ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

1 Απριλίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βρούτσης: Η κυβέρνηση αποκρύπτει τα στοιχεία για τις συντάξεις

1 min read

Ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, σε δήλωση του καταγγέλλει ότι «η Κυβέρνηση, σε μια προφανή προσπάθεια να αποκρύψει ότι οι νέες συντάξεις, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης επίδρασης του νόμου Κατρούγκαλου, είναι σημαντικά μειωμένες, αλλά και ότι ο ρυθμός χορήγησής τους έχει σχεδόν μηδενιστεί, πάγωσε την έκδοση των μηνιαίων εκθέσεων του συστήματος “ΗΛΙΟΣ”.

“Βρισκόμαστε στον 6ο μήνα του έτους, και δεν έχει δημοσιευθεί ούτε μία μηνιαία έκθεση για το 2019», τονίζει ο κ. Βρούτσης.

Η ανακοίνωση του κ. Βρούτση

“Πριν από 6 χρόνια ακριβώς (1.06.2013) εγκαινιάσαμε μια νέα εποχή διαφάνειας και ορθολογικής διαχείρισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, μέσω μιας κορυφαίας μεταρρύθμισης, του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ». Ένα από τα πιο σύγχρονα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά συστήματα ελέγχου, ενημέρωσης και παρακολούθησης δεδομένων κοινωνικής ασφάλισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με τον «ΗΛΙΟ» η χώρα μας, για πρώτη φορά, απέκτησε πλήρη και καθαρή εικόνα του αριθμού των συνταξιούχων, του ύψους των συντάξεων και της συνολικής καταβαλλόμενης δαπάνης. Στοιχεία άγνωστα μέχρι τότε. Παράλληλα, η λειτουργία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» εξασφαλίζει μια σειρά από πλεονεκτήματα με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία (εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατ. ευρώ), την κοινωνία και την καθημερινή ζωή του πολίτη (κατάργηση ουρών και απίστευτης γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας) που περιλαμβάνουν:

Την εξάλειψη –για πάντα- των «μαϊμού» συντάξεων που κόστιζαν εκατοντάδες εκατομμύρια στο ασφαλιστικό σύστημα μέσω της διασύνδεσης με τα ληξιαρχεία και το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ» και της αυτόματης αναστολής των συντάξεων σε περίπτωση θανάτου.
Την αποτελεσματική διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος γνωρίζοντας με απόλυτη ακρίβεια κάθε μήνα, το ακριβή αριθμό των συνταξιούχων, το πλήθος των νέων απονομών, το πλήθος των αναστολών λόγω θανάτου και τα επιμέρους και συνολικά καταβαλλόμενα ποσά ανά κατηγορία σύνταξης.
Την αυτόματη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους συνταξιούχους για την παροχή υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ.
Την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων και τον ακριβή υπολογισμό του παρακρατούμενου κάθε μήνα φόρου, με αποτέλεσμα το μηδενισμό του φόρου κατά την εκκαθάριση για τα εισοδήματα από συντάξεις.
Δυστυχώς, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το «ΗΛΙΟΣ» δεν αναπτύχθηκε καθόλου στην κατεύθυνση της παροχής επιπλέον ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους συνταξιούχους, όπως ενδεικτικά είναι η έκδοση και ηλεκτρονική αποστολή μηναίου συγκεντρωτικού ενημερωτικού σημειώματος και η πλήρης ψηφιοποίηση/αυτοματοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης συντάξεων σε περίπτωση θανάτου του συνταξιούχου.

Αντί αυτών το Υπουργείο Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε όλη του την προσοχή στην απόκρυψη των μειώσεων που επέβαλε μέσω του τρίτου μνημονίου και του νόμου Κατρούγκαλου και της μείωσης του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων, αναστέλλοντας επί μακρόν την έκδοση των μηνιαίων εκθέσεων προφασιζόμενο επουσιώδεις βελτιώσεις στην παρουσίαση των στοιχείων. Όταν τελικά τους επιβλήθηκε από τους θεσμούς το τέλος στο σκοταδισμό και η έκδοση των μηνιαίων εκθέσεων του «ΗΛΙΟΣ», προσπάθησαν να θολώσουν την εικόνα όπως για παράδειγμα προσθέτοντας στα ποσά της μέσης σύνταξης τις κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ και ΑΚΑΓΕ.

Σήμερα, αν και μπαίνουμε στον 6ο μήνα του έτους δεν έχει δημοσιοποιηθεί ούτε μια μηνιαία έκθεση για το 2019, σε μια προφανή προσπάθεια να αποκρυβεί η διαρκώς αυξανόμενη επίδραση του νόμου Κατρούγκαλου μέσω των μειωμένων νέων συντάξεων που χορηγούνται και η κατάρρευση του ρυθμού χορήγησης νέων συντάξεων.

Ευτυχώς για την Ελλάδα, η περίοδος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει και πολύ σύντομα το ασφαλιστικό σύστημα θα επανέλθει κάτω από το φως του «ΗΛΙΟΣ», που θα αναδείξει όλες τις αλχημείες που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Η Ελληνική κοινωνία θα γνωρίζει ξανά κάθε μήνα με ακρίβεια ποιο είναι το πλήθος των συνταξιούχων, ποια είναι η μηνιαία δαπάνη και όλα τα άλλα δεδομένα που διαθέτει το σύστημα. Παράλληλα θα μπει τέλος και στην τετραετή αδράνεια με την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προς τους συνταξιούχους, αξιοποιώντας στο έπακρο το σύνολο των δυνατοτήτων τους συστήματος «ΗΛΙΟΣ».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.