», τόνισε ο γερουσιαστής Λάνκφορντ στην ανακοίνωση.

Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το μέτρο που εισηγήθηκαν τα τρία μέλη της αμερικανικής Γερουσίας ή τις τοποθετήσεις τους.

Ο παράγοντας Μπράνσον

Οι τρεις Αμερικανοί πολιτικοί εξέφρασαν στην ανακοίνωση την έντονη ανησυχία τους για τη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα, του Άντριου Μπράνσον, που ζει για δεκαετίες στην Τουρκία και φυλακίστηκε στο πλαίσιο του κύματος καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

«Η επιλογή που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν να πάρει ομήρους, να φυλακίσει αθώους Αμερικανούς, ώστε να αποκτήσει ένα μέσο πίεσης προς τις ΗΠΑ, είναι στυγερή και παράνομη», έκρινε η Τζέιν Σαχίν στην ανακοίνωση.

Θέλουν 100 μαχητικά

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει πάνω από 100 αεροσκάφη F-35. Τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στη συμπαραγωγή τμημάτων του. Η Άγκυρα περιμένει να αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα μαχητικά μέσα σε έναν χρόνο.

Το μέτρο που εισηγήθηκαν οι τρεις γερουσιαστές έχει σκοπό να περιοριστεί η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Άγκυρα, αλλά και να ανασταλεί επίσης η μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας και των τεχνικών δεδομένων που είναι απαραίτητα για τη συντήρηση και την υποστήριξη των μαχητικών.

Επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να άρει τους περιορισμούς αυτούς, επαληθεύοντας ότι η Τουρκία δεν κάνει βήματα που υπονομεύουν την ασφάλεια του NATO και δεν φυλακίζει παράνομα Αμερικανούς πολίτες.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.