ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Βροχή» αιτήσεων για τις 240 δόσεις – Ποιοι απέκτησαν δικαίωμα να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών

1 min read

«Βροχή» οι αιτήσεις για τις 240 δόσεις τον πρώτο μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας: Με δύο τροποποιήσεις που έκαναν τη διαφορά, διευρύνθηκε το εύρος των δικαιούχων. Ο αριθμός εκείνων που έχουν υποβάλει αιτήσεις μέχρι σήμερα αγγίζει πλέον τις 30.000. Χρέη σε τράπεζες, εφορίες ή ασφαλιστικά ταμεία έχουν μπει σε πορεία διευθέτησης μέσα από την πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Πηγή  enikonomia.gr

  • Η «ομπρέλα» των δικαιούχων στις 240 δόσεις άνοιξε μόλις πρόσφατα μετά τις παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών: Με διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών και την «παροχή δεύτερης ευκαιρίας» που περιέχονται σε σχετικό νομοσχέδιο ανοίγουν τον δρόμο για την διευθέτηση δανείων που αγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ και τα οποία είχαν μείνει εκτός των σχετικών ρυθμίσεων. Διέξοδος δίνεται και σε «εγκλωβισμένους» εγγυητές δανείων, ενώ με πρόσφατη απόφαση έγινε ξεκάθαρο πως μπορεί να υποβληθεί αίτηση για διευθέτηση χρέους έως και σε 240 δόσεις από όσους έχουν είτε μόνο σε Εφορία ή μόνον σε ασφαλιστικό Ταμείο.

240 δόσεις και για τους εγγυητές δανείου
Στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, παρέχεται πλέον η δυνατότητα –με τις διατάξεις που κατατέθηκαν στην Βουλή-ρύθμισης δανείων με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και η ρύθμιση οφειλών και από εγγυητές των πρωτοφειλετών.
Η δυνατότητα ρύθμισης των δανείων που φέρουν την εγγύηση του δημοσίου και είναι σε καθυστέρηση θα είναι πλέον μια επιλογή μέσω του εξωδικαστικού για τις επιχειρήσεις με τέτοιου τύπου χορηγήσεις: Πρόκειται για δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία μέχρι σήμερα οι τράπεζες απέφευγαν να εντάξουν σε κάποιο από τα καθεστώτα ρυθμίσεων, θεωρώντας ότι έτσι θα έχαναν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ακόμη, αποτυπώνοντας τη βούληση του νομοθέτη, προβλέπεται ρητά, ότι το τεκμήριο παύσης πληρωμών του οφειλέτη στην πτώχευση είναι μαχητό.

  • 240 δόσεις «αυτόνομα» σε Εφορία ή Ταμεία
  • Με πρόσφατη υπουργική απόφαση έγινε ξεκάθαρο πως μέσα από τη διαδικασία της «ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» όσοι χρωστούν στο Δημόσιο μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε βάθος 20ετίας χωρίς απαραίτητα να έχουν οφειλή και σε Τράπεζα: Η απόφαση αυτή καθορίζει με κάθε λεπτομέρεια την διαδικασία για την κατάρτιση διμερών συμβάσεων και την «αυτόνομη» διευθέτηση χρεών είτε σε Εφορία είτε σε Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 240 δόσεις. Η διαδικασία λοιπόν έχει ως εξής: Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση για να ρυθμίσει είτε μόνο φόρους ή μόνον εισφορές και διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στο Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου, ο καθένας εξ’ αυτών, να υποβάλλει πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών. Όμως για να προχωρήσει η διαδικασία ο οφειλέτης θα αξιολογηθεί και πρέπει να θεωρηθεί βιώσιμος ή φερέγγυος.
  • Σε πόσες μέρες εγκρίνεται η αίτηση
  • Αν αξιολογηθεί ως τέτοιος το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλουν, εφόσον η αίτηση είναι πλήρης, να υποβάλλουν πρόταση αναδιάρθρωσης (ξεχωριστά το Δημόσιο ή/και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης), εντός προθεσμίας πενήντα πέντε (55) ημερολογιακών. Η αποδοχή από τον αιτούντα της ρύθμισης που προτείνεται, πρέπει να γίνει εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την υποβολή της πρότασης, μέσω της προβλεπόμενης ηλεκτρονικής διαδικασίας.
  • Σε περίπτωση που η πρόταση αναδιάρθρωσης γίνει αποδεκτή από τον οφειλέτη και καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης θεωρείται ότι έχει συναφθεί σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών με το φορέα ο οποίος υπέβαλε την πρόταση αναδιάρθρωσης. Εάν ο οφειλέτης δεν αποδεχθεί την πρόταση εντός της προθεσμίας ή απορρίψει αυτήν, η διαδικασία περαιώνεται ως άκαρπη και η αίτηση του οφειλέτη θεωρείται ως απορριφθείσα.
  • Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση
  • Στη διαδικασία δύναται να ενταχθεί οφειλέτης ο οποίος, διαπιστώνεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα ότι:
  • α) i. έχει οφειλές προς το Δημόσιο ή/και σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και δεν έχει οφειλές σε χρηματοδοτικούς φορείς ή
  • ii. έχει οφειλές προς το Δημόσιο ή/και σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και σε χρηματοδοτικούς φορείς, δεν επιτρέπεται όμως η υποβολή αίτησης για υπαγωγή των οφειλών του σε πολυμερή διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης, επειδή ποσοστό τουλάχιστον ενενήντα τοις εκατό (90%) των συνολικών οφειλών του στο Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και χρηματοδοτικούς φορείς οφείλεται σε έναν χρηματοδοτικό φορέα ή
  • iii. η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών περατώθηκε ως άκαρπη λόγω μη εμπρόθεσμης κατάθεσης πρότασης ρύθμισης από τους χρηματοδοτικούς φορείς και
  • β) το σύνολο των οφειλών του προς το Δημόσιο, ή και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τους χρηματοδοτικούς φορείς κατά περίπτωση, υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ανά πιστωτή.
  • «Κούρεμα» χρέους έως και 75%
  • Σε διμερή σύμβαση αναδιάρθρωσης μεταξύ οφειλέτη και Δημοσίου υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο που είναι ήδη βεβαιωμένες κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, όπως το ποσό αυτό έχει διαμορφωθεί από τον χρόνο καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων μετά από τυχόν καταβολές, συμψηφισμό, αναγκαστική είσπραξη ή διαγραφή βάσει νόμιμου τίτλου, με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε διμερή σύμβαση αναδιάρθρωσης μεταξύ οφειλέτη και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης υπάγονται οι απαιτήσεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί, συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων, προστίμων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης. Η διαγραφή βασικής οφειλής που ενδεχομένως προκύψει κατά την διαδικασία δεν δύναται σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί της βασικής οφειλής, στην οποία δεν περιλαμβάνονται οι βασικές οφειλές από παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές, που δεν υπόκεινται σε διαγραφή. Ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία η οφειλή προς το Δημόσιο προέρχεται από αυτοτελή πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση, δεν μπορεί να διαγραφεί ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί της βασικής οφειλής.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.