ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Ξαναθάβεται» ο Ναός της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη λόγω μεγάλου κόστους

1 min read

Στην απόφασή της να ακολουθήσει τη διαδικασία κατάχωσης για τον Ναό της Αφροδίτης, το σημαντικό υστεροαρχαϊκό οικοδόμημα που έχει βγει στο φως μεταξύ δύο πολυκατοικιών στην πλατεία Αντιγονιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκηςεπιμένει η ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο προϊστάμενος της Εφορείας, Σταύρος Λιούτας, απορρίπτει ως εξαιρετικά κοστοβόρα ενδεχόμενη προσπάθεια in situ ανάδειξης του ναού, μέρη του οποίου εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Δηλώνει ακόμη πως η μελέτη του καθηγητή του ΑΠΘ, Γιώργου Καραδέδου, για την αναστήλωση του ναού, δεν έχει κατατεθεί επισήμως στην Εφορεία προκειμένου να αξιολογηθεί.

«Η κατάχωση είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης του ναού. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, όπως να σκαφτεί ο δρόμος κάτω από την πλατεία. Είναι πολύ μεγαλόπνοο και κοστοβόρο ένα τέτοιο σχέδιο. Τα μέλη του ναού είναι στο αρχαιολογικό μουσείο, δεν μπορούμε να τα μεταφέρουμε στον φυσικό χώρο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λιούτας στο voria.gr.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως η ανάδειξη του μνημείου στον χώρο θα γίνει με οπτικό υλικό, πινακίδες, αναπαραστάσεις και κείμενα. Πρόσφατα τοποθετήθηκε επιγραφή με πληροφορίες για τον ναό, ενώ ο χώρος καθαρίστηκε από χόρτα και σκουπίδια που πετούν περαστικοί.

Ο Ναός της Αφροδίτης χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα πΧ με αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα είναι εξάστυλος. Το συνολικό του ύψος εκτιμάται πως ξεπερνούσε τα 10 μέτρα (το ύψος των κιόνων που βρέθηκαν ήταν περίπου επτά μέτρα), ενώ ο ναός εκτείνεται προς τα δυτικά, κάτω από την άσφαλτο της οδού Καραολή και Δημητρίου μέχρι και το συντριβάνι της πλατείας Αντιγονιδών.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.