ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

18 Ιανουαρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βρετανία προς Ρωσία: “Πράξη πολέμου” ενδεχόμενη αποκοπή κρίσιμων υποβρυχίων καλωδίων επικοινωνίας

1 min read

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε απόπειρα της Μόσχας να αποκόψει κρίσιμα υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας θα μπορούσε να θεωρηθεί πράξη πολέμου, σε συνέντευξη του στους Times του Λονδίνου.
 
Ο 56χρονος ναύαρχος Sir Tony Radakin, νέος αρχηγός του επιτελείου άμυνας (Chief of Defence Staff), εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της υποβρύχιας δραστηριότητας της Ρωσίας.
 
“Υπήρξε μια πρωτοφανής αύξηση της ρωσικής υποβρυχιακής και υποθαλάσσιας δραστηριότητας τα τελευταία 20 χρόνια”, δήλωσε ο Radakin στους Times.

Όπως δήλωσε, το υποβρύχιο πρόγραμμα είναι “κάτι περισσότερο από υποβρύχια”. Πρόκειται για τη δυνατότητα “να θέσει σε κίνδυνο και να εκμεταλλευτεί ενδεχομένως το πραγματικό σύστημα πληροφοριών του κόσμου, το οποίο είναι τα υποθαλάσσια καλώδια που τον διατρέχουν”.
 
“Εκεί ταξιδεύουν κατά κύριο λόγο όλες οι πληροφορίες. Η Ρωσία έχει αναπτύξει την ικανότητα να θέτει σε κίνδυνο αυτά τα υποθαλάσσια καλώδια και ενδεχομένως να εκμεταλλεύεται αυτά τα υποθαλάσσια καλώδια”, δήλωσε ο Radakin, ο πρώτος επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού που αναλαμβάνει αυτή τη θέση εδώ και 20 χρόνια. Ερωτηθείς αν η καταστροφή των καλωδίων θα θεωρηθεί πράξη πολέμου, είπε: “Ενδεχομένως, ναι”.
 
Τα καλώδια μεταδίδουν σχεδόν όλη την κυκλοφορία δεδομένων του διαδικτύου. Πολλά από αυτά που εξυπηρετούν τη Βρετανία βρίσκονται στον Ατλαντικό, όπου δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο ρωσικά υποβρύχια.
 
Μιλώντας για την Ουκρανία, πριν από τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, είπε ότι η κατάσταση εκεί είναι “βαθιά ανησυχητική” και αποκάλυψε ότι είχε δώσει “στρατιωτικές επιλογές” στους υπουργούς για να απαντήσουν σε μια εισβολή της Ρωσίας, χωρίς να πει ποιες ήταν αυτές.

Ο Radakin, ο οποίος είχε μια σπάνια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, στρατηγό Valery Gerasimov, στα τέλη του περασμένου μήνα, δήλωσε: “Θα γίνουν συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα, αλλά από στρατιωτική άποψη η όλη κατάσταση είναι βαθιά ανησυχητική”.
 
Περιέγραψε ακόμη σχέδια για την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων για να ανταγωνιστεί την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας. “Δεν τους έχουμε και πρέπει να τους έχουμε”, είπε.

Οι τρεις τομείς όπου επενδύει σημαντικά η Μόσχα

Ο Radakin δήλωσε ότι η Μόσχα επενδύει σημαντικά σε τρεις τομείς: υποβρύχια προγράμματα, “σούπερ” πυραύλους, όπως υπερηχητικούς και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα “άρνησης πρόσβασης περιοχής” στα οποία δημιουργεί “φούσκες” σε μέρη όπως ο αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ στις ακτές της Βαλτικής, όπου τα συστήματα αεράμυνας καθιστούν αδύνατη την πτήση αεροσκαφών άλλων χωρών κοντά σε αυτά.
 
Πηγές του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσαν ότι με την καταστροφή των καλωδίων, η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει την οικονομία μιας χώρας: “Σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, θα ήταν αυτός ένας ιδιαίτερα καλός τρόπος για να μας δυσκολέψουν τη ζωή; Ναι. Γι’ αυτό ακριβώς το κάνουν”.

για τη συνέχεια CAPITAL

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.