ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Χαλκιδική Λάσπη θλίψη και καταστροφή μάχη με το χρόνο για αποκατάσταση των ζημιών

1 min read

Σχεδόν 10 λεπτά χρειάστηκαν για να σημειωθεί η τραγωδία – Η μανία της φύσης παρέσυρε σαν τραπουλόχαρτα τα ανθρώπινα κατασκευάσματα και έσυρε στο θάνατο επτά ανθρώπους – Δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν – Η Χαλκιδική στο σύνολό της μετρά τις πληγές της μετά τη φονική θεομηνία που έπληξε την περιοχή το βράδυ της Τετάρτης (10/7) – Σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες όσων έζησαν την θεομηνία

Ο τραγικός απολογισμός της φονικής κακοκαιρίας αυξήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σε επτά νεκρούς. Ανάμεσα στα θύματα είναι και δύο ανήλικα παιδιά.

Ο έβδομος νεκρός είναι ο 62χρονος αλιέας που αγνοείτο από το απόγευμα της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, όταν βγήκε με τη βάρκα του για ψάρεμα υπό κακές καιρικές συνθήκες. Η σορός του άτυχου άνδρα εντοπίστηκε το μεσημέρι από ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας 6,8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου στην ίδια περιοχή.Η σορός περισυνελέγη από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και μεταφέρθηκε στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών, όπου αναγνωρίστηκε από τους οικείους του ψαρά.

Στη Νέα Πλάγια, μια 54χρονη Ρουμάνα και το 8χρονο παιδί της έχασαν τη ζωή τους, στο εστιατόριο που έτρωγαν, όταν η οροφή του εστιατορίου αποκολλήθηκε και τους πλάκωσε. Στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής, ένας 39χρονος Ρώσος και το 2 ετών παιδί του σκοτώθηκαν, ενώ νεκρά εντοπίστηκαν ακόμη δύο άτομα που παραθέριζαν σε τροχόσπιτο, στη Σωζόπολη, το οποίο είχαν σταθμεύσει σε ελεύθερο κάμπινγκ. Τέλος, νεκρός εντοπίστηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, ο 62χρονος ψαράς που αγνοούνταν.

Για τις δραματικές ώρες που έζησε κατά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια γυναίκα από το Κισινάου της Μολδαβίας.

«Όλα έγιναν ξαφνικά, κάποια στιγμή ξεκίνησαν όλοι να τρέχουν, στην αρχή κάποιοι πίστευαν ότι είναι αστείο. Πρόκειται για πραγματική καταστροφή» ανέφερε σοκαρισμένη για αυτό το θλιβερό γεγονός. Όπως λέει, όταν ξεκίνησε η κακοκαιρία όλοι έτρεξαν να σωθούν. «Όταν φτάσαμε στο δωμάτιο, όλα ήταν σκοτεινά, δεν είχε ρεύμα. Βγήκαμε στο μπαλκόνι και είδαμε όλα τα δέντρα πεσμένα», σημείωσε.

«Λίγο αργότερα, όταν σταμάτησε η βροχή, κάποιος άρχισε να φωνάζει ότι υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα δέντρα, όλοι στρέψαμε το βλέμμα μας προς τα εκεί για να δούμε τι συμβαίνει και να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κάποιον (…) Ψάχναμε για περίπου δύο ώρες και ο άνδρας που τους εντόπισε (τον άντρα και το νήπιο), άρχισε να φωνάζει ότι «είναι εδώ» και άμεσα ήρθε ασθενοφόρο, αστυνομία, όλοι» τόνισε. Επίσης, συμπλήρωσε ότι, αρχικά σχεδίαζε με την οικογένειά της να περάσουν διακοπές λίγων ημερών στη Χαλκιδική, όμως έπειτα από αυτή τη θεομηνία θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας στην gallery που ακολουθεί:

4851200.jpg
01

Συγκλονιστική μαρτυρία ζευγαριού Βρετανών τουριστών

Εικόνες που δύσκολα θα ξεχάσει αντίκρισε μία οικογένεια από τη Βρετανία που παραθέριζε στην περιοχή της Χαλκιδικής. Πρόκειται για τον Andy Gilchrist, 48 ετών, τη σύζυγό του Katie 43 ετών και την 9χρονη κόρη τους Grace που την ώρα που «χτύπησε» η θεομηνία έτρωγαν σε εστιατόριο της περιοχής.

«Δεν ξανάδα κάτι τέτοιο, με τίποτε. Αν βρισκόσουν εκεί έξω δεν θα είχες καμία τύχη. Αν ήσουν στο μπαλκόνι οι άνεμοι θα σε πέταγαν 100 χιλιόμετρα μακριά μέχρι να τελειώσει όλο αυτό», είπε στη Daily Mail ο Βρετανός τουρίστας, προσθέτοντας ότι «οι άνεμοι πρέπει να έπνεαν με τουλάχιστον 160 χλμ/ ώρα».

Το ζευγάρι «τράβηξε» βίντεο την φονική καταιγίδα την ώρα που υπάλληλοι του εστιατορίου φώναζαν σε συνάδελφους και πελάτες να μπουν στο εσωτερικό του.

Αποκαθίστανται τα περισσότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Περισσότερους από 300 στύλους του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας κατέστρεψε η κακοκαιρία στη Χαλκιδική, όπου συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Στην περιοχή της Χαλκιδικής και ειδικότερα στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα της καθώς και στη χερσόνησο της Σιθωνίας έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης πλην ελαχίστων εξαιρέσεων με κυριότερη αυτή του Νέου Μαρμαρά.

Στην περιοχή μεταξύ Ν. Μουδανιών και Καλλικράτειας, η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αμέσως επόμενες ώρες.

Στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας του Υποσταθμού Κασσανδρείας που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής μεταφοράς και μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με την τροφοδότηση του Υποσταθμού μέσω γραμμών Μέση Τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει εκ περιτροπής τις περιοχές της χερσονήσου το συντομότερο δυνατό.

Πέτσας: Άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και επούλωσης των πληγών

Την άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της φονικής κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Χαλκιδική τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίοςεξέφρασε τα συλληπητήρια εκ μέρους της κυβέρνησης στους συγγενείς των θυμάτων και τη συμπαράσταση στους πληγέντες, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων μετά τη θεομηνία.

Αναφερόμενος στο χρονικό των κινήσεων της κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας είπε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε την Τετάρτη στις 17:57 το απόγευμα δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων και οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες σε τέσσερις γλώσσες. Παράλληλα, κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ 40 οχήματα και 100 άτομα διέθεσε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι περισσότερες καταστροφές οφείλονται σε πτώσεις δένδρων από τις καταιγίδες, καθώς η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνούσε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε εντολή σε κλιμάκιο υπουργών να μεταβεί στην περιοχή. Πρόκειται για τους υπουργούς Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκος, Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου. Παράλληλα, επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του ανέθεσε τον συντονισμό των ενεργειών. Ο υπουργός συντόνιζε μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης τις ενέργειες από την Αθήνα και στη συνέχεια μετέβη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου μετείχε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων στις 06:00.

Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε -μέσω του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια- ενημέρωση για τα θύματα. Κλιμάκια του ΕΛΓΑ, μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη, μετέβησαν για εκτίμηση των ζημιών στις περιοχές της Χαλκιδικής, της Ροδόπης, της Ημαθίας και της Λάρισσας. Ακόμη, ο στρατός συνδράμει στην αποκατάσταση του δικτύου και των υποδομών. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η αποτίμηση των ζημιών στις περιουσίες αλλά και στις δημόσιες υποδομές. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, είναι σε επαφή με τη διοίκηση της ΔΕΗ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι δεν λειτουργεί ο αριθμός 112 για την έκτακτη ενημέρωση των πολιτών. Υπογράμμισε πως η ενεργοποίηση του αριθμού αποτελεί προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό και ότι θα υπάρξει σύσκεψη με τους υπευθύνους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ώστε αύριο να γίνει πειραματική δοκιμή του αριθμού.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια του υπουργείου Υποδομών και εφόσον χρειαστεί να γίνει χρήση του αποθεματικού του κρατικού προϋπολογισμού, κονδύλια για έκτακτες ανάγκες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε, ακόμη, ότι αυτό που επείγει είναι η αναδιοργάνωση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και η έκδοση επιχειρησιακών σχεδίων. Ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος θα είναι ο επόμενος γγ έχει εγκατασταθεί στη Χαλκιδική για να συντονίζει τις απαραίτητες ενέργειες στο επιχειρησιακό πεδίο.

Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις ουσιαστικά και δεν κάνουμε επικοινωνιακά σόου. Το αν θα πάει ο πρωθυπουργός θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. «Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα», τόνισε.

Κλείνοντας την ενημέρωσή του, ο κ. Πέτσας έκανε έκκληση στους πολίτες να ενημερώνονται από τα πανελλαδικά και τοπικά δίκτυα για τα καιρικά φαινόμενα.

Αποκατάσταση ζημιών και περίθαλψη πληγέντων

Σε σχέση με την αποκατάσταση των ζημιών και την περίθαλψη πληγέντων από την σφοδρή θύελλα στη Χαλκιδική, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού άξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.

Κατά τις ίδιες πηγές διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών, προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.

Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

Επίσης, δρομολογήθηκε για σήμερα η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.

Κατά τις ίδιες πήγες, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών, και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση.

Θεοδωρικάκος: Έκτακτη επιχορήγηση των τριών πληγέντων δήμων της Χαλκιδικής

Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους τρεις δήμους της Χαλκιδικήςπου επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές, ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Συγκεκριμένα οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ οι δύο πρώτοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.