ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βρυξέλλες: Δεν θέλουμε «Ψυχρό Πόλεμο» με το Πεκίνο

1 min read

Μία μετριοπαθή στάση τηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση – σε σχέση με αυτή των Ηνωμένων Πολιτείων – απέναντι στην Κίνα αναφορικά με τον νόμο που προωθεί το Πεκίνο για το Χονγκ Κονγκ σχετικά με την εθνική ασφάλεια.

Ο νόμος θα απαγορεύει την απόσχιση, την ξένη παρέμβαση, την τρομοκρατία και κάθε στασιαστική δραστηριότητα που στοχεύει στην ανατροπή της κεντρικής κυβέρνησης,

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε πως η ΕΕ δεν αποσκοπεί σε έναν «Ψυχρό Πόλεμο» με την Κίνα, σημειώνοντας πως το Πεκίνο έχει ενημερωθεί για την επίσημη θέση των Βρυξελλών επί του ακανθώδους αυτού ζητήματος.

«Ενημέρωσα (σ.σ. τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας): “Μην ανησυχείτε, η Ευρώπη δεν θα επιχειρήσει κανενός είδους Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα”», είπε ο Μπορέλ.

Οι δηλώσεις του έρχονται προ της επικείμενης συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας και ενώ η ένταση είναι στα ύψη με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού και τις καταγγελίες – από πλευράς Ευρωπαίων – πως το Πεκίνο απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες.

Η Κίνα απορρίπτει όλες τις καταγγελίες.

Παράλληλα, όμως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αναφερόμενος στο ίδιο το νομοσχέδιο του Πεκίνου – εξέφρασε την «ανησυχία» του και σημείωσε πως ο νόμος είναι ασύμφωνος με τη δέσμευση της Κίνας να διατηρήσει το Χονγκ Κονγκ την εδαφική αυτονομία του.

Να σημειωθεί πως τον περασμένο Μάιο, ο Μπορέλ είχε αναφερθεί στην αυξημένη πίεση που δέχεται η ΕΕ για να επιλέξει… πλευρές στην κόντρα ΗΠΑ – Κίνας. Ωστόσο, τότε είχε ξεκαθαρίσει πως η Ένωση ενδιαφέρεται για τα «δικά της συμφέρονται» και αποφεύγει την εργαλειοποίησή της, από κάθε πλευρά.

Τέλος στο ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ έβαλαν οι ΗΠΑ

Η στάση της ΕΕ διαφέρει κατά πολύ με αυτή των ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι έδωσε οδηγίες στην κυβέρνησή του να ξεκινήσει τη διαδικασία τερματισμού των ειδικών εμπορικών εξαιρέσεων που απολάμβανε το Χονγκ Κονγκ, σε απάντηση για το σχέδιο της Κίνας να εφαρμόσει έναν νέο νόμο για την ασφάλεια στην πόλη.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, υποστήριξε ότι η Κίνα «δεν τήρησε τον λόγο της» σε ό,τι αφορά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ. Χαρακτήρισε μάλιστα «τραγωδία» για τον λαό του Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και τον κόσμο όλο τον νέο νόμο.

«Το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αρκετά αυτόνομο για να δικαιολογείται το ειδικό καθεστώς που του είχαμε επιφυλάξει» μετά την επιστροφή του εδάφους αυτού στην Κίνα. Η κατάργηση αυτών των εξαιρέσεων θα επηρεάσει το σύνολο των συμφωνιών με το Χονγκ Κονγκ, από εκείνην που αφορά την έκδοση υπόπτων μέχρι τον έλεγχο των εξαγωγών τεχνολογίας διπλής χρήσης, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν «ελάχιστες εξαιρέσεις».

Ο Τραμπ γνωστοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα Κινέζων πολιτών που συνιστούν δυνητικό «κίνδυνο» για την ασφάλεια.

Εξαπέλυσε, δε, δριμεία επίθεση κατά της Κίνας, την οποία κατηγόρησε για πλήθος αδικημάτων, από κατασκοπεία έως παραβίαση των ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ.

«Κατέκλεψαν τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως δεν έχει κάνει κανείς ποτέ πριν», δήλωσε ο Τραμπ για την Κίνα, κατηγορώντας την για τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο «εισέβαλε στα εργοστάσιά μας» και «ξεκοίλιασε» την αμερικανική βιομηχανία.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η Κίνα θα βρίσκεται στο στόχαστρό του υπόλοιπους μήνες της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε βήματα για τηνπροστασία των Αμερικανών επενδυτών από τις κινεζικές χρηματοοικονομικές πρακτικές και κατηγόρησε την Κίνα ότι ασκεί κατασκοπεία με σκοπό να «κλέψει τα βιομηχανικά μας μυστικά, εκ των οποίων υπάρχουν πολλά».

Πηγή cnn.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.