ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

WhatsApp: Τι εξόργισε τους χρήστες – Ο ρόλος του Facebook και του… Ελον Μασκ

1 min read

Το επικοινωνιακό φιάσκο για τους νέους όρους χρήσης της δημοφιλούς υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων οδήγησε σε μαζική φυγή χρηστών, αναγκάζοντας το WhatsApp να λάβει δραστικά μέτρα

Σε… «άτακτη» υποχώρηση οδηγήθηκε το WhatsApp μετά το σάλο που προκάλεσε η φημολογία ότι οι νέοι όροι χρήσης της δημοφιλούς υπηρεσίας μηνυμάτων λειτουργούν ως «Δούρειος Ίππος» για διαμοιρασμό των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του με το Facebook.

Εχοντας να αντιμετωπίσει μαζικές απεγκαταστάσεις λογαριασμών και «βροχή» αρνητικών δημοσιευμάτων, το WhatsApp αναγκάστηκε να αναβάλλει την εφαρμογή της αμφιλεγόμενης πολιτικής απορρήτου μέχρι τις 15 Μαΐου, αντί της 8ης Φεβρουαρίου που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Εριξε ωστόσο περισσότερο λάδι στη φωτιά, λέγοντας ότι στόχος της κίνησης αυτής είναι να έχουν περισσότερο χρόνο οι χρήστες να… «κατανοήσουν» τις αλλαγές. «Μεταθέτουμε για το μέλλον την ημερομηνία, στην οποία θα ζητηθεί από τον κόσμο να μελετήσει και να αποδεχθεί τους όρους. Δεν θα υπάρξει καμία αναστολή ή διαγραφή χρηστών στις 8 Φεβρουαρίου. Θα προβούμε επίσης σε περισσότερες ενέργειες για να ξεκαθαρίσουμε την παραπληροφόρηση γύρω από το πως δουλεύει η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια στο WhatsApp», ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωση.

Το επικοινωνιακό φιάσκο για την προώθηση των νέων αλλαγών, λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε «Βατερλώ» για το WhatsApp. Δεν ήταν μόνο η απειλή του κλεισίματος των λογαριασμών που εξαγρίωσε τους χρήστες, όσο οι «νεφελώδεις» αναφορές για συνεργασία με το Facebook που πυροδότησε τις φήμες για παράνομο διαμοιρασμό των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, οι αλλαγές δεν αφορούν σε μεμονωμένους χρήστες ή ομάδες που ανταλλάσσουν προσωπικά μηνύματα, αλλά σε όσους αλληλεπιδρούν μέσω του WhatsApp Business

Στην πράξη, το Facebook θα συλλέγει κάποια επιπλέον δεδομένα τις συγκεκριμένης μόνο κατηγορίας επικοινωνιών με επιχειρήσεις, για λόγους μάρκετινγκ και προβολής διαφημίσεων, εκεί δηλαδή όπου κρύβεται όλο το χρήμα στο Ιντερνετ. Ειδικά στην Ευρώπη, ο κανονισμός του GDPR περιορίζει ακόμη περισσότερο την αθέμιτη χρήση των δεδομένων. Αλλά και ευρύτερα, σε κάθε περίπτωση, το WhatsApp εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη διαθέσιμη κρυπτογραφημένη end-to-end πλατφόρμα.

Επί της ουσίας, τα μηνύματα με φίλους και γνωστούς παραμένουν κρυπτογραφημένα, ενώ το WhatsApp δεν ανταλλάσσει τα δεδομένα τους με το Facebook, πέραν αυτών που έτσι κι αλλιώς κάνει εδώ και χρόνια, όπως πχ τους τηλεφωνικούς αριθμούς των χρηστών.

Ωστόσο, οι λέξεις και μόνο «Facebook» και «προσωπικά δεδομένα» ήταν αρκετές για να ανάψουν τη σπίθα της «εξέγερσης», δεδομένου ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο δεν έχει υποδειγματική στάση στο συγκεκριμένο τομέα. Και η πρόθεσή του να ενοποιήσει τις υπηρεσίες WhatsApp, Instagram και Messenger προκαλεί πλήθος αντιδράσεων, ακόμη και από τις αμερικανικές αρχές που έχουν επίσημα εναντιωθεί στο ενδεχόμενο αυτό.

Ο Ελον Μασκ έδωσε το… «σήμα»

Το κερασάκι στην τούρτα που προκάλεσε και το μαζικό κύμα φυγής από την υπηρεσία την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ήταν άλλο από μία ανάρτηση του ισχυρού άνδρα της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος συνιστούσε εμμέσως πλην σαφώς στους ακολούθους του να εγγραφούν στο μικρότερο αλλά εξίσουν ασφαλές Signal.

Το απότελεσμα ήταν η εν λόγω υπηρεσία να «πέσει» λόγω της μαζικής εισροής χρηστών, αλλά και να ανακοινώσει ότι αναβαθμίζει τα συστήματά της και προσθέτει νέους servers προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.