ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο ΟΗΕ εξετάζει το ενδεχόμενο έρευνας στο Ιράν μετά την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων

1 min read

Η δυσανάλογα μεγάλη χρήση βίας στην καταστολή των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν το Ιράν από το Σεπτέμβρη πρέπει να τελειώσουν, είπε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, την Πέμπτη εν μέσω της εντεινόμενης καταπίεσης στις κουρδικές περιοχές της χώρας. Ο οργανισμός εξετάζει το ενδεχόμενο ερευνητικής αποστολής στη χώρα, για να διαπιστώσει τυχόν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Δικαιωμάτων

Το Συμβούλιο Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συνεδριάζει στη Γενεύη για να εξετάσει μια ειδική έρευνα για την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων από το Ιράν, που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης κούρδισας Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου.

Οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στα δικαιώματα των γυναικών, αφού η Αμινί συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής για ένδυση που κρίθηκε ακατάλληλη σύμφωνα με τον ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας του Ιράν, αλλά τα συνθήματα πλέον έχουν πάρει καθαρά αντικαθεστωτικό χαρακτήρα, αφού οι διαδηλωτές ζητάνε την πτώση του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Ολοκληρωτική κρίση»

Ο Φόλκερ Τουρκ είπε ότι το Ιράν είναι αντιμέτωπο με μια «ολοκληρωτική κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» με 14.000 ανθρώπους που συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων παιδιά, ενώ η Γερμανία και η Ισλανδία πιέζουν για μια ερευνητική αποστολή στη χώρα.

Ενώ η ώθηση στη Γενεύη για έρευνα για το Ιράν υποστηρίζεται από μια ευρεία ομάδα χωρών, η ψηφοφορία αργότερα την Πέμπτη μπορεί να αποδειχθεί μια δοκιμασία της επιρροής της Δύσης στο διαιρεμένο συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια ελέγχου της Κίνας τον περασμένο μήνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε τρεις ιρανούς αξιωματούχους ασφαλείας για την καταστολή σε περιοχές με πλειοψηφία Κούρδων, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.