ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Χαστούκι στα Σκόπια από την Βουλγαρία: «Μπλοκάρει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την ΕΕ

1 min read

Η Βουλγαρία παρουσιάζεται διατεθειμένη να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την ΕΕ, εάν δεν παραδεχθούν ότι ιστορικά και γλωσσικά αποτελούν τμήμα της χώρας τους και ότι δεν υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα.

Το Δεκέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η Βουλγαρία έχει τις ενστάσεις της.

Το εξασέλιδο κείμενο που στάλθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τη Σόφια προς τις πρωτεύουσες των 26 κρατών-μελών παρουσιάζει τις βουλγαρικές θέσεις σε πολλά ιστορικά ζητήματα, όπως οι «εθνικές και γλωσσικές παρεμβάσεις που έγιναν στα Σκόπια τη δεκαετία του ’70, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων: «Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία στην ηγεσία της να σπάσει τους δεσμούς με την ιδεολογική κληρονομιά και τις πρακτικές της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας. Η διαδικασία διεύρυνσης δεν θα πρέπει να νομιμοποιήσει τις εθνικές και γλωσσικές παρεμβάσεις προηγούμενων αυταρχικών καθεστώτων».

Σύμφωνα με την επίσημη βουλγαρική ιστοριογραφία, οι σλαβικής καταγωγής κάτοικοι των Σκοπίων είναι Βούλγαροι και μιλούν βουλγαρικά κι όχι σκοπιανικά, όπως ισχυρίζονται. Οι Βούλγαροι είχαν ανέκαθεν αυτήν τη στάση, αλλά πλέον ως μέλος της ΕΕ μπορούν να ασκήσουν πιέσεις.

Ο καθηγητής Ουλφ Μπρουνμπάουερ, επικεφαλής του τμήματος Ιστορίας Νοτιοανατολικής και Ανατολικής Ευρώπης στο πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ, είπε στην DW ότι θεωρεί το μνημόνιο ως απόπειρα της Βουλγαρίας«Να επιβάλει μια εθνικιστική οπτική γωνία στην ιστορία και τον πολιτισμό μιας άλλης χώρας και του πληθυσμού της. Σαν να έλεγαν οι Γερμανοί στους Αυστριακούς ότι είναι στην πραγματικότητα Γερμανοί ή σαν να επέρριπταν οι Δανοί στους Νορβηγούς ανωμαλία, επειδή η χώρα τους υπήρξε κάποτε τμήμα της Δανίας και η γλώσσα τους εξελίχθηκε αργότερα από τα δανικά».

«Η γλώσσα δεν αποτελεί κριτήριο αναγνώρισης ή μη αναγνώρισης τον 21ο αιώνα, το δικαίωμα αυτοδιάθεσης δεν μπορεί να απαλειφθεί», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Σκοπιανός αντιπρόεδρος, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προς το παρόν, δεν έχει τοποθετηθεί στη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών. «Διμερή προβλήματα πρέπει να λύνονται σε διμερές επίπεδο», είναι η άποψη της Άνκε Χολστάιν, πρέσβειρας της Γερμανίας στα Σκόπια, άποψη που δεν συμμερίζονται όλοι.

Ο Γερμανός ιστορικός Ουλφ Μπρουνμπάουερ κάλεσε και τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να ασκήσουν πιέσεις στη βουλγαρική κυβέρνηση. Όπως εξήγησε: «Το ερώτημα πώς ιστορικοί ή πολιτικοί στα Σκόπια βλέπουν την ιστορία του έθνους τους ή τη γλώσσα ίσως να εξοργίζει κάποιους Βούλγαρους εθνικιστές, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ή άλλα κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληροί μια υποψήφια χώρα».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.